Gå till innehåll

Articles

Bakgrund och konstruktion - Volvo c202


Andreas.E

När C303an kom 1974 hamnade den pga sin avancerade konstruktion och stora lastförmåga i en högre prisklass och Volvo insåg att det skulle finnas en marknad kvar för den gamla Valpen om den kunde framställas till ett bra pris.

 

Det gamla chassiet modifierades en aning. B20 motorn innebar en effekthöjning på 17 hk till 82 hk och med den kom också en ny växellåda. Fronten gjordes om med en riktig grill, istället för det tidigare "hålet" in till kylaren, och integrerade körriktningsvisare. Dörrarna försågs med riktiga lås, vilket gav en karaktäristisk bula på karossidan.

 

Pga att Volvos resurser för tillverking av terrängfordon var upptagna av C300-serien och att en stor eventuell köpare låg i det ungerska företaget Hungarocamion beslutade man sig för att låta C202an, som den kom att heta i Volvos nya klassystem, licenstillverkas i Ungern.

 

C202 blev aldrig någon större succé. När den 1977 började säljas hade många av de tidigare så intresserade investerat i andra fordon. Tillverkningen upphörde 1981. Trots att den var omtyckt och priserna på begagnade fordon till en början var mycket höga hade den vissa brister. Bakaxeln saknade diffbromsen som var standard i de första Valparna och efter några års hårt slit började bakaxlar och fördelningslådor haverera. Bakaxlarna var av enklare konstruktion än de tidigare och byggda med större toleranser. Fördelningslådans problem låg i konstruktionen av drivlinan där fördelningslådan kommit att luta på ett sådant sätt att oljenivån blev konstant lite för låg.


Användar Respons

Rekommenderade kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Lägg till en kommentar...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...

×
×
  • Skapa nytt...