Gå till innehåll

Fredrik L

Moderators
 • Innehålls Antal

  2 386
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  55

Allt postat av Fredrik L

 1. Kom precis upp ur källaren. En kompis ska komma till helgen och hjälpa mig putsa om en vägg där putsen börjat släppa. Låter ju kul? Mm men förarbetet med att skrapa loss 70 år gammal puts är inte lika kul. Hela källaren är täckt i ett lager fint damm och min näsa ser ut att tillhöra en snortare!
 2. Grattis till Peppo som fyller 55!
 3. Som rubriken antyder handlar detta om annandagsträffen. Vi är i dagsläget 3-4 bilar som dyker upp på annandagsträffen och vi kommer att stanna till på torsdagen. Det utlovas trevligt sällskap, våfflor och allmänt gött tjöt runt lägerlelden, väl mött. Jag lovar inget men Palle kommer kanske att bjuda på Minttu blandat med varm choklad..... bara det är värt ett besök.
 4. Väl skrivet Hansen, Kan tillägga att det inte är något krav att man kör en terrängbil för att kunna följa med. Så länge du har ett intresse av gröna fordon och gillar att umgås med likasinnade, både på tur och runt lägerelden, är du varmt välkommen. Overlanding kanske är ett relativt obekant begrepp på terrangbil.net men det är en umgängesform som är här för att stanna. Hansen och jag utlovar fantastiskt väder, gott umgänge, härliga vägar, fina vyer och underbara camp sites. Det blir inte bättre än så Disclaimer: Fantastiskt väder kan innefatta regn och hagel. Dvs normalt sommarväder
 5. Tänkte vara ute i god tid inför nästa resa eftersom det ändå är en hel del som ska fixas och tänkas igenom innan man ger sig av Planen är alltså att försöka få ihop ett gott gäng och invadera Island 2018. Det låter kanske som att det är långt bort men tiden går fort… För planeringens skull tänkte jag dra lite erfarenheter från tidigare resor men håller det kort för att det inte ska bli ett jättelångt inlägg som ingen orkar läsa. Fråga på istället så svara vi så gott vi kan Ekonomi. Förmodligen den viktigaste punkten för de flesta av oss. 2013 kostade det 29 000 att frakta en 13 helkaross + 4 personer i en 4-bädds hytt till Island. Vill man spara pengar kan man ligga under bildäck i en 7 bäddshytt med gemensam toa och dusch i korridoren Kör man en 11 blir det lite billigare eftersom man slipper längdtillägget och om man kör en 13 med hydda kostar det lite mer för man åker på höjdtillägget. Vill man inte åka färja går det även att skeppa bilen i container och flyga ner till Reykjavik fast då startar man på motsatta sidan av ön jämfört med de som kommer med färja. Här http://www.smyril-line.se/sommartider.htm kan ni läsa vad det skulle kosta för just er att ta er till Island 2014 Utöver de 29 000 färjan kostade spenderade vi ytterligare ca 25 000 under 4 veckor på ön. Dvs totalt ca 54 000 för en semester på knappt 5 veckor för 4 personer. Mat och bränslepriserna är ungefär lika som i Sverige men alkohol är betydligt dyrare. Camping avgifterna är helt överkomliga och ligger på ca 60-100 kr per person, bilen kostar inget. Dessutom vildcampade vi 11 nätter och de var ju gratis Båtresan. Färjan som tar oss från Hirtshals till Island heter Norröna och är en modern färja med barer, restauranger, gym, bio m.m Här kan ni läsa mer om färjan http://www.smyril-line.se/index.htm Bilen. ( nu pratar jag bara om 11-13-20 så får förutsättningarna anpassas efter andra fordonstyper ) Ska man klara av att köra runt i inlandet behöver man ha ca 2 x-tra reservdunkar med sig utöver de 84 + 20 liter man har med sig original. Beror ju på vad bilen drar men en 131 med originalmotor och en förbrukning på 2-2,5 liter milen klarar sig med 2 dunkar. I övrigt behöver man inte göra något speciellt med bilen för att klara vattenöverfarter och fjällvägar. Originaldäck duger gott. En filmsnutt om hur det kan vara att köra på Island. Rätt fräck bil även om den inte är â€grön†http://www.youtube.com/watch?v=_oAD-mOIXcs&feature=player_detailpage Och här är lite text och bilder från vår resa 2013 http://www.terrangbil.net/forum/index.php?/topic/9972-island-2013/page-2 Så börja planera och häng med Vore klart fränt om någon från den tunga sidan följer med oxå!
 6. K-kam och weberförgasare monterades i min 140 när jag var en lite finnig yngling. Minns den motorn som betydligt piggare än standard men ändå civilicerad.
 7. Fredrik L

  Nøkkelring C300-serien

  Jag kommer att lägga en beställning på ett par stycken
 8. Kan varmt rekommendera denna träffen, Pannkakor och ärtsoppa ingår för alla i bilen och man får förutom det 3 dagars gemenskap och go körning i en varierande terräng som bjuder på utmaningar till alla fordon och kunskapsnivåer Allt detta för 300 riksdaler! billigare blir det inte Palle och jag kommer att campa uppe vid Larsabygget i sedvanlig ordning Jag hoppas att det kommer lite mer gröna fordon Borås Jeepklubb bjuder in till Ärtsoppeträffen 2018! Vi inte haft träff på området sedan April pga torkan/brandrisken och hoppas på god uppslutning, i år har vi lite extra fina priser!! På fredagen blir det nattorientering, anmälan till detta sker mellan kl 18-20.30 vid insläppet och förarmöte hålls kl 20.30 vid förrådet. Starten går kl 21 och sista inlämning är kl 24.00. Det kommer serveras pannkakor och saft från ca kl 21 vid förrådet. På lördag öppnar insläppet kl 8, körning är tillåten från kl 9-17 och ärtsoppa serveras från kl 12. Tipsrunda finns för dem som vill, svarstalong fås vid insläpp och denna skall lämnas till kiosken senast kl 14. Prisutdelning sker kl 15 vid förrådet. OBS! Man måste vara närvarande för att få pris! På söndag är det fri körning mellan kl 9-14. Inträde: 300kr, inget insläpp på söndagen! Det är tillåtet att campa på grusplanen och larsabygget, toavagn finns på plats som vanligt. Kioskvagnen har öppet under lördagen. Vid frågor, ring Kristian på tel 0706-734750. Välkomna och ha en bra helg med Borås Jeepklubb!
 9. Låter ju trevligt Trandum är fint och det vore kul att komma tillbaka dit men sist jag var där var de rätt så kinkiga med att bilarna ska var så gott som original vilket ställer till det för en hel del av oss. Bengtsfors kunde väl vara ett alternativ? En rullande träff modell overlanding kunde vara riktigt kul tror jag. Tex Värmland har mil efter mil med sköna grusvägar, fina vyer och goa camp sites.
 10. Fredrik L

  Parabolic Springs (Heystee)

  I have a set of those from the last run on my TGB 131 and i think they are great. My springs came with 3 leafs but in the pictures in the link there is only 2 leafs, what set up is offered here?
 11. https://www.blocket.se/vasternorrland/Terrangbil_Volvo_C303__C304__80929804.htm?aw=1
 12. Det gör underverk att fräscha upp den ibland! Vore helt klart kul att träffas irl, det blir säkert av någon gång när du blivit lite mer "mobil" och tar dig ut på längre turer
 13. Japp monteras genom att borra upp i hjulhuset och bulta fast. De bygger lite för mycket på djupet så man får kapa av en remsa på ca 7 cm (har jag för mig) och svetsa ihop den igen. Lådorna rymmer en hel del prylar, jag har alla mina oljor och andra vätskor i den ena lådan och i den andra har jag sling m.m. som jag inte vill ha inne i bilen.
 14. Fredrik L

  Bakre stege från 1314, 1315 m.m. Köpes

  Söker en bakre stege från en hydda. Jag har en sådan på min 131 men lyckades mosa den mot ett träd Jag kan köpa den eller byta den mot något annat. Kontakt via PM Jag finns i Göteborg
 15. Ett par dagar (typ 4) har spenderats med att preppa och måla om bilen. Cammo tar sin lilla tid men är väl värt jobbet tycker jag Nya nummerskyltar, spolarmunstycken och lite annat småkrafs är beställt. Pop up taket har jag gett upp tanken på. Det blir allt mer sällan som hela familjen är med på tur så nyttan med pop up taket har blivit mindre.
 16. Det kommer ofta frågor om vilka dieselmotorer man kan stoppa in i en TGB och för att göra det mer överskådligt för alla som går i konverteringstankar tänkte jag sammanställa en lista med de motorer som vi vet använts hittills vid konverteringar. Det här är tänkt att vara ett levande dokument. Känner ni till någon motor som ni vet fungerar? Hojjta till så lägger jag in den i listan http://www.terrangbil.net/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png Mercedes OM603 6 cyl. Vanligaste motorn att konvertera med. Förmodligen mest pga att det finns ett kitt att köpa. 145 hk / 273 Nm med turbo Här http://www.terrangbi...ggnad-av-tgb13/ finns en hel del att läsa om hur Daniel löst montering av motor och växellåda. Länk till SMT´s konverteringskitt http://www.smt.nu/ http://en.wikipedia....edes-Benz_OM603 Mercedes OM606 6 cyl. En vidareutveckling av OM603 med mer effekt och lägre förbrukning. 177hk / 330Nm med turbo Här http://www.terrangbi...180?do=findComment&comment=101311 står en del om monteringen i min 131. Står även en del om utväxling http://en.wikipedia....nz_OM606_engine Vissa modeller har elektroniske bränslepump. Den får bytas mot en OM603 pump, som passar rakt av, eller så får man flytta med alla givare och elektronikboxar och det är kanske inte så lämpligt. Mercedes OM605 5 cyl. även den en vidareutvecklad motor (kommer inte ihåg vad föregångaren heter) med mer effekt och lägre förbrukning. 150hk / 280 Nm med turbo Såvitt jag vet har ingen stoppat i denna motorn men den skulle fungera utmärkt. http://en.wikipedia....nz_OM605_engine Volkswagen (Volvo) D24 109hk med turbo Vet att denna motorn hittat ner i iallafall en TGB 20. Tror personligen att den motorn är i klenaste laget. http://en.wikipedia....agen_D24_engine Toyota 3.0TD 1KZ-t 130hk / 300nm http://en.wikipedia....oyota_KZ_engine Toyota 12H-T 134hk / 315 nm http://en.wikipedia....Toyota_H_engine Isuzu 4jb1tc 115hk / 235nm. Slagvolym 2,8l Direktinsprutad. Isuzu 4jg2 114hk / 255 nm. Slagvolym 3,1l Förkammardiesel Peugot Xd3TE 2,5 130 hk (110 i svenska versionen) 235 nm Sitter så vitt jag vet inte i någon tgb men Eile här på forumet har den i sin C202 så den borde få plats. Nissan 3,3 TD
 17. Absolut, Den vill man ju inte missa
 18. Fredrik L

  Lite ang. TGB 11

  Ja grattis och välkommen i TGB träsket Jag tror att jag har både spade och ett vred liggandes.
 19. Fredrik L

  Aluzinkhytt

  Är det någon som har en fin aluzinkhytt till salu? helst med mer eller mindre komplett inredning, instrumentbräda m.m. Svar via PM eller 031-3366238 Jag finns i Göteborg men kan hämta typ från Gävle och neråt
 20. Lägger in lite bilder från träffen förra året. Det var ett gäng här från forumet som var över och njöt av mullret från pansarvagnar, stridsflyg m.m. Fin vy av en Leopard från passagerarsätet på en 9031 Någon som känner igen den här filuren? Det var 99% korvar på träffen så man fick passa på att titta lite när man fick chansen En sådan vill jag oxå ha när jag blir stor När man äter sin mat ur snuskburken i skyttegraven är man lite mer hardcore än vad jag är
 21. Fredrik L

  Vad har ni gjort idag då?

  Fick minska ner dem lite.
×