Gå till innehåll

Kjell Niklasson

Sergeant
  • Innehålls Antal

    120
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Kjell Niklasson

  1. S står för special utförande. och numret vad för utförande det handlar om. Jag vet dock inte hur man tar reda på vad just S2790 betyder. Men kollar man till exempel i Volvo reservdelskatalog (tror ej det finns med i försvarets katalog?), så hittar man dessa siffror som tilläggsinformation ibland. Bland annat verkar S2340 och S2397 ha något med wiren till winschen att göra. Edit: Tog en titt på min egen skylt. Det är en L3314PU, har aldrig varit militär, utan såldes som elverksbil. Iallafall, det står S-2799 på min skylt.
  2. Min 3314 (BLE487) är reggad som lastbil, och eftersom totalvikten är 2450kg, blir det ju en lätt lastbil. Tror aldrig jag sett någon som varit reggad som terrängvagn innan faktiskt?
  3. Snyggt! Det tackar man för, har själv varit irriterad på dåliga scheman. Det här kommer säkerligen vara till nytta.
  4. Gammelvalparna har brytaren framför kylet, på höger sida monterat på ramen. På en fyrvägskors för bromsrören.
  5. Nej, C202 hade en B20 med 8-bultat svänghjul. Det är såvitt jag vet bara B20 som är nyare än -74 som har sådant svänghjul. Jag har dock inte exakt koll på när det ändrades C202 har dessutom 240mm koppling. Personbilar med B20 hade väl 228mm koppling? Hur är det med svänghjulet ifrån TGB11? Undrar om inte det skulle kunna stämma?
  6. Nej, Mercedes är det inte. Mitsubishi? Ser ut att vara en common rail motor. Det hade varit kul att få veta hur elsystemet lösts!
  7. Det är en del elmeck att få en merca cdi motor att funka i en annan bil. Jag har knåpat ner en om611 i min 190 merca. Min motor kommer ifrån en vito. För att det skall vara skapligt lätt bör man hitta en donatorbil med "stålnyckel", inte den nyare typen med platsnyckel. Jag skulle tro att tidiga sprintrar, isåfall 316cdi, skulle vara ett lämpligt donatorobkjekt. Dom har om612, och bör ha stålnyckel. Plastnyckel varianten är mycket krångligare att flytta över till ett annat fordon. http://terrangbil.net/forum/index.php?/topic/11952-automat/&tab=comments#comment-142843 <-- Här är en tråd om hur det funkar på den nyare typen av elsystem, med plastnyckel. Stålnyckel varianten har mycket enklare startspärr. Min konvertering lite lätt förenklat, krävde att jag tog med motorstyrenhet, instrument, abs-styrenhet och immobilizer. Abs-styrenheten måste ha varvtalssignal på två ingångar. Är det av intresse kan jag beskiva mer utförligt.
  8. Det är viktigt att man pressar med ett verktyg om pressar jämt runt om. Annars är det väldigt svårt att få i dom i kontakten. Jag rekommenderar lödning, så passar det garanterat. Jag brukar sätta hylsan i ett skruvstäd, sedan värmer jag hela hylsan, och lägger i lödtenn. Sedan är det bara att stoppa ner kabeln. Varmluftspistol brukar räcka. Nato-kontakterna sitter på Volvo bussar som standard för laddning/starthjälp. Så du kan köpa hylsorna på närmsta Volvo lastbil/buss verkstad också.
  9. Hvo behöver man inte vara orolig för. Det är Rme som ställer till bekymmer.
  10. "New invention"? Nja, skulle inte tro det. Första gången jag såg en liknande lösning var på nittiotalet (och det fanns säkerligen långt innan det med), när en väldigt energisk herre försökte sälja liknande pluggar till swebus, som jag jobbade på då. Volvo bussar har också haft originalmonterade sådana på vissa motorer, men dom brukar ersättas med vanliga pluggar, eftersom dom har en förmåga att läcka. Och som ovanstående nämnt, om pluggen sitter nedåt på tråget, kommer ju risken att slå av den öka.
  11. Artikelnummer på original stänkskydd finns i reservdelskatalogen. Om du inte har kataloogen, finns den att hämta här: http://www.terrangbil.net/forum/index.php?/topic/9623-volvo-c202-reservdelskatalog-spare-parts-catalogue/ Sida 369 till 371. Om det går att få tag på vet jag dock inte, men det borde vara lätt att göra egna.
  12. För att hitta rätt uppgifter behövs nog mer uppgifter? w4a-040 verkar ju vara en beteckning på en växellådsserie. Mercedes brukar kalla alla sina motorer, växellådor bilar m.m. sexsiffriga kombinationer. Så för att få tag på rätt specifikationer behövs den rätta nummerkombinationen. En googling ger att w4a-040 motsvarar 722.3xx och 722.4xx. Så för att få reda på rätt spec, behöver man veta lådans exakta "722" nummer. Dom sista xx'en ger exakt modell. Detta nummer står stämplat på sidan av lådan.
  13. Kopplingen är likadan som den som sitter på Volvo 164 med B30E. Alltså lamell och tryckplatta. Urtrampningslager tror jag är samma även det. Tryckplattan sitter även på TGB 11. Där är lamellen dock olika. Det kanske kan hjälpa lite i letandet?
  14. Snyggt! Kul att mina bilder kommer till nytta. Ombyggnad av bromssystemet på min valp är nog det bästa jag gjort med den.
  15. Dom nya reglerna får väl ändå ses som en förbättring för "oss" som håller på med veteranfordon? Valparna blir ju besiktningsbefriade, och det är ju inte jättelångt kvar tills TGB bilarna blir det också?
  16. Och här finns måtten på den, om man köper på annat ställe än Volvo:
  17. Här en bild på hur jag gjorde för att få bromsservo på min: http://www.kjenik.se/#!album-9-53 det finns några bilder till åt höger i länken. Det är taget ifrån en Mercedes w124, -80 tal. Både servo och cylinder. Nu skall iofs nämnas att jag samtidigt konverterat till skivbroms, så jag har inte koll på hur det blir med kolvareor. En krets fram, och en bak. För att reducera har jag köpt en justerbar reducering som sitter på bromsröret som går bakåt.
  18. Mitt förslag om hantering av bilder "på nätet" är att hyra webbutrymme. Jag har sedan ca tio år tillbaka hyrt av www.one.com. Jag har deras billigaste alternativ, som idag ger 25gb, och kostar 20kr per månad. Det tillsammans med egen domänadress kostar mig ca 350 kr om året om jag minns rätt. Bilder jag lade upp för 10 år sedan, ligger kvar säkert. Samma länk som för tio år sedan, så bilderna försvinner inte i äldre forumsinlägg till exempel. (Om jag inte tar bort dom själv vill säga). Det ger ju även möjligheter till egen hemsida, fotoarkiv osv.
  19. Jag tror inte man skall såga Ctek riktigt så enkelt. Jag jobbar med fordon som har Ctek laddare monterat som underhållsladdare (Volvo bussar). Och vi har väldigt lite problem med laddarna. Dom problem som varit, är när temperaturkompenseringen inte funkat, alltså när laddaren trott att batteriet är kallare än vad det verkligen är, så att det skickar på för hög spänning. En del varianter har en tempgivare som skall monteras vid batteriet, medans en del har tempgivare inbyggd i själva laddaren. I den senare varianten (som jag själv inte har så stor erfarenhet av) tror jag att det är viktigt att laddaren är så nära batterierna som möjligt. Recond läget på laddarna är väl till för att väcka liv i ett tomt batteri? Sedan vill jag minnas att jag hört att Ctek haft en del bekymmer med piratkopior?
  20. Det kanske är lite svårt att avgöra, men visst ser det ut att vara en SMT motorkonverteringssats? http://www.smt.nu/volvo-c303-mercedes-benz-300ddt-6-cyl.php
  21. Tänkte att jag fortsätter lite om Mercedes och glödning, kanske kan det vara till nytta för någon. Jag tog en bild på ett 12 volts relä till en fyrcylindrig motor jag har liggandes. Den här typen av relä användes ifrån tidigt åttiotal, till sent 90-tal. Det finns lite olika varianter, men funktion och inkoppling ä snarlikt. Så här skall det kopplas: 30 - m6 muttern, direkt till plusmatning. Eventuellt då på en 24 volt, med resistor inkopplad här. Detta är matningen till glödstiften, så den bör vara lite grövre. 31 - jord. 15 - tändningdström. Obs att den måste även ha ström i startläge, annars kommer relät starta om glödningen när man släpper startläget. 50 - skall ha ström när man kör på starten. Det är till för att glödningen skall stoppa medans man kör på starten. LA - till glödlampan i instrumentet. Reläet skickar 12 volt när lampan skall lysa, så andra änden av lampan skall jordas. T - till en tempgivare på motorn. Detta sitter bara på lite nyare reläer, och är till för efterglödning. Saknas alltså på min bild. Förklaring på detta längre ner. G1, G2, G3 osv går till glödstiften. På det här reläet är det bara fyra stift, men man kan se att det finns plats för två till. Reläet har inbyggd diagnostik. Det märker om ett eller flera stift är trasiga. Det visas genom att glödlampan inte tänds när man vrider på tändningen, utan den tänds en stund efter att man startat istället. Glödtiden styrs av temperatur. I det äldre reläet utan "T" stiftet, så sitter det en inbyggd tempgivare i reläet. När lampan tänds, så startar glödningen. När lampan släcks, så fortsätter det att glöda ändå. Men normalt sett så räcker det för att starta. Men om man vill glöda extra mycket, tex vid kyla, så kan man vänta en stund till, efter att lampan slocknat. Man kan höra ett ganska tydligt ljud ifrån reläet när det slutar glöda. (ca 20-30 sekunder total glödtid). Efterglödning. Kom någon gång runt -90. Det är dom som har en tempgivare som känner av motortemperaturen. Med efterglödning menas att när motorn startat, så går glödningen på igen en stund, för att hjälpa motorn upp i temp snabbare. Hur länge beror på temperaturen, men jag skulle gissa på 20-30 sekunder här också ungefär. Inkoppling av ett 24 volts relä bör vara detsamma, bortsett ifrån resistorn då.
  22. En OM603 utan turbo har 113hk, och 191nm. Nog borde väl det funka att regga utan intyg i en TGB 11? Det är inte så att du blandar ihop med OM606?
  23. Jag har gått och funderat lite på det där med resistorn till 24v glödningen. Så jag sökte vidare lite till. Till slut hittade jag denna: http://www.ebay.it/itm/MERCEDES-G-250-GD-vorgluhrelais-w461-BW-Wolf-24-Volt-om602-Glow-Plug-Relay-250gd/252525504234 Där kan man se resistorn kopplad till relät. Nu är detta iofs en lite nyare 250gd, men jag vågar en slant på att det är lika. Resistorn sitter innan relät, alltså på spänningsmatningen till relät. På 12v varianten är +30 spänning (ständig plusmatning) kopplat där istället. Angående parallell eller seriekoppling, så är glödstiften parallell-kopplade på den här typen av relä. Men resistorn sitter i serie med relät. Så utan att veta säkert, så antar jag att det inte är lämpligt att köra 24v direkt på 18v glödstiften. Jag har försökt hitta ett elschema för 24v glödning för att kunna bekräfta, men lyckas ej med det.
  24. Varsågod. Jag hjälper gärna till när jag kan. Jag har grejat med Mercedes motorkonverteringar rätt många år nu. Så en del har man hunnit lära sig. Sedan har jag tillgång till Mercedes reservdelskatalog, vilket underlättar en hel del. Just 24 volt har jag inte grejat med dock. Jag har försökt hitta vad resistorn gör för nytta, eller iallafall hur den är kopplad, men har inte lyckats med det. Det är inget som finns på 12 voltarna iallafall.
  25. http://www.ebay.co.uk/itm/Mercedes-0025452832-461-g-wagon-5-cylinder-pre-glow-plug-time-relay-x4365-/112144053654 Där är ett glödrelä till Mercedes OM617 för 24volts system. Det är till den nyare typen av snabbglödning på OM617. Just det relät i länken kanske var lite dyrt, men tog det som exempel, då det finns en bra bild på det. Det skall vara 18 volts glödstift, och möjligen en resistor till stiften också, ska se om jag hittar info om det. Relät sitter enligt Mercedes reservdelskatalog i Geländebilar, 80-tal. (Gissningsvis militära varianter?) Edit: Glödstiften verkar vara 0001598201 och resistorn 0001582845. Vad resistorn är till för vet jag inte riktigt? Edit 2: Vill man ha tag på en 24 volt startmotor också, så heter den: 0021516501.
×
×
  • Skapa nytt...