Jump to content

54ekstrom

Sergeant
 • Content Count

  64
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by 54ekstrom

 1. Hej alla. Jag har en 935 (stabsbilen) från 1959. Under hösten hade jag tänkt gå igenom en del system och är därför lite intresserad av "grejer som är över" hos andra, från den bilmodellen. Exempelvis sånt som kan ha blivit över om man bytt till annan motor eller gjort något annat ändringsprojekt på en sådan eller liknande bil. Även måttligt defekta grejer är intressant (dvs en generator som smält ihop till en slaggklump är inte så intressant, men en som kan snurra men inte funkar är intressant). Motorn i min vagn är original A6. Det jag tänker på är exempelvis: Bromsdelar (huvudcylindrar, hydrovac...) Motoraggregat (vattenpump, fördelare, startmotor, generator) Bränslepump, förgasare, bränslekran Strålkastare/lyktor Bilen ser idag ut "ungefär som original" men jag håller inte på med nån pedantrenovering, jag vill hålla den rullande helt enkelt, helst utan omfattande ombyggnader. Jag antar att meddelandefunktionen på detta forum kan användas för att etablera kontakt med e-post eller telefon. Jag är också intresserad, rent allmänt, av den el-/radioutrustning som fanns i dessa bilar; jag inhandlar gärna sånt om det ska rensas ut Vänlig hälsning /Rickard
 2. Hm... Är det genomgående spricka eller ytlig kolbana, kan man undra. Det skulle kunna vara värt besväret att köra med nån form av slipstift i spåret och se hur djupt det är (försiktigt!). Om det är genomgående kan man göra akutrep genom att borra ett antal hål genom sprickan och fylla med epoxi. Om det är ytligt, kan det räcka att slipa bort kolbanan på nåt skonsamt sätt. Annars är det nog ett nytt lock som behövs.
 3. Nu var det ju länge sedan jag skilde mig från min sugga, men om jag minns rätt var själva tändlåset bara en strömbrytare (till-från) och starten kördes med en startknapp. Då vill jag instämma med föregående; i ett nödläge kan man tjuvkoppla. Med lite lugn och ro kan man montera en vanlig vippströmbrytare, och sedan, när man har tid, köper man ett tändlås från nån tillbehörsfirma. Vill man kan man då troligen lägga över starten på nyckeln också - de flesta lås har startläge.
 4. Hej. Det låter kärvt. Inget ont om Markaryd, men verkstäder där är inte nåt jag känner till. Vilken typ av krångel har du? Om det inte är av typen "skurit ihop" eller inget oljetryck eller liknande, kan det kanske vara värt att göra en felsökning själv? Skruva ur ett tändstift, sätt tillbaka kontakthatten med stiftet liggande på jordad yta (typ motorn) så det syns. Kör startmotorn och se om gnista finns. Lossa bränsleledningen till förgasaren, kör pumpen (med motor eller för hand), se om bränsle kommer fram. Var försiktig med läckande bensin. Om det finns gnista, prova med startgas. Om motorn startar då, måste bränsletillförseln undersökas. Om det finns gnista och bränsle, prova med att köra startmotorn med gasen i botten, ingen choke. Var beredd att släppa gasen om motorn startar. Om gnista saknas behövs felsökning på elsidan. De vanligaste felen är sådana som har att göra med brytarspetsar och kondensator - kolla dessa. Elproblem (tändningen) kan vara endera på lågspänningssidan (tändlås, brytarspetsar, kondensator, jordning) eller högspänningssidan (avbrott/kortis i rotorarm, kortis i fördelarlock). Många moderna verkstäder är frågande inför den äldre tekniken i suggor och andra fordon från samma tid.
 5. Det är en rätt skön känsla... Var har du hittat strålkastarinsatserna? De ser så fräscha ut att de väl nästan måste vara nya. Troligen samma som till min 935:a....
 6. Det där med vad bilprovningen hakar upp sig på är mycket olika, beroende på station/företag/besiktningsman/-kvinna/dagsform/förarattityd... Min egen erfarenhet är att om allt elektriskt funkar (torkare, tuta, lysen, blinkers, bromsljus (inklusive halvljusets höjd och ljusbild)), om bromsarna tar utan att pedalen har för lång väg ner ("bristfällig pedalvägsreserv" tror jag man kallade det förr i världen när man fick broms en centimeter innan golvet) och om motorn startar utan krångel och inte dödar alla närvarande med kolmonoxiden i avgaserna, så är man hemma. Givetvis blir det gnissel om det är rost på bromsrör eller bärande detaljer och numer är man lite petig med läckage av oljor och bränsle. En sak som yngre biltekniker tycks ha dålig förståelse för, är ansättbara hjullager. Många moderna bilar, även tyngre, har s.k. enhetslager, som inte är ansättbara och som inte får glappa. De koniska rullagren är lite mysteriöst för dessa tekniker, och då kan det bli diskussion om att det finns ett glapp i hjullgret. Det måste finnas ett spel i de flesta äldre hjullager, och det är inte detsamma som ett "glapp", som ska bedömas som ett fel. Om dessutom mekaniken i stort, som kardanknutar, kulleder och annat, är i hyfsat skick tror jag att man har goda chanser att komma igenom utan tjafs. Kolla gärna styrväxelns ansättning, så det inte är nåt onödigt glapp i ratten.
 7. Om jag minns rätt från min egen sugga, så är det rätt enkla grejer vad avser fjädrarna. Troligen är det enklaste att försöka gå via en firma som håller på med sådant (typ Oljemarks, om de finns kvar) och lägga in nya, spänstigare blad i fjädrarna. Bak är de negativt böjda i original med last, dvs en båge där axeln är högsta punkten. Ett extra fullångt blad kan påverka höjden väsentligt, men fjädern blir hårdare om man inte vet vad man håller på med och det blir obekvämt om det blir för hårt. Man måste avväga hårdhet, tilläggsbladets ursprungsform och fjädringslängd för att få en fjäder som man kan åka omkring med, liksom. Fram vet jag att jag tog bort fjäderstoppen (gummikilar med hållare) för att låta framaxeln fjädra ut mer; troligen hade det varit bra att få in ett blad till i fjädern, men man vill inte ha för styv fjäder heller. Modernt utformade bladfjädrar har ju ofta få blad och en konstruktion som ger mjuk fjädring i "normalläge", medan de kan ta emot hård last genom att ha gummikuddar etc på strategiska platser. Hur du än väljer att göra, så tänk på om du faktiskt vill kunna åka omkring i bilen utan njurbälte, hur mycket last som kan tänkas bli aktuellt och vilken typ av körning som blir aktuell. I övrigt vill jag gärna nämna att det ser himla fint ut det du gör och hoppas du får kul med bilen framöver!
 8. Hej. Undrar bara om det finns någon erfarenhet av drift med E85 av motor A6. Den är ju ingen högtemperamentsmotor, precis, utan en klassisk lågvarvig lågkompmotor som går ganska fett redan som förgasaren är standardbestyckad. Nån som provat "skarpt", dvs kört lite sträckor och testat kallstarter etc?
 9. Det här är ju inte nåt jag kan kommentera som om jag visste nåt om din setup... men man undrar lite om hur det är uppbyggt. Om det är en Nissan Patrol som fått donera ramen, är det då inte en Nissan drivlina? Är det en "Sugga-drivlina"? Det verkar ju i så fall rätt konstigt... att ta en antikverad drivlina på en halvmodern ram och sedan lägga på en gammal kaross. Om du beskrev lite mer i detalj vad du har och vad du vill att det ska bli kan du säkert få en hel del konstruktiva förslag!
 10. Hej! Nej, jag har inte fått några andra tips, så detta tas tacksamt emot. Lager går nog att trixa fram, men just packboxen är lite mer speciell. Det var ju inte så dyrt heller... :)
 11. Jag kör inte så långa sträckor precis, och inte ut i blöt terräng, så info handlar om vägar och enklare "offroad". I korthet tycker jag att det funkar mycket bra. Ljudnivå och vibrationer på asfalt minskade märkbart. Styrningen kanske blev en aning mer precis, så det känns inte heller fel. Det finns en viss obalans på framaxeln och den däckverkstad jag vanligen anlitar är inte pigga på att föröka balansera. Det är ju inte nåt problem som har med mönstret att göra och jag ska höra med nån annan "däckare" om det inte går att årminstone försöka balansera. Kör man lite mer i oländiga förhållanden så tror jag man vill ha mer "mönster". Problemet (tyckte jag) var ju att det inte tycktes finnas 16" däck i den här dimensionen hos någon av de större handlarna. Det närmaste man kom verkade vara framdäck till traktorer... Rätt storlek i och för sig, men till och med den här bilen kör ifrån deras hastighetsklassning. Om det gick att hitta 17" fälgar att sätta på skulle man ha mer urval, verkar det, men bultmönster och offset är väl lite special på de här vagnarna. /54E
 12. Assuming some sort of modification of the bellhousing -to match a new engine to the gearbox- will have to be done even with a B36, it might be just as interesting to look at american sixes... the AMC straight-six 4.2 litre engine is powerful, simple, and shouldn't be hard to find. Might be a bit long for the sugga engine bay, perhaps.
 13. Tack för era kommentarer! Känns inte helt fel, direkt; man går ju igenom åkdonet ändå, liksom, när man ska ut och fara.
 14. Hej alla! Har jag fattat nåt fel, eller är det faktiskt så, att min 935 från 1959 ("fordonsår" enligt instrumentet) inte mera kommer att behöva tas in för besiktning? Jag var inne och fick godkännande i nån sommarmånad 2017 och min tolkning är att det faktiskt var sista gången jag behövde dra undervisning om osynkade växellådor för ungdomliga besiktningsförrättare. Kan det vara så väl?
 15. Jag gillar verkligen den finish du sätter på grejerna när du fixat klart - mycket snyggt!
 16. Som redan sagts: Bränsle och gnista. På en kall motor modell ä, som konstrar, skulle jag först kolla att gnista kommer till resp tändstift och sedan helt enkelt använda startgas. Eter (som är huvudingrediensen i startgas) har ett mycket stort explosionsintervall, dvs det tänder utan att vara så känsligt för fet eller mager blandning. Om den då startar men sedan stannar igen, är det ju nåt med ordinarie bränsletillförsel och då får man kolla detta, så som redan har beskrivits. Jag hade en sugga med en motor som hade rätt usel komp, den ville inte starta utan full choke och halv gas, men då slog det lågor ur avgasröret när den kom igång...
 17. Hej alla. Vattenpump till motor A6... repsats/reservdelar, ny, eller bättre begagnad. Alla förslag om vart man kan vända sig är välkomna!
 18. If the engine is in good health, I suppose an LPG induction system might work quite OK. I think that these engines were supposed to be able to run on wood gas, so they should be able to handle a variety of gaseous fuels (including low-octane petrol). However, the B36 is probably not going to make maintenance etc. easier than the original ED engine. If you actually want to do a swap, I think that a more modern engine should be considered, like the B30 or an AMC straight-six 4L engine or similar.
 19. Jag har för mig att den inte ska upp i mer än 3000 rpm. Vridmomentmax är vid c:a 1000 rpm. Bilens konstruktiva maxfart är runt 75 km/h. Förgasaren har mycket riktigt en sorts begränsare, men hur den funkar vet jag inte, troligen kan man plåga upp den över 3000 rpm, men det är ju rätt meningslöst... Den ger inte mycket kraft i det registret. Jag är rätt nöjd med min. Fortare än 65 är inte så vilsamt om man ska köra en stund... Nu är ju min bil en 935 så den bär på mycket "barlast", en 912 är nog lite smidigare på vägen.
 20. The B36 is supposedly possible to fit into the Sugga, but AFAIK there is some work involved with the gearbox, that is, it is not a clean fit at all. Adapters are needed. Taking that into account, I'd go for a B30 instead. That is an engine that is much easier to get hold of, spare parts are obtainable and the power/torque is probably better than for the B36. I am not sure about the length of the B30, but the ED is no shorty either. Some buffer room might be found in the radiator end. The waterpump-mounted fan may be exchanged for an outside electric fan to give some extra cm.
 21. Hi. The capacitor is really a standard electronic component. If you can measure the value (the capacitance, in microFarads), you can replace the original component with any capacitor with the same value. It would be a good idea to choose one that can handle 500 V. Electrolytics are not an option. In the driver's instructions (general military motor vehicle instructions) for the use of these cars and others of similar vintage, there is a description of how to make your own capacitor from one or two chocolate bar wraps. I kid you not! You were supposed to be able to handle these situations, even if you happened to be separated from your unit.
 22. Odd... When the car loses power, what do you need to do to "restore" normal operation? Is it enough to restart, or does it have to sit for a while? What happens when you press the accelerator, does it just not respond or does it die? Any difference if you pump the pedal? The A6 engine (in 912 etc) has a similar carb, but it has a rev limiter fitted between carb and intake manifold; does the Sugga (ED engine) have that thingy too? Is it OK? You could disconnect the fuel line from the carb, run the electric pump for some time and let the fuel run into a container and verify that the pump can uphold a decent flow. If there is any problem with the flow, two things might need checking: 1. A6 engines also have a pre-pump filter, if the Sugga has such a filter it may want cleaning. 2. There is usually a main/reserve tank switching valve in the line from the tank. If the valve or its gasket is damaged, flow may be affected.
 23. Sorry if I ask a dumb question, but have you checked the carb? If I remember it is a fairly straightforward downdraught thing, Rochester or similar. The symptoms suggest a fuel delivery problem, which could be a clogged fuel filter, a troublesome fuel pump or silt/particles inside the carburettor float bowl that clogs the jet(s). All things that could be fairly easily corrected without the need to get a new carb.
 24. Kul med fler "skåpbilsentusiaster". Fick du ordning på motorn? Berätta gärna mer, man lär sig alltid nåt nytt!
×
×
 • Create New...