Gå till innehåll

Dretlanning

Korpral
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Dretlanning

  1. Hej! Det följer med kopplingsschema på anslutningar till kortet och en manual som beskriver PC kommunikation med styrenheten för felsökning. Med en enkel USB till RS232 converter och PuTTY (gratis program) samt en PC kan man se vad som händer på alla ingångar och utgångar samt frekvens från varvtalsgivaren. Man kan även tvinga utgångarna på/av för att testa ventilerna på växellådan. Utöver detta så måste man ju klara av å använda en multimeter för att ev mäta på kontakterna. Men händer det något med styrenheten under första året så ornar vi väll en ny som ersättning. Säkringen som sitter original till den gamla styrenheten måste vara kvar och man måste dra ut kontakterna till styrenheten om det ska svetsas på lastbilen.
  2. Jag har beställde 5 kompletta kort från Kina och har monterat ihop två kompletta styrenheter. Det är ett elände å få tag på elektronikkomponenter Inte ens Kineserna lyckades. Hör av er om ni är intresserade av en sån ”rölåda”.
  3. Hej! Nu har jag gort lite ändringar så lådan är i stort sett lika stor som originalet. Orkade inte göra om kretskortet så det fick bli ett par små kort till kontaktdonen i stället. Jag har tre ny enheter som jag håller på att provkör då jag får tid.
  4. Jag har funderar lite på hur original styrenhet beter sig med urkoppling/inkoppling av M med broms och gaspedal då man åker på M3. Någon mera som kan verifiera funktionen? Enligt 1 eller 2? Jag har gjort enligt 2 nu. Frekvensen på växellådan måste först gå över 2140Hz (normal M3) varpå M kopplas ur vid gaspedal uppe (switch öppen) och bromspedal aktiverad (switch sluten), M kopplas in igen då gaspedal trycks ned. Ska det sen kunna fortgå med in och urkoppling av M tills frekvensen går ner till 1990 där det normalt ska växlas ner till H3. Under den frekvensen är det sen bara växel H3. Är frekvensen över 2140Hz så kopplas M ur och in med broms och gaspedal som normalt för M3. Har man kommit ner under 1990Hz får man upp över 2140Hz igen för att koppla in/ur M i M3 området så att säga. När frekvensen är över 2140Hz (normal M3) så ska M kopplas ur vid gaspedal uppe (switch öppen) och bromspedal aktiverad (switch sluten). Återkoppling av M sker då man åter trycker ner gaspedalen. In och urkoppling av M kan bara ske på detta viset om frekvensen är över 2140Hz på växellådan. Det är området från 2140Hz ner till 1990Hz som jag undrar över då hastigheten sjunker. Under 1990Hz är det ju H3 som gäller enligt original.
  5. Jag håller på att provköra det nya kortet i min bil och det verkar gå bra, har två såna nya. Har även den första versionen av kort ute på test (tre st) och vi har lusat av några program fel samt några kall-lödningar Några av dom första enheterna har nu gått i bilar nästan ett år. Det är samma program i båda versionerna av kort. Men är det någon mera som skulle kunna tänka sig testa? Det vore bra om den personen har en gammal bärbar dator så det går att reda ut vad det är för fel om något inte fungerar. Man behöver programmet PuTTY (eller nått annat liknande) och en USB till RS232 omvandlare för att koppla upp sig mot styrenheten. Jag kan låna ut en omvandlare om det behövs. Men den som ska testa måste ju ta sig lite tid å ut å köra lite så klart.
  6. Nu har jag kört en del i sommar och det verkar gå bara bra. Har även box ute på provkörning. Håller just nu på med att uppdaterar kretskortet lite med små rättningar och så lägger jag till en digital ingång extra samt en CAN-buss. Har man en CAN-buss så går det ju nästan att hitta på vad som hels med styrenheten om man vill. Ska använda standard bredden 100 mm också så kortet passar i lite alla möjliga inbyggnadslådor.
  7. Jag har haft en box ute på provkörning ett tag och ska få den tillbaka nu. Den verkade ha tappat tappat signalen från växellådan några gånger. Själv har jag inte råkat ut för det men jag får kolla vad det kan vara. Ska kanske göra den lite mera tolerant så signalen kan försvinna lite kort då och då utan larm. Vet inte om någon provat det man jag skulle nästan kunna tro att det går att störa original boxen och varvtalssignalen med en mobiltelefon eller en Com radio om man är nog nära boxen eller givarkabel. I original boxen så är den ena tråden från varvtalsgivaren ansluten till GND och så brukar man nog inte göra nu för tiden. Min box använder inte GND så jag kan då få lite problem om ena tråden skulle få kontakt med chassit på bilen. Men så blir det med original boxen också beroende på vilken tråd det är. Varvtalet från dieselmotorn är inte så intressant utan det är egentligen belastningen på dieselmotorn som är riktigt intressant. Låg belastning och lågt uttag av vridmoment samt att varvtalet på utgående axel ökar snabbt gör ju att man snabbt kan växla uppåt utan att varva dieselmotorn för mycket. Varvtalet behöver man då för att veta att varvet inte blir för lågt eller högt på nästa växel. Vet man dieselmotorvarvet kan man iof kontrollera att varvtalet gått ner/upp till en viss nivå om man ska hålla på att växla mellan M-växlarna för att undvika ryck och slitage på lamellpaketen. Typ som jag gjort då man kan se på en röd LED att det är dags att släppa gasen. Skulle ju bli att trycka ner gasen vid nedväxling vilket är besvärligare.
  8. Jag la in funktionen med LED lampa då M3 ska gå i och en fördröjning på ca 4 sekunder innan M3 går i ändå. Så när LED lampan tänder sig har man 4 sekunder på sig att släppa gaspedalen och när den är uppe så går M3 i direkt och LED lampan slocknar. Det fungerade helt otroligt bra och man kan knappt känna att växellådan växlar till M3 i stället för det vanliga rycket. Jag körde utan last med tgb 40 som har stora kranen. Det är ca 120 Hz hysteres mellan upp och nerväxling så man hinner släppa gasen för uppväxling utan att varvtalet (hastigheten) blir för lågt för M3. Skulle varvtalet bli för lågt för M3 slocknar bar LED lampan igen. Trycker man på terrängbromsen är växlingen som original boxen annars funkar det lika på lågväxeln. Flyttar man ner alla växlingspunkter 250 Hz verkar det bli så här enligt min varvräknare: Uppväxling till H2 ca 1300 rpm Uppväxling till H3 ca 1600 rpm Uppväxling till M3 ca 1800 rpm Nedväxling till H3 från M3 ca 1100 rpm Det är alltså ingen större ide att flytta ner växlingspunkterna mer än 250 Hz för då kommer dieselmotorn gå på så lågt varv så den kommer knappt orka innan H3 går i. Det är ju ett riktigt stort steg i utväxlingen på växellådan så det behövs nog 1800 rpm innan man växlar till M3 eftersom motorn går ner till ca 1100 rpm. Men det går fint att köra lite crusing i stan ner till 42 - 45 km/h på M3 ändå. Så nu får jag skaffa några röda LED lampor och försöka testa med lass kanske.
  9. Ja det växlingsprogrammet fixar man väl lätt med ett par vipp strömställare
  10. Jag har inte grejat nått med manuell växling eftersom det går att flytta ner alla växlingspunkter så då knallar det på så fint. Det finns väl ingen finess med att manuellt växla ned dom hydrauliska växlarna för det händer väl inget mer än att det frihjular eller? Den mekaniska växeln ska man nog vara lite försiktig med om man kör med last å kanske släp för den verkar ge upp först (lamellpaketet) vad jag hört. Jag funderar däremot på att lägga in en funktion som blinkar någon typ av LED lampa då det är dags för M3. släpper man då gasen så går M3 i direkt och man kan stå på gasen igen då lampan slocknat. Bryr man sig inte om den blinkande lampan så går M3 i ändå efter kanske fem sekunder, som vanligt. Men det borde spara lamellpaketet för M-växlarna och uppväxlingen borde bli lugnare om man släppt gasen innan. Det ginge kanske att använda M2 innan M3 kanske på det viset mad att släppa upp gasen innan? eller nått?
  11. Det går att flytta alla växlingspunkter 250Hz neråt från original med en potentiometer som man kan monteras i plåten bredvid tex växelväljaren, inte med på bild. Vad jag kan se så lägger M3 i vid ca 1800rpm på motorn då man dragit bort ca 250Hz från original så det gör det hela lite bättre när man åker tom. Det går att vrida på potentiometern när man vill mitt under växling eller mellan. Det går att köra ekonomi på tex H1 till H3 sen vrider man upp till "normalt" växlingsvarvtal så går M3 i vid samma varv som original boxen. Eller mellan någon annan växel eller då växellådan växlar ner. SBA111 har hjälpt mig lusa av programmet en runda å svarat på en massa frågor så nu hoppas jag att det ska gå lite bättre )
  12. Nu har jag lusat av några fel i programmet och så har jag rättat till några grejer som jag lyckats förstått fel på hur det ska fungera. Så nu blir det lite mera provkörning med de tre boxarna som jag har. Jag har satt en liten indikeringslampa på signalen från gaspedalen så man ser om den fungerar. Det är en del funktioner som är beroende av givaren på gaspedalen.
  13. Hejsan! Jo då jag har ju kört en del med min tgb 40 och det verkar fungera. Har inte gjort någon redig tur i geggan men det kommer väl snart. Det enda som jag inte kört på min bil är vinschen tillsammans med transmissionen så det ska jag testa. Det är ju så svårt att få till ledig tid...... Men jag har i alla fall monterat ihop tre styrenheter till nu som jag bara ska ladda program i nu någon dag å se att dom beter sig som tänkt. Måste fixa lite kablar å kontakter också. Så jag ska försöka skick ut någon enhet till några som vill provköra närmaste veckorna. Det går ju sen att göra flera men det är nog bra å testa lite mera först.
  14. Jag har provkört mera i helgen med uppdaterat program där det går att justera alla växlingspunkter 0 till 250Hz med en pot. Original växlingspunkter är då 0 och sen blir det minus 250Hz. Det verkade gå bra och man behöver bara varva lite extra för M3 men det är nog inte så mycket att göra åt eftersom det är ett så stort steg upp i utväxling. Jag har fått en del grejer så då är det bara att få till lite tid å montera några kort till. Skicka gärna telefonnummer via den andra mailen "Personal Messenger" om ni vill provköra styrenheten så hör jag av mig.
  15. Tveksam till att koppla en "nödkörningsbox" till styrenheten. Absolut inte då den inte är spänningssatt. Styrenheten mäter strömmen på alla aktiva spolar och tänder en LED vid avbrott eller kortslutning. Blir nog svårt att kombinera med en "nödkörningsbox". Jag fick problem med reläet för backväxeln när man går från R till N. Styrenheten spottar ut data via ett RS232 med info om aktuell växel, växellådans varvtal, status på alla ingångar, ström på utgångar osv. Så en USB till RS232 och ett enkelt terminalprogram som kan visa vanliga ASCII tecken så är det barra att logga vad som händer i maskineriet.
  16. Jag tog lördagen till att gasa runt på lite dåliga grusvägar och det verkar fungera som det ska, får fixa några smågrejer. Roligt att några fler vill testa. Jag skaffar grejer och sätter ihop ett par styrenheter till för å testa med då. Skulle tro att det tar ett par veckor eller kortare beroende på hur mycket det tänker regna. Funderar på att använda en ledig analog ingång på styrenheten för att steglös kunna flytta ner att växlingspunkter ca 200 Hz så man slipper varva motorn så mycket när det går lätt.
  17. Jag började vid årsskiftet att ta fram en ny styrenhet för växellådan på TGB30/40. Konstruerat nytt kretskort och fixat till ett program. Kortet är 150x101,3mm med komponenter på båda sidorna och passar i en stränggjuten aluminiumlåda. Jag har provkört styrenheten i min TGB40 med den stora kranen och det verkar som om den fungerar som den ska. Original boxen från VDO har inte fungerat något vidare i min bil så jag har inte kört en TGB40 med fungerande original styrenhet. Jag har bara försökt få till programmet i styrenheten motsvarande original. Jag fick tag på kontaktdonen motsvarande original styrenhet men dom har jag monterat på kablage. Trodde inte att det skulle gå att köpa dom över huvud taget. Man behöver inte bygga om något i lastbilen utan den nya styrenheten passar direkt. Är det någon som skulle vilja hjälpa till att testa en styrenhet ett tag?
×
×
  • Skapa nytt...