Gå till innehåll

w2k

Korpral
  • Innehålls Antal

    26
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av w2k

  1. File Name: SoldR Mtrl Tele File Submitter: w2k File Submitted: 15 Feb 2016 File Category: Övrigt Soldatreglemente Telemateriel, 1993. Click here to download this file
  2. Den här sidan säljer namnband som är nästan lika billiga och faktiskt levereras på utlovad tid. http://www.atmax.se/militara-namnband/
  3. w2k

    SoldR Mtrl Tele

    32 nedladdningar

    Soldatreglemente Telemateriel, 1993.
  4. Dessa stabs- och sambandshytter finns beskrivna i SoldR Mtrl Tele (Soldatreglemente Telemateriel). Jag vet dock av egen erfarenhet att de har förekommit i ett antal olika konfigurationer under åren och mycket improviserades lokalt, så man ska inte ta reglementet som gospel, men som sagt, kuriosa... SoldR Mtrl Tele går nog att hitta på nätet men jag ska se om jag kan slanga upp den i filarkivet här på sajten också.
  5. En sån här tror jag att det är! Klippte ur en väldigt gammal upplaga av SoldR Mtrl Tele. Massor av roliga fordon i den.
  6. Då visade det sig att nya vagnen jag fått tilldelad har 230V-uttag i både fram- och bakvagn. Så hela frågan blev en smula överflödig. Går dessutom på separat batteripaket så man inte riskerar att dra ur startbatterierna. Ibland tänker de till, Försvarsmakten... Tack ändå för svaren och erbjudandet, Wf
  7. Mitt livs första bandbyte igår. Trots att vi var mellan fyra och sex man som hjälptes åt var det INTE lätt...
  8. Det är nog lysskivorna du har hittat. Var de täckta med ljusreaktivt material på ena sidan? Är tänkta att användas vid mörkerkörning från början. Men funkar såklart även för hemgjorda skyltar
  9. Från http://www.swedmog.se/Militrauppdrag_918.html Mer info än vad som står på nätet har jag inte eftersom jag inte vet vad som är öppet. Men på den sidan ser man de olika varianterna och visst ser det ut som en ganska 1:1 ersättare för minst Tgb30. Här är förresten de nya benämningarna:
  10. Inom FM finns både Unimog och MB G-wagen 6x6 (och G-wagen 4x4, och de andra modeller som nämnts). Unimogen är en lastbil i Tgb30-storlek och den G-klass är närmare Tgb20, en stor pickis... Faktum är att just Unimogen ser ut att vara mer eller mindre en direkt ersättare till Tgb30... döm själva, jag hittade en bild också: https://twitter.com/toyotawars/status/544622798048858113
  11. Tack för det betryggande svaret, Wf. Jag har ett PPL(A) så jag är också bekant med flygplan och deras egenheter. Rent allmänt så är det väl även klokt att inte belasta elsystemet med en massa elektronik när krämen behövs till att dra igång motorn, särskilt om det är kallt.
  12. Jag tänkte köra på DC, därav frågan. Kör man 230V så har man ju både en växelriktare (från DC till AC) och en transformator (från AC till DC, igen) som säkert tar hand om en del stök. Försvarsmaktens prylar är nog gjorda för att tåla både det ena och det andra, jag är mer orolig för känslig civil elektronik som laptops och smartphones.
  13. En fundering som kanske ni som pillat lite mer med era vagnar har koll på. Det finns ju uttag (i förarhytten?) för 24V, som ciggtändaruttaget i en bil ungefär, fast man behöver en adapter. Jag antar att dessa går direkt på fordonets elsystem. Är detta stabilt nog att driva någon form av modern elektronik på eller behöver man ha en trafo emellan som isolerar? Vad är annars oddsen för stora variationer, spikar etc i en i övrigt välskött bandvagn? Vilken laddström har generatorn och var ligger spänningen under tomgång/körning?
  14. Jag fick skickat till mig den här gamla bilden av vad som troligtvis är jag i en något fastkörd Tgb30... men nog ser den inte så fastkörd ut? Detta bör man väl ha kunnat köra/backa upp ur, eller ligger den på framstammen? Det var så länge sen jag körde så jag minns inte...
  15. Från fabrik lär det ju bara ha varit att slänga i 40-bilens växellåda (som har centralt kraftuttag) i en 30-bil, så kunde man montera stora kranen. Kul med lite sällsynta varianter.
  16. Jag läser det som att både 55- och 59-kranen är alternativ som finns enbart till Tgb 40. Ej till Tgb 30, som enbart kan ha 16 kNm-kran. Kollar du i vänsterkolumnen på sid 14 där kranarna är specade så står det "Lastkran på tgb 411 AL" och kollar man på sid 6 så finns det ingen Tgb 30 med lastkran annan än mod 5911 (16 kNm), som är monterad på ett helt annat sätt än den på Tgb 40. Det framgår även av sid 54 att Tgb 30 saknar centralt kraftuttag, vilket ju är det som den stora kranen driver på. Så det torde inte vara möjligt att montera stor kran på Tgb 30 utan lite kreativ modifiering av växellådan (men någon lär ju ha gjort det). Varför man tagit fram två kranar till Tgb 40 med så lite skillnad i kapacitet kan man ju fråga sig men det kan ju vara en uppdatering som skett över åren.
  17. SBAT111, din Dropbox-länk funkar utmärkt och det är precis den boken jag var ute efter. Stort tack!! Dock verkar filuppladdningsfunktionen vara trasig. Jag får konsekvent felet "no file selected for upload" oavsett vilket alternativ jag använder. Någon administratör kanske kan titta på det vid tillfälle.
  18. Söker i första hand efter svensk instruktionsbok Tgb30/40. Men det går ju att ladda upp filer här på forumet så i mån av tid så får du gärna lägga upp material där. Tack! Jag fick förresten svar av Valle, och han skulle kolla på om han hade filerna kvar, men har vi här "originalkällan" så är det ju ännu bättre!
  19. I det här fallet är länkarna tyvärr externa, det är inte filer som låg eller ligger i forumet. Men jag har hittat en möjlig e-mail till Valle och skjutit iväg ett brev, så vi får se om det kommer någon hjälp den vägen.
  20. Jag bor i Sundbyberg nära Stockholm. Har lekt lite med sökfunktionen och det finns en gammal (2009) tråd där det tycks ha florerat all möjlig litteratur till Tgb30/40 från en kille med nicket "Valle". Tyvärr är alla länkar i tråden döda och han verkar inte vara aktiv på forumet längre. Om han går att kontakta skulle man kanske kunna få tag i hans filer.
  21. Förstår om det är tidskrävande att scanna 170 sidor. Jag kan göra det om någon vill låna ut sin instruktionsbok. Skulle dock i sånt fall föredra om det är den nyaste utgåvan vi har tillgång till, så minskas risken för utdaterad information. Inte för att jag tror att bilarna har förändrats så mycket sedan 80-talet...
  22. Jo, och den ligger där fortfarande. Men den som eftersökes nu är den svenska, motsv vad som ligger i ett FM fordon. Den engelska är för exportversionen.
  23. Det vore mycket uppskattat. Jag har ingen jättebrådska, syftet är att jag ska försöka återuppliva mitt förarbevis för sagda kärra inom en snar framtid och tänkte att det vore nice att läsa på lite innan det, så att minnena fräschas upp.
×
×
  • Skapa nytt...