Gå till innehåll

Vad hade imponerat på dig?


Vinkon

Rekommendera Poster

  • 2 months later...

Är du förvånad Vinkon? Egentligen? Kommer du ihåg ÖB -"ett objekt, en vecka"? Det fanns en tid när vi ansåg oss klara att hålla allting söder om Boden. Alla nationer har en armé. Sin egen eller någon annans...

Det är snarare hur det ligger i tiden med ökade anslag och när alla partier är eniga om en ökad upprustning som förvånar mig.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

På 50 år har vi gått från territorialförsvar till invasionsförsvar till insatsförsvar till - vad det nu är för spillra vi har kvar. Den resan har bestått av att tömma mobförråden och låta utbildningsorganisationen självdö. Hur lång är anspänningstiden på riktigt? Är de någon som tror att det går snabbare att bygga upp än att riva ned?

 

I praktiken har vi ju ingen möjlighet att rusta till en nivå som möjliggör ens ett invationsförsvar på årtionden. Oavsett vilka anslag som frigörs.

 

Så på sätt och vis har nog SSU rätt, att avveckla det som finns kvar gör varken från eller till när det gäller att försvara ens södra Sverige. Tyvärr...

 

Politiska lösningar då? - Haha! Svaret finns i historien, sällan värda pappret avtalen är skrivet på.

 

Sen vetefan vad SSU tänker på när de skriver att Sverige inte har attraktiva naturtillgångar eller territorium? Järnmalm och Gotland, etc. då?

 

Bara mina personliga funderingar förstås.

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Nu finns det tydligen en aktionsgrupp mot storövningen i höst:

16142349_1849051012006632_66562485771899

https://nejtillnatohelsingborg.wordpress.com/

https://sv-se.facebook.com/StoppaAurora/

 

OBS! Varning för överanvändande av nyckelord och flummiga påståenden.

Haha! Såklart att dom tar med sig kärnvapen det verkar ju helt rimligt att man ska öva med dom med

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Håhåjaja.. militärpolitik.. svårt.. :mellow:

 

Men jag är nog rätt så säker på att om Putin verkligen vill... tex. ta Gotland.. gör han nog det... inte för att jag tycker att vi borde vara rädda för det i nuläget... men ändå..  han skulle tex. kunna slå en pling till Löfven och säga att; "du NATO trasslar med mej, jag behöver Gotland ett tag så jag kommer över med mina grabbar och det vore bäst för er om ni inte ställer er i vägen"... -så är det bara att han gör det.. :unsure:  Som någon i tråden nämnde; antingen blir det en ful grushög av Gotland... eller så knyter vi näven i fickan...

Angående Ukraina undrar jag om någon kommer ihåg följande (jag kommer bara ihåg lite löst) ; Var det inte så att det blev ett himla liv när någon minister i Ukraina hade snackat med någon minister i USA och det samtalet avlyssnats eller "läckt"... Det var visst en "hon" på amerikanska sidan som i samtalet om frågan om hon vart trodde att EU skulle ställa sej i frågan svarat: "FUCK the EU!". Det blev naturligtvis ett jäkla liv i pressen om att hon sagt dessa ord.. MEN, vad värre var, var att det de faktiskt pratade om i samtalet kom helt i skymundan. Dessa två gynnare hade suttit och diskuterat namn på de personer som skulle tillträda regeringsposter i Ukraina efter det att den "gamla" regeringen fått kliva åt sidan. Dessa namn styr Ukraina idag. (som jag har förstått det hela). En del i denna historia.. som kanske ramlar under rubriken konspirationsteori är ju att vid denna tid flög visst ett amerikanskt fraktplan ut med 35? ton guld ur Ukrainas riksbank (som ersättning för den enligt amerikanska intressen "demokratiseringsprocess" som totalt misslyckats).

 

Vad skall man tro lixom... är verkligen all sån här skit överenskommen i förväg?  Är det sånt här Bilderberggruppen sitter och diskuterar/planerar??  :huh:

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...
  • 4 months later...

Intressant man förstår poängen med lagen men det är en farlig väg då den typen av lagar och diverse diffusa terrorlagar används för att hindra pressfrihet och yttrandefrihet i många länder.

 

Nästan vad som helst kan kan ju betraktas som att det "skadar rikets relation till andra länder". Avslöjande av oetiska mutskandaler eller regeringens förmodade skumma köpslående med diverse skurkstater för att köpa deras röster så att Margot Wallström får sitta i säkerhetsrådet skulle ju kunna falla under den paragrafen.

 

Det rullas nog snart upp en större skandal på utrikesdepartementet om vad Sverige lovat att stödja för skurkstater i utbyte mot deras röster. Margot skyller ju på tjänstemän som dolt 900 sidor dokument på en hemlig server för att hindra insyn, men det lär nog vara en lögn, förmodligen är det på hennes egen order.... mycket viktigt att pressen kan dyka djupt i detta så ansvar kan utkrävas och att Margot får bli pensionär istället.

 

Önskvärt vore ju önskvärt att journalister håller nationens säkerhet som prio och inte skriver om försvarsförmågan i absoluta tal eller om känslig infrastruktur.... men det är väl att hoppas på för mycket därav lagförslaget?

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hoppsan, läste nu att insyn i Margots kohandel/mutande/röstköpande förmodligen inte kan tillåtas eftersom det kan skada Sveriges relation till andra länder.... betalningarna har skett genom bulvaner och missbruk av biståndspengar.... kanske hade jag rätt i misstankarna?

 

Ämnar regeringen föreslå en lag för att hindra insyn i sina egna smutsiga affärer.....

 

https://www.expressen.se/nyheter/det-har-ar-en-parodi-pa-socialdemokrati/

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

ÖB sparkar hög militär efter kritiskt uttalande om försvaret

https://www.dn.se/nyheter/sverige/ob-sparkar-hog-militar-efter-kritiskt-uttalande-om-forsvaret/

 

Björklund (L) KU-anmäler Hultqvist (S)

https://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-l-ku-anmaler-hultqvist-s/

 

 

Alldeles som att det inte räckte med alla tidigare (och kommande valårs) politiska utspel, nu ska det bråkas i de militära leden också :(

 

Brännström har enligt mig ett av de högsta förtroende fotfolket kan ha för en av de högre ledarna efter ÖB just på grund av sin tydlighet. 

Att ÖB gjorde såhär istället för att försvara sin egen position via en öppen diskussion avspeglar inget annat än svaghet. Ett steg fram, två bakåt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...