Gå till innehåll

Ursprunglig omformare Raptgbil 915


Rekommendera Poster

I all dokumentation jag har sett står det att Raptgbil 915 var försedd med två omformare 102. Men det kan väl inte vara det ursprungliga utförandet? 102:an med sitt 300 V-uttag borde ha kommit med Ra 200, dvs cirka fem år efter 915. Från början måste 400 V till 25 W Bl m/39 varit mer intressant. Någon som vet vilken typ av omformare som satt i Suggan från början? 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är säkert så, att det inte satt 102'or i Suggan från början. Som nämnts ovan hade radioenheterna oftast en helt intern strömförsörjning från bilens systemspänning (12 eller 24 V), innan Ra200 dök upp. Ra200 ställde nya krav, i och med att den har grundmatning på 7,2 V och högeffektmatning på 300 V; ingen av dessa spänningar fanns tillgänglig i Suggan (eller andra fordon), utan måste skapas med en omformare.

 

Omf 102 är hyfsat avancerad, med möjligheten att omforma inkommande 12 eller 24 V till utgående 12 eller 24 V med hyfsat högt effektuttag, dvs man kan köra 12 V stationer i en 24 V bil och tvärtom, även med stora effektkrav. Den kan dessutom lämna 7,2 och 300 V till Ra200. Att den blev en standarddetalj i radiobilarna är inte konstigt.

 

Ra200 är nog egentligen inte byggd som fordonsstation i första hand, eftersom den då borde ha haft möjligheten att drivas med 12 eller 24 V direkt. Den var i huvudsak tänkt att vara portabel (med visst besvär, men ändå...) station, med möjlighet till fältmässig uthållighet genom en trampgenerator.

  • Thanks 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...