Gå till innehåll

Terränglagen?!


Gäst Pontus_4x4

Rekommendera Poster

Om jag förstått det rätt har du ju inte mer än 20 minuter till en av den här delen av sveriges bättre terrerängbanor.  enklast är väl att köra där.   vild gissning är att även någon annan här på forumet ska testa sitt nyförvärv där i helgen, själv bor jag precis bredvid och cyklar kanske förbi med grabben som gillar bilar med stora hjul.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 5 months later...
det med när snön har kommit måste det inte vara minst ??cm ?

 

Det skall finnas tillräckligt med snö så att man INTE skadar underliggande vegetation!  Den regeln är väl egentligen mer tänkt för snöskotrar och liknande (bandvagnar??).. En bil får ju nästan alltid markkontakt' date=' oavsett snömängd..
[/quote']

Viktigt att tänka på är att även om undantaget är tänkt för snöskotrar så gäller det även bilar! Dvs. det är nästan omöjligt att framföra en bil i terrängen lagligt vintertid, vi får ju som du säger nästan alltid markkontakt.

Jag har egen skog så jag "idkar skogsbruk" jag vill ha bilen nära där jag sågar för att kunna ha tillgång till 1:a förband etc och kunna spänna upp rotvältor med den.

Att det sedan tar ett par timmar att komma fram till rotvältan är en annan sak PDT_Armataz_02_07.gif

Men jag håller starkt på uppmaningen att gå med i en klubb, man skall inte köra ensam i terrängen vilket alltför många ATV-olyckor visar tydligt

Ditt första förband SKALL du ha på dig i lämplig ficka... Helt enligt regelverket för att få jobba med motorsåg, det samma gäller KRAVET på; godkända sågskyddsbyxor, godkända stövlar m. sågskydd och stålhätta, handskar, hjälm (om träden är högre än 2m), visir, hörselskydd samt handskar.

Jag arbetar med avancerad trädfällning när jag inte ligger ute och skruvar med maskiner och har sett allt för många som inte har rätt utrustning med sig/på sig och som nästan har fått sätta livet till pga av detta - sågskyddsbyxer är ett krav även när ni ska hugga ved hemma och då ska kapa upp stockarna med handhållen motorsåg, du kommer inte undan regelverket bara för att du inte "orkar" byta om.

Dessutom gäller inte sjukförsäkringar, olycksfallsförsäkringar eller troligen någon annan försäkring heller om ni  slarvar med skydd - och det är inga snygga ärr en motorsåg lämnar...
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När vi ändå är inne på motorsågning.

 

Varje år dör det ca 5-10 personer i Sverige i samband med trädfällning.

Det de nästan alltid har gemensamt är att personen är över 60 år och försöker ta ned ett fällt träd som "hängt" sig eller fastnat på nåt sätt.

 

Att såga ett par skär och fälla är inte så svårt.

Men när trädet inte föll som man tänkt utan i stället hänger på trekvarten i ett annat träd blir det farligt.PDT_Armataz_02_18.gif

Då börjar en del med diverse idiotmetoder får att få ner det. Risken för skada och död är då högre än vid  spel av rysk roulette med 5 skarpa patroner i revolvertrummans 6 hål.

 

Så som Nicke.S skrev ovan krävs skyddsutrustning och UTBILDNING. Dessutom gäller inte alltid försäkringen om man slarvar.

 

Tänk också på att skogsägaren är ansvarig om någon annan utför skogsarbete på fastigheten om det utförda arbetet är till nytta för skogsägaren. Och det är det så gott som alltid. Att bara röja bort nån enstaka buske anses som skogsvård eller gallring eller nåt vilket i praktiken alltid gör skogsägaren ansvarig.

 

Det spelar ingen roll hur bra kompisar ni är. När den skadades försäkringsbolag vill ha täckning för sina utgifter kräver dom skogsägaren på ersättning. Skriv alltid avtal som reglerar detta. Det gäller minsta lilla hobby-ved-huggning.

 

 

bv2011-02-18 19:32:11

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har både byxor och stövlar och hjälm och utbildning och första förband i sågbyxorna och hela baletten. Och jag ger mig inte gärna på fastfällda träd, absolut inte ensam, har kompisar som är betydligt bättre än jag på sådant.

 

Det är bara det att om jag har Valpen med mig ut så tar orimligt lång tid att transportera sig ut till träden som skall nerPDT_Armataz_02_03.gif

 

För övrigt har jag en kollega som lyckades såga genom halva foten när han skulle såga ved innan jul.

Och han hade sågstövlar och sågbyxor och hela baletten.

På akuten sa de att han kunde tacka sin lyckliga stjärna att han precis hade satt dit en ny kedja som gav ett rent snitt.

Med en mer sliten kedja hade de amputerat.
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 8 months later...

Fick nog av ensamkörning i terräng när ja va på Fortum o rota.

Där va man både ensam i terräng och med motorsåg många ggr, för det

fanns helt enkelt inte tid/mannar till att vara två vissa ggr.

Men det var roligt att köra terräng var det, körde både Iller o 6x6 Polaris ATV och Nissan 4x4 Navara, dock är väl inte Navaran den ultimata offroaden.. Körde även lite EL70 i skogen, men den va bara otymplig så att ta ut den bland stock o sten gjorde man bara i nödfall,annars fick det gott hålla sig till farbar mark. Så att bara ge sig ut i skogen med en bil är big no-no. Vi fick först gå utbildning på terrängkörning, så klart kanske, och sen även kurs i offroad med ATVna , typ illrarna,vesslorna och 4x4 o 6x6 orna. Och även gå igenom terränglagen.

Dock gör ledningsrätten den något enklare att ta sig fram med fordon i skogen, men inte mycket. Det ska t.ex vara i direkt anslutning till ledningen, typ ledningsgata, eller på närmaste väg till lämplig punk för terrängkontakt, och då ska detta vara allmän väg lr överenskommet med markägaren. Finns inget av detta, då var det bara att ta sig fram ibland kilometervis i ledningsgata för att t.ex komma till ett skilje mitt uti skogen.

Hästägare var värst dom, gick sällan smärtfritt att få tillstånd att ens gå genom deras hagar. Dom var ju för visso tvungna att ge med sig p.g.a ledningsrätten men dom gav sig sällan utan strid.

 

Så enklast för oss "civila" är klubb lr skogsbruk på egen mark.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...