Gå till innehåll

Vad har ni gjort idag då?


Fredrik L

Rekommendera Poster

Jobbat med att montera extraljus på tgbn som jag tydligen köpte i december 2012 så det börjar väll bli dags att montera dom, började dock med att dra ny laddkabel och lite annat så jag han inte så värst långt.

Får återkomma med ev bildbevis under morgondagen då tanken är att det ska va klart :)

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hjälpte farsan jaga elfel på dragningen för extraljusen hans.

Strömtjuvar, självdragande skruv, oskyddade skarvhylsor mm bidrog till en glappande och dålig dragning i min värld.

Inte utan att man undrar hur svårt det kan vara att driva en auktoriserad verkstad egentligen...

  • Like 5
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kvälls folks.

Nu har katten lämnat över till Råttan ;)

10 dagar med undertecknade som bas över allt här på våran lilla del av slätten.

Förkylning/influensan är i stort sätt borta, och jag känner banne mej utvilad.

 

Djuren tar en hel del av den ljusa tiden av dagarna i anspråk.

Dagens Schema. Ut och tända i häst samt får stall, ge hästarna mat och kolla över alla vatten koppar, de fryser nu när det är under - 10 grader delar av dygnet, så se till att fåren har mat och det bra i övrigt samt se över om det fötts några eftersläntrare. Det senaste lammet kom under nyårsnatten.

Sen ta itu med det jag ansåg vara det viktigaste, den nya kupé värme fläkten i Casen hade gett upp.

av någon outgrundlig anledning var omkretsen på nya motorn något mindre än på den gamla, vilket resulterade i att hela fläktmotorn vridit sej i fästet och fläkt hjulet tog i höljet, som tur var hade säkringen gått, så skadorna var inte så farliga. Två distanser plockades bort , motorn fixerades där den skulle vara och nu nöp bygeln som häller allt ordentligt kring motorn, fläkthjulet hade klarat sej och lite skrapande med en fil på höljet så tog ekor hjulet inte i längre. Tjoho, värme i traktorn igen :)

när huven väl var öppen kollades oljor och jag fyllde på lite med glykolblandning. så nu är det bara smörjning av fram axeln som behöver kompletteras, fett sprutan fick jobba ordentligt och jag är inte nöjd med resultatet av att prova smörja i - 10 grader.

 

Så på nästa projekt. Sanda. Risken att hästarna halkar på sina stål skor och bryter ett ben var överhängande, ja så vill jag ju komma upp för backarna upp till vägen från sjöstugorna där jag bor.

Men batteriet i grävmaskinen är inte på topp, och den blockerar hela infarten till vårat sandtag,

Så jag lyckades efter mycket bråkande klämma in traktorn mellan en byggnad och grävaren, med framhjulen balanserande på kanten till avgrunden som inlånad förare skapat, och jag kunde blåsa in lite startgas i motor utrymmet där jag misstänkte att insuget satt.

En chansning som gick hem och maskinen startade i stället för att slå eld, lite riskabelt att bara fylla hela motor utrymmet med startgas och sedan vrida om nyckeln :/

Nåja jag kunde gräva fram sand som ej var frusen och sanda samt en hel del till vilket jag bar i väg och lade inomhus så det finns att ta av utan att starta grävmaskinen.

 

Så har jag dragit på stora byggfläkten på en massa Kw och värmer nu upp alla 6 portarna i garaget, samt satt en 2 Kw byggfläkt direkt under Landrovern så den tinar upp och förhoppningsvis torkar golvet upp lite efter is och snö som jag ej fått av den när jag ställde in bilen, och nu tinat och hamnat under.

men jag skall förhoppningsvis göra det mesta jobbet ovan från ändå.

Det får stå så över natten, då borde det vara riktigt fint att börja skruva där sen.

 

Nu har jag fått hem liten igen och vi har precis varit och kollat till djuren en sista gång för i dag, samt släkt ner stallarna för natten.

 

Är lite osäker på hur det blir i morgon, har inte fått något svar på om byggarna kommer och jag måste öppna bygget samt serva dem också. men hoppas det står still till efter nästa helg. ja de får väl ringa, jag tänker inte stå givakt kl 07 och se om det dyker upp någon, nu är det vinter och då börjar jag kl 09 alla dagar som det det är möjligt har jag bestämt.

 

Lite från livat på landet, har bara ett lite roligt foto att bjuda på, våran Bagge, Älgsjös stolthet vid namn Birger Garn II,

ja jo han är döpt efter Birger jarl som huserade här på 1100 talet eller så. ja han har något för sej jag aldrig sett hos en bagge tidigare, den fan sitter som en hund när han väntar på att jag skall fylla krubban med mat åt han och hans kompis, Olyckan, kallad då han föddes i hagen i somras.

P1020005.JPG

 

Fridens folks å god fortsättning på 2016

  • Like 8
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag å mina telefoner, nu slocknade skärmen på min Galaxy Note 3.

Men efter jag snackat med först Mobilrep.se i Norrköping och kollat att de har en skärm hemma, och sedan mitt försäkringsbolag, där jag har elektronikförsäkringen med självrisk på 500 kr, Så blir det att köra till Norrköping och få telefonen lagad under tiden jag väntar.

De gör inte som om man skickar i väg dem och man får en tömd uppgraderad telefon tillbaka utan byter bara det som är trasigt, och den är som innan den gick sönder när man får tillbaka , med alla appar som är nerladdad på den kvar,

alltså inte sitta en hel dag och återställa telefonen.

 

Som tur är så gillar ju dottern bil turer, och när jag lovade en spårvagns tur samt mat på Max så är hon nästan ivrigare än mej att komma i väg.

 

Skrämmande hur beroende man blivit av telefonen. Man har ju allt på den i dag, kan ju nästan inte göra vardags ärenden som bank och liknade längre när man väl lagt sitt liv i elektronik djungeln

 

Fridens folks återkommer mot kvällen.

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Härligt Beau, fina bilder.

 

Själv skall jag dubba en häst i dag,

har aldrig gjort det förut, Men med 2 st skruv dubbar/broddar som skall skruvas in i varje sko, så minskar chanserna att den inte halkar å bryter benen.

 

Sedan skruva lite Landrover samt inhandla present till dottern som fyller 5 år i morgon.

 

Får väl hoppa in om det händer något roligt under dagen

 

Fridens folks

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gäst sven pa landet

Tyvärr inget speciellt upphetsande, :huh: en "grej" som jag var med om (ja det är väl snart 2årsedan, detta skedde),(ja det var för min del en upplevelse, och vad jag fått reda på, är nog mitt bild materiel lite unikt)  min tanke var att lägga upp några film snuttar om denna episod, men då min Danska sambo har fått problem, med bland annat "pumpen", och det då blir skyttel trafik till sjukhus  så blir det  inte tid till detta. (utan har endast slängt upp någon lite "aptitretare".)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Just hemkommen från skogen där vi spenderat 2 dagar och en natt. Hur kul som helst och fick testa nya helljuset på tgbn både igår och idag och nu njuter man ju när det blir mörkt och man måste använda det :) Fick se 2 älgar på hemvägen idag tack vara ljuset också och igår såg vi 2 som sprang rakt över vägen framför oss på ljusa dagen när vi var ute och körde skogsvägar vi aldrig åkt tidigare :)

  • Like 6
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Åhh lite avis på er som är ute på skogsvägarna och kör. Det brukar vara fina turer nu när kylan kommit och det finns lite vitt på träd och mark.

 

I dag kan jag säga att jag är lite imponerad av hovslagare, tusan de måste vara ena starka ena. Jag skulle ju få på broddar på 4 st häst skor i går, Hålen var förborrade, men det skulle rengöras och gängas samt sedan skruva i broddarna,

teknik eller ej det var inte lätt att stå och hålla upp hoven på hästen när jag skulle gänga hålen, lite små rädd att den skulle få något ryck och slita sej å sätta ner hoven i marken när jag väl hade bottnat gängtappen, broddarna var det inte så farligt med, de hade nog inte skadat häst i varje fall, när jag tog de främre benen så passade det lata kräket på att vila mot mej, jag hade klurat ut att om jag använde knät som stöd så behövde jag inte stå och tok hålla hoven, men då vart det väl för stabilt och kräket lutade sonika sej mot mej och tyngde kom på knät och ja det vart tungt om man säger så. Nåja nu har jag provat på det också, en sak är säker jag skall inte bli hovslagare, armarna är tunga och känns lite längre i dag,

 

Så hade jag ett projekt med automatisk utspisning av stödfoder till lammen

Har satt i hop en kona från gamla torken och så fyllt den med pellets,Ja eller det vart bara 500 kg vid testet, jag skulle försöka dra rör ner till foder bordet så skulle det rinna ner och när det blev fullt i rännan så stoppas det upp tills lammen ätit så det kan trilla fram mer.

Så prototypen blev så här

2016-01-05 11.18.29.jpg

Men pelletsen rann inte lika bra som spannmål så det lär nog bli att förlänga benen på konan så jag får en brantare vinkel på rören.

Hm har lagt en del timmar på detta nu, så det lilla de spar på att köpa storsäck i år är nog uppätet av min lön snart.

 

Måste ju dra en liten sak som trots att det gick sönder så är jag nöjd med min insats ändå.

 

Passaten jag sålde till Norge, Ja det var en kompis sin son som köpte den, och de skulle bland annat ha den till att pendla mellan Oslo och Sandviken "gästrikland" Den har gått bra tyckte de, ja 25 år och 150 hk i sin första bil, så den har nog fått gått lite, men kvällen till nyår skulle de köra Sandviken - Oslo, och kom till Malung där enligt en stoppande bilist som kollade i mörkret och gjorde bedömningen drivaxel av. så han drog dem till en P ficka efter vägen å lämnade de där.

 

Grabbarna "ej skruvkunniga" ringde sin far som i sin tur ringde mej och funderade vad de skulle göra.

Han var på väg att köra dit och bogsera hem dem, 3 timmar körning utan bogsering, kl var runt 20 på kvällen

Som tur var hade jag varit förutseende och sett till att han åkte härifrån med en bra försäkring. Jag ringde försäkringsbolaget åt dem och förhandlade lite på kvällen, så i stället för att deras far fick köra typ 25 mil enkel å hämta dem och bogsera hem, kom det en bärgare och hämtade dem, drog bilen till en verkstad som skulle byta druvknuten som gått inte drivaxeln, sedan kom en lång mersa "taxi" som de lastade all packning i, sedan körde taxin de ända till Oslo, så de kom hem ordentligt,

Inte nog med det, när bilen nu blir lagad, så får de ta en taxi tillbaka till Malung och hämta bilen, Allt ingick i räddnings försäkringen och på samma självrisk som bärgningen :)

Nackdelen med att sälja till en väldigt god vän sina söner, var just risken att de skulle hamna i den sitsen och inte ha ordentlig försäkring, så inga sura miner hos någon av dem, utan de var nöjd med att jag varit noga med att se till att de var ordentligt försäkrade.

 

I dag blir det en lite stressig dag, Dottern fyller år, och jag har varit uppe och fixat med kalas förberedelser sedan 05.30,

Sedan har det nog brustit i kommunikationen mellan min chef och hans fru. för de har bokat in hämtning av en död tacka samtidigt som den andra lovat någon att jag skall hjälpa dem att lasta ett gäng halmbalar som de köpte, detta just när det är dags att börja mata djuren och sköta om hästarna. och med -20 ute så är det nog kaos i lammstallet med frusna vattenkoppar mm. samt att jag vet att det skall in minst 4 st ensilagebalar, då måste jag skilja av djuren så de inte blir klämd under balarna när jag stoppar in dem, de knäppskallarna stoppar ju in huvet samt hoppar in i foder boxarna när de ser att jag kommer med traktorn och ny mat.

 

Så skall jag släpa upp en trött unge som fyller år i dag samtidigt och ha med henne på allt detta.

Allt måste vara klart till 12 då skall kalaset börja och både unge och jag behövs nog spolas av och tvagas efter stall turen och inför firandet.

 

Så var det någon som ville komma och eventuellt köpa en eller båda pajerosarna i dag, men där får jag ringa och ge återbud.

 

Nåja det löser sej :)

fridens folks

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Låter som trygg hansa, har samma villkor, tråkigt med max gräns för gick det att få en värdering på veteran och speciella fordon för max beloppet.

för dom med en standard tgb så räcker ju 100k bra i maxtaket.

Själv har jag lyckats ta mig upp i kostnader kring 130K nu men då har jag ju gjort rätt mycket både här och där :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Så hade jag ett projekt med automatisk utspisning av stödfoder till lammen

Har satt i hop en kona från gamla torken och så fyllt den med pellets,Ja eller det vart bara 500 kg vid testet, jag skulle försöka dra rör ner till foder bordet så skulle det rinna ner och när det blev fullt i rännan så stoppas det upp tills lammen ätit så det kan trilla fram mer.

Men pelletsen rann inte lika bra som spannmål så det lär nog bli att förlänga benen på konan så jag får en brantare vinkel på rören.

Hm har lagt en del timmar på detta nu, så det lilla de spar på att köpa storsäck i år är nog uppätet av min lön snart.

 

 

I dag blir det en lite stressig dag, Dottern fyller år, och jag har varit uppe och fixat med kalas förberedelser sedan 05.30,

Sedan har det nog brustit i kommunikationen mellan min chef och hans fru. för de har bokat in hämtning av en död tacka samtidigt som den andra lovat någon att jag skall hjälpa dem att lasta ett gäng halmbalar som de köpte, detta just när det är dags att börja mata djuren och sköta om hästarna. och med -20 ute så är det nog kaos i lammstallet med frusna vattenkoppar mm. samt att jag vet att det skall in minst 4 st ensilagebalar, då måste jag skilja av djuren så de inte blir klämd under balarna när jag stoppar in dem, de knäppskallarna stoppar ju in huvet samt hoppar in i foder boxarna när de ser att jag kommer med traktorn och ny mat.

 

Så skall jag släpa upp en trött unge som fyller år i dag samtidigt och ha med henne på allt detta.

Allt måste vara klart till 12 då skall kalaset börja och både unge och jag behövs nog spolas av och tvagas efter stall turen och inför firandet.

 

Så var det någon som ville komma och eventuellt köpa en eller båda pajerosarna i dag, men där får jag ringa och ge återbud.

 

Nåja det löser sej :)

fridens folks

Kombinationen kona/strut och pellets är inte helt självklar. Man måste ha ganska branta vinklar på konan (>50grader) dessutom får den inte avslutas med topp eller för liten diameter, då bildar pelletsen lätt ett valv typ gammal stenbro och inget ramlar ut vid utloppet. Det bästa är att inte ha någon kona alls eller avsluta konan i en låda på 50x50x50cm.

 

Är det dags för födelsedags kalas igen? Det är väl tredje eller fjäde gången på ett år :lol: :lol:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Öppnade just försäkringsbrev till tgbn som jag fick igår (antar jag då jag inte var hemma själv).

Privatägd lätt lastbil

max 500 mil om året

högsta ersättning 100000:-

helförsäkring

försäkringsperiod 1 år framåt

premie 1039:- inklusive 15:- i fakturaavgift

 

Edit bolag T-hansa

 

 

 

Fick också försäkringsbrevet  från Trygg Hansa...

Samma uppgifter fast premien var totalt 1433:-

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gäst sven pa landet

I går kom förnyad försäkring på 9033:an, förra året var det 816 kr, för 2017 är det nu 1152 kr, en höjning med 336 kronor, sitter och kollar försäkringsbrevet : precis samma text på gammalt och nytt (ja priset skiljer)  Trygg Hansa!,

 

(Har sett på obesvarade samtal, att Trygg Hansa har ringt minst 38 gånger sedan början av December.!??)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...