Gå till innehåll

Vad har ni gjort idag då?


Fredrik L

Rekommendera Poster

Gäst sven pa landet

Jasså Sven, har du inte längre kontakt "med några tgb ägare som skulle behöva dessa ting"? :(

Nu vet jag inte riktigt hur jag skall ta vad du skriver!?

Vet ju att Herrn ville överta en av mina stora lådor för en del årsedan, MEN vet också att jag tipsade dig om var där fanns till salu, då. tog du inte vara på det tipset!!??

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Förr satt ju rostlagning i ryggmärgen och gick av bara farten numera sitter värken där istället och svetsa liggande på backen känns. 

Den har tidigare hos förste ägaren varit krockskadad vilket bidragit, v-bakdörr har annan årsmodell övriga dörrar helt felfria.   Bilen ska troligen ersättas med annan "flytta barn till skola bil" så det räcker den går de 15 månader man numera får. 

 

Svetsade upp en ny bakvagga för 2 år sen för bakhjulen börjat bli kobenta och bilen började bete sig som om den hade delad bakaxel, så därför känns det lite dumt att i år skrota bort den för lite dräneringshål .

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gå sjuk till jobbet kan vara mer förödande än man tror i bland.

 

Förkyld som tusan, men ut skulle jag, Är lite piskad då mina Tackor börjat lamma, och jag har nu den första lilla lammet som föds i min grupp, Den är frisk och kry, vakar över nästa som är på gång när som helst nu, Dygnet runt jobb.

 

Nåja när jag ändå var uppe så tänkte jag hjälpa till lite med tex mata in balar i pannan och tända på. 

Men när jag sakta smög fram med traktorn och balspjuten på och skulle stoppa i en bal, så fick jag en rejäl nys attack, En sådan som gör att man ryster till i hela kroppen,

Resultat, jag gungade till med handen som är till spaken som styr aggregatet/armen. och den rörde sej lite.

 

Men tillräckligt mycket för att den skulle sänkas några cm, Så än en gång lyckas jag sticka hål på den väldigt tunna plåten runt kammaren i pannan, 

80000 liter som trycker på, vatten temp ca 70 grader. = lite svårt att både plugga och sedan laga, 

Men denna gång tog jag det lite lugnt, och letade på en lämplig trä bit. Tog kniven och täljde till en plugg som inte gick in så långt i hålet, bara ca 1 cm när jag lyckades banka dit den.

Bara att börja tillverka en ny lagningsbit, i 10 mm hardox 300, Tungt att borra i utan pelarborrmaskin, men det gick, och jag fick upp ett ca 9 mm hål, som sedan gängades så jag fick en vattengång och plugg. Kapade min plugg så det gick att stänga den stora dörren, Lin balarna jag lagt in började brinna av rest glöd, så det var inte riktigt läge att sitta och svetsa 20 cm i från dem, 

Bara att ta nya tag dagen efter, slipade ner pluggen så den var jämn med plåten, Klarade mej från mer lekarge, och denna gång tog det inte lång tid att svetsa dit den.

 

Nu var det bara att gå hem och kurera sej, feber och annat som kommer med förkylning i bland, har börjat ge sej nu, 

Nästa gång jag blir sämre skall jag nog bara vara hemma och vara sjuk, och ja ta hand om dottern som behöver mat, rena kläder och lite sällskap ändå.

 

Fridens folks och en riktigt trevlig Påsk önskar jag er alla,

Nu fortsatt vila  :)

  • Like 8
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vid frukosten berättade jag "nyheten" för familjen att sommartiden troligen skulle tas bort dvs istället skulle det införas sommartid hela året och skoldagen istället ökas på med en timme som skulle vara avsedd läxläsning och övrigt arbete i skolan så inga mer läxor.  Eftersom inga invändningar kom under hela dagen så åkte jag på att förklara aprilskämtet.  Alla ungar hade tagit det på största allvar och frun hade varit helt säker på sanningshalten eftersom förslaget var för bra för att bara vara ett skämt.

  • Like 6
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fortfarande massor med snö i nordvästra Gästrikland i början av april. Har iallafall skottat av taket.... får fokusera på skoteråkning några veckor till, och det är rätt trevligt nu när det är ljusare. Tveksamt om det blir körning första helgen i maj... till midsommar kanske!

20180401-113750.jpg

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gjorde ju några tappra försök med att renovera förgasaren på röjsågen i höstas, höll sen span på Tradera o Blocket över vintern o ropade in en Jonsereds RS 52 för ett par tusingar. Har ju inte vart så aktuellt o få fart på den, men förra helgen gjordes en attack o fylla på lite alkylat o rycka o dra. Var ju ingen manual med o fick bli lite gissande på hur reglage mm skulle stå. Stiftet sitter välskyddat med 6 insex som skulle bort först...Pillade isär o torkade det blöta stiftet som var ganska svart. Torkade av, laddade med startgas o skruvade ihop men fick ge upp.

 

I dag en tur till Btema o köpa nytt stift, men man är ju optimist så jag testade några drag innan byte o det tuffade igång.

 

Jag hade inte tryckt i splines 'en i klinghuvudet ordentligt så jag fick lossa o skruva fast, lite snett blev det då så det blev att lossa en gång till!

 

Men nu är iaf tomten röjd, är väl lite mycket snö för att börja i skogen än, o då får nog vindfällorna gå först. Beror iof på väglaget i skogen också.

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Lite påskpyssel för min del den dagen jag fick för mej själv. 2 st Husqvarna 242 XPG lik har inhandlats, och nu försöker jag få en fungerande såg av dem, allt gick bra tills jag insåg att jag var tvungen att ha special bensinslangen som tätar vid tanken, vulktape fungerade inte, och jag provade dra en slang i en annan, men det blev för taigt så den fick ingen bensin, Tråkigt att klyva sågen för varje försök, så nu blir det att beställa hem en riktig slang.

2018-04-01 10.31.15.jpg

 

Ja lite tid till projekt Volvo XC70 vart det också, Fick en vän att koppla upp datorn mot Volvon och släkte felkoderna som uppkommit då den stått utan ström för länge, då var det bara en permament felkod kvar. ABS givaren.  Vänster fram gav inte utslag varken på hastighet på hjulet, eller gav rätt temperatur på broms skivan, så nu hoppas jag att det bara är givaren och inte kransen som är trasig, det med tempen på bromskivan gav oss det som slutresultat. Så en sådan är beställd, och även 4 nya sommar däck som förhoppningsvis kommer innan helgen. 

När de är bytt skall jag göra en provbesiktning. 

 

Så är frågan skall jag behålla Volvon och sälja Renaulten eller tvärt om, Ja AWD och desel, och lite större bil, samt just det faktum att Renaulten saknar farthållare, väger över mot Volvon.

Dyrare att äga skattemässigt, ja, Komfort bättre Ja, högre dragvikt på kroken ja, Nyare bil Ja,

Fruktansvärt kladdig invändigt efter de transporterat 6-8 barn  med fri tillgång till godis i den Ja,

Men jag har lagt några timmar på att dammsuga och torka lite, dock behövs nog en rekond för att den skall bli riktigt ren inne igen 

Men får jag bara bort allt socker gegg så duger den åt mej, den är väl snart full med verktyg och annat bra att ha med sej ändå, och en klädsel fixar sätena så det kan vänta om jag skall behålla den, 

Dock väldigt höga priser på dem, Ja enligt min syn i alla fall, 25 k och uppåt för en besiktigad,  så att sälja vore ekonomiskt bäst, men vad tusan jag har totalt inte lagt så mycket på den än, så en billigare Volvo XC 70 kommer jag aldrig hitta.

 

Så vart det vardag igen och det skulle plöjas, 

Kan trösta de som tycker våren är sen med att det bara var att ge upp, för tjock tjäle här för att plogen skulle gå ner igenom den styva lerjord som vi skulle vända på,, så en halv dag bortkastad på att få i ordning på det ekipaget.

 

Plus nr 1  min pannlagning håller

2018-03-28 10.23.23.jpg

Plus nr 2 och 3 Mina får har lammat i påsk och 2 friska lamm går nu med på vinter hagen. Ja det blir nog kött även i år då 

2018-04-02 17.05.10.jpg

Nyligen agerat barnmorska och hjälp dragit ut sista lammet 

2018-03-29 17.51.54.jpg

 

Så till gårdagens experiment, om man nu skall kalla det för experiment, men jag har aldrig svetsat på en fälg när det sitter däck på för väldigt många tusen kr,

Dubbelmontaget till nya Casen hade de varit väldigt optimistiska när de satte i hop 

Lite locktite var vad som skulle hålla de i hop. Ja det räckte att de lades ner på golvet så skrälde ringarna lös, och att hålla på med lösa ringar om man skall montera de själv, är väldigt bökigt, 

I normala fall sitter de svetsade, I går tog jag ingen chansning utan konsulterade en annan bonde som kan skruva, "jobbat som helikoptermekaninker åt militären"  vi var ense om att risken för att värmen skulle bygga tryck i däcket var väldigt obefintlig, och att det var nog gummit i däckena som jag skulle ha koll på.  

Så sagt och gjort, jag mätte in ringen så den satt rakt och började svetsa, Hade lill drängen bredvid, med tryckluft och lite vatten.  Han fick hålla jorden där en liten flaga hade släppt på fälgen då jag inte ville slipa för mycket på de nya och fina fälgarna, Han undrade om det var farligt, och jag fick bedyra att det var det inte-

Jag fick inte det att tända rätt när jag satte den på den lilla yta som jag nålat upp för just jordning, och utformningen där ring och fälg möttes gjorde att jag inte kom åt att få plåt rent annat än på fälgen. 

Men det gick ganska bra, Föst så begrep jag inte varför mina svets fogar såg ut som de gjorde, Väldigt fula. men så kom jag på att lill drängen blåst på med tryckluft och 8 bar direkt när fogen var glödande och då helt sonika blåste ut metallen så det såg för jäkligt ut, 

När det var upptäckt, och han fick ta det lite lugnare, så blev det bra, 

I avsaknad av röksug fick en bygg fläkt blåsa bort den stygga gummi doften och färg rök mm

Det funkade sis så där . Inget jag rekommenderar. 

2018-04-04 13.56.17.jpg

Hur tusan vet man att det bränt igenom ordentligt ner i en skåra med vinkel inåt, ja jag kunde bara se på baksidan av ringen hur mycket färg jag bränt bort, och syna så gott jag kunde utvändigt, 

 

Här behövdes det brännas på med lite mer kräm i svetsen. men jag lärde mej fort, och det skall ju bara hålla de på plats vid montering och demontering, annars håller ju spännarna i hop dem

 

 

 

 

Ja det var väl lite om min helg,  Jo naturligtvis har jag varit ut och luftat M6an lite, men själv och bara på väg så inget spännande där egentligen.

I dag lite trött, då sömnen var frånvarande, den förbenade ledvärken har hålit mej vaken hela natten, så det är nog dags att boka tid för mej och se om de kan justera något, så det blir bättre.

 

Regn i dag och jag funderar på att låta de sköta sej själv här på gården, och ägna dagen åt att dela på rutramarna jag hämtat i Norge så jag kan byta tätningar och måla dem, Är osäker på om jag skall besiktiga i slutet av Maj eller om jag inte behöver, och det är en spricka i framrutan på de gamla, så ett byte skall ju till ändå.

 

Hoppas ni haft en fin Påsk :D .

Fridens folks  :)

2018-04-04 13.56.30.jpg

  • Like 6
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hasse. Rekommendera ALDRIG någon annan att svetsa fälgar med gummin på!

Om nån varit där med tex punkaspray eller fyllt däcken med gastuben istället för luft..

En folkraceåkare från Vianor "skulle bara hjälpa en kompis med att svetsa en fälg med däcket på".

 

Det small.. hans huvud slets loss och han avled omedelbart, som väl är.

 

Blev dålig stämning på den däckfirman efter den fredags eftermiddagen..

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...