Gå till innehåll

Vad har ni gjort idag då?


Fredrik L

Rekommendera Poster

@ Gravander Lite avis faktiskt-

Har sneglat på annonserna om att de behöver folk i försvaret. 

Slängde in en luring hos tjejen, att jag funderade på att söka som fordons instruktör eller liknade, 

Förvånade nog så hon ja för fan, gör det. 

Men antagligen är jag för gammal, blir ju 49 år i maj,. Och att få friskhets intyg vete tusan om det går, klarade visserligens sjukvårdens tester med galans, Cyckel testet har de bett mej avbryta, eller jag fått sluta på grund av brist på tid. och det har ju gått 2 år sedan infarkten så jag är ju nästan frisk från det i alla fall igen ;)

Får nog hålla mej till att leka med de fordon jag kommer över  ^_^. Sen vete tusan om Bonn låter mej sluta.

Tror ärligt inte de reder ut det med en 20 åring utan körkort på ens traktor, och deras resor. och att lära upp en ny på mitt jobb, vet jag inte om de har tid med. snart vårbruk ju. 

De hade fullt upp att få någon som kunde ta eventuella kriser, och se till att lilldrängen sköter sitt, när jag drar på Svenska Rallyt när de är borta. det gäller 3 dagar.

 

Jaja tusan vad skönt vi fick lite vinter här med nu, Snön stannade kvar. och jag fick tillbringa 1.5 timmar med att skotta snö med Lilla Blå i går, 

Vägen var plogad, men mina parkeringar och framför husen behövdes det tas. Tar och skottar till bryggeriet när det är ljust, inte värdens bästa lyse bakåt på Lilla Blå. Kedjorna hat tagit kabeln till back lampan märkte jag i går.

 

I dag skall jag leka skogshuggare, och ta ner några gamla lönnar med en diameter på många meter. Hoppas de är ruttna invändigt annars räcker 15 tums svärdet långt i från till att nå igenom även om jag tar från alla håll. 

Sedan fylla pannan med dem och hoppas jag inte spränger dörren igen -_-

 

Fridens folks

 

 

  • Like 6
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Denna  till höger bakom Jeepen, håller jag på med nu. vid kortet har jag fått ner 4 av stammarna vid delningen. En mätte 70 cm rakt över snittet och en 90 cm, Hur fan jag gör med stubben vet jag inte än, och detta är långt i från det grövsta

IMG_20190204_083513_5.jpg

Gården har anor från 1100 talet, och de har sparat en del gamla jättar här, men det börjar ge sej nu, 

Skall ta ett foto på klumpen som står och hotar huvudbyggnaden, den måste vi nog ha kran till för att få ner bit för bit.

 

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Gamla träd och gårdar hör samma. Men det gäller att skynda innan de går hädan..

"Kvilleken eller Rumskullaeken som den också är känd som, är över 13 meter i diameter och över 1000 år"

 men det gäller att skynda på om man vill se trädet levande. Enligt experter lever den inte många år till...

https://www.skogsaktuellt.se/artikel/57614/slutet-nra-fr-sveriges-ldsta-ek.html

 

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja jag har kollat vad jag totalt lagt ner på person bilar 2018 med reservdelar, däck inköp och annat

Och kommit fram till att jag nästan kunnat leasa en bil för nästan samma pengar. Vist då har jag inget lik kvar att plundra på delar och sälja sedan, men vad timar med skruvande jag skulle kunna ha till annat, 

 

Men så till varför jag ej tänkt tanken klart.

Jag skulle nog få böta massor, för att jag gjort någon skada på den, och skall jag gå upp till en med 4x4 så då går kalkylen ej i hop, bara med småbilar. 

Å jag är inte intresseras av att åka Renault clio storlek på bil, jag får aldrig plats i en sådan när verktygen och annan packning börjar bo kvar i bilen :D

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Provkörningen gav verkligen mersmak, helt klart den trevligaste el bilen jag provat, blir kul att se hur Kia och Hondas kommer bli. 

På bilar kan man räkna lite olika om vad det kostar.

Räknar man lite mellan el och soppa bilar så är el ca 200k dyrare i inköp men sen vid hemma laddning ca 10 kr billigare per mil, frugan långpendlar några dagar i veckan så låt säga på 5 år kommer en ny bil gått minst 20k mil  så bra på rena förbrukningen räknar man hem elbilen på 5 år. Räknar man istället på milersättningen som på 20K mil blir 360K  så blir skillnaden mellan el och soppa ännu mer fördelaktigare.   Milersättning minus el laddning så 360K - 20Kx4  dvs en vinst på 280K ....  Milersättning minus soppa 360K-20Kx14= 80K    Tar man detta mot inköpspriset så är elbilen högre inköpspris utjämnat på 5 år och då återstår bara restvärdet vilket man i dagsläget inte kan gissa.  

 

Men just nu har brandbilshyndan fått stå för jobb pendlandet och rullat 5000mil problemfritt endast service kostnad  dvs olje byten,  samt en omgång stift kablar K-rem samt lite överkurs med del renovering av ac.       Lägger man en heldag och byter bromsköldar bak så går den säkert 5000 mil till.   Hydans driftkostnader  går jämt upp med milersättningen.

Så kostnaden nu är bara att bilen är slutkörd om något år.  

 

 

 

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Efterfrågan är stor just nu och tillverkningstakten är låg, så priserna är höga trots att potentialen är stor för lägre priser på längre sikt.

Kona (och dess olika derivat, Niro t.ex) är den första som erbjuder riktigt bra räckvidd (Tesla nivå) med aningen rimligare pris nivå, fast de stora batterierna (och tillgång-efterfrågan) gör att det inte blir billigt inköp.

Problemet är att många dimensionerar sitt batteri behov efter extrem fallen, de turerna man inte gör så ofta. Beroende på hur man kan balansera sina krav med hur mycket obekvämlighet man kan hantera så kan man hitta rätt pris-nivå. De flesta som kommer från förbränningsmotorer tror att man måste ha liknande räckvidd i elbil, men elbilar används inte likadant, eftersom de är "full-tankade" varje morgon.

 

Så 95% av körandet kan oftast hanteras utan att behöva oroa sig för räckvidd överhuvudtaget. Så frågan är hur mycket man vill kompromissa på långresor, och hur mycket extra kostnad man är beredd att spendera för att täcka de fallen.

 

Konan kan t.ex får med aningen ett 40 kWh batteri eller 60 kWh, och pris-skillnaden är signifikant.

 

Till detta kommer förstås hustru-faktorn, hur mycket är hon beredd att kompromissa? Har hon tillgång till laddning på sina långpendlingar?

Har ni provkört långpendlingen med elbil och kollat in laddningsplatserna på vägen?

Bara du vet svaren på vilken balans som passar er bäst, men det krävs delvis ett nytt sätt att tänka när man kör elbil.

 

Jag har kört elbil i tre och ett halvt år och går inte tillbaka till vanlig bil för vardags körning. Inte bara för ekonomi och miljö men för att elbilar är så rackarns trevliga att köra. Vanliga bilar känns som ångbilar måste ha känts när förbränningsmotorer introducerades. Klumpiga, komplicerade, sega, oförutsägbara, vibrationer, oväsen... ;)

Fast jag har ju också min MX5 för nöje (och reserv för långresor) och min TGB 30 för riktigt stort nöje B)

  • Like 7
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Inte idag men igår.

 

Den lilla japanska traktorn jag använder att ploga med på gården har haft svårt att få upp tempen när det är kallt ute och jag misstänkte att det inte fanns någon termostat alls. Nu när det var lite varmare väder och plusgrader passade jag på att skruva lite. Udda storlekar på alla bultar, det mesta verkar vara 12mm, men jag är inte heller van att skruva japanskt.
När alla kåpor var av passade jag på att montera en kontakt så det är enkelt att koppla på batteriladdaren i framtiden.

traktor.thumb.jpg.0ac452a02a12f45fb7f18735db44f374.jpg
 

Termostat fanns, men den var inte vacker. Tyckte den såg stängd ut när jag tog ur den, men vem vet? Låg temp på den, 76,5C känns lite svalt eller?

termostat.thumb.jpg.944d8d223045bf9f8f7c4b0cdecda2ef.jpg

Bytte till en ny 90C.

Provkörde och det blev varmt och fint, men plötsligt stod det en stråle vatten ur kylaren. Jag som hade tänkt rulla ut och flytta snö.
Tömde systemet och fick ur kylaren:
kylare1.thumb.jpg.46a13159237e244f701ebb869ebf7df0.jpg

Gick lös med brännaren och lödtenn, inte snyggt. Svårt att löda så tunt gods, värmen försvann snabbt ut i kylaren och luften, eller så blev det för varmt och metallen brann upp. Efter ett gäng försök kände jag att det får bära eller brista, jag kommer inte lyckas få det bättre.

kylare2.thumb.jpg.7130624db0606beff5fde47f18595ac4.jpg

 

Till min förvåning verkar det hålla tätt!

 

Ser bättre ut på temperaturmätaren nu. Tidigare låg nålen nästan konstant i botten för att ibland orka sig upp två fjuttiga sträck vilket inte kändes helt optimalt.

temp.jpg

  • Like 8
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja även jag var ute i Värmlamds skogarna, 

Körde hemifrån Torsdags kväll. Tog en övernattning i Kristinehamn, Tanken var att vi skulle till en väns Brandstation,. Men av någon anledning vart han tvungen att åka därifrån den natten, så vi vart som sagt kvar i K-Hamn. 

Rullade upp till Sunne på Fredags morgonen, och mötte upp resterande som skulle med ut där.

Så smög vi i väg mot Vargåsen, och ut på sträcka ss 11a innan de stängde av vägen helt. 

Vi var lite oroliga att någon skulle stå och neka 6 st bilar, var av 5 lastbilar och 4 med snökedjor på att köra in på sträckan. .

Men vi skulle inte så långt och det syntes nästan ej att vi kört in, Så av rally vägen och in på en oplogad väg som gick till en vändplan.

Planen var att vi skulle köra upp och vända, och sedan tillbaka nästan fram till vägen igen, Ja nu var vi lite blandade och normalt har vi radio med så alla hänger med på vad som händer.

Dock ovan en rejäl backe började första bilen vända och sedan 2 till. Möjligt att det gick för tungt i den ca 70 cm blöt snö som låg på vägen. 

Ja vi andra backade snällt ut och vände på vägen och backade in igen, tills vi var på lämplig plats

Ja jag har inte hunnit få över foton och film till datorn än så, vi får väl se om det kommer ;)

 

Nåja riktigt trevligt, med 2 nätter där och då de körde 2 gånger på samma sträcka så var det bara WRC klasserna som fick köra, . lite synd för det vart en del uppehåll, och vi kunde ju inte förflytta oss väl inne på sträckan.  Men vägarna hade inte hållit om alla fått köra, så de prioriterade rätt enligt oss, som ville se de med fart på bilarna

 

Gasolvärmaren gjorde ett bra jobb, 18 grader på läge 1 och över 25 grader på flaket på läge 2. Läge tre provades inte, det vart för varmt att sova med läge 2 redan.

Glatt nog så återfick M6an sin "normala bränsleförbrukning"  då jag satte tillbaka den plomberade tankpumpen som satt där när jag hade gamla tanken på. 

Visst nu toppade den inte över 100 kmh, längre, men jag fick den att dra nästan det dubbla med den andra pumpen, och 70-80 kmh känns mer ok på en 51 år gammal lastbil. samt halva bränsleförbrukningen på samma sträcka ja det skadade ju inte det heller.

Tankade upp i Sunne, och kom hem med över halv tank. Senaste svängen med ungefär samma sträcka var det inte många liter kvar i tanken. 

Så det bådar gott inför våren och sommarens kommande turer.

 

Nu är det sevice på JCB som gäller , måste ta lite vart efter. Maskinen skall ju helst gå flera gånger om dagen, så jag delar upp servicen lite :)

 

Fridens folks

  • Like 5
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Trädfällning, Jobbar på samma Pil fortfarande,

Hade ett litet föryngrings träd, att försöka rädda, det närmast hade växt in i Pilen så det var det kört för, 

Att få en sådan som lutar kraftigt att gå åt något annat hål än det lutar åt är alltid lika spännande

 

Sågen i kilen "15 tums Svärd".

IMG_20190220_113245_9.jpg

Så prova och se om det går att rädda det lilla trädet.

 Och det lilla föryngrings trädet står kvar :)

 

Fridens folks.

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tja.... snart är jag villig att betrakta hela landet som ett ”utsatt område”..... 

 

..... var med min 4åring och köpte godis idag när butiken plötsligt blir utsatt för ett

väpnat rån. En slyngel i adidasbrallor, keps och ”Zorro-maskering” gick fram till kassan knackade med sin pistol på disken. Han fick ett gäng cigarettpaket och sprang därifrån.

 

Det är ett sjukt land där man gradvis vänjer sig vid att kriminella tonåringar tar över stadsdel efter stadsdel..... Gissningsvis kommer slyngeln tillbaka när han behöver mer cigg.

 

Tur att våra politiker lever i en skyddad värld och lägger våra skattepengar på ”genushjärntvättningsmyndigheter”, elcyklar, koldioxidkompensation, Hamasfinansiering eller vilken annan vedervärdig dårskap som helst som faller dem i smaken för stunden.

 

Jag inser just att min 4åring redan upplevt sitt första väpnade rån. Våra barn växer nu upp i ett land där det är normaltillstånd.

  • Like 4
  • Sad 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hejsan om var förbi brigadmuset i dag och förberede inför morgondagen. Om ni går in på Instagram eller Facebook och söker på brigadmuseet  så finns det en liten film snutt med mina två kära bilar:lol: i morgon den 27/2/2019 Så blir det bandvangns åkning med Bv206 vid Museet :wub:

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...