Jump to content
  • entries
    28
  • comments
    22
  • views
    87,544

Finnskogs turen försommaren 2013. Halvklart men slänger ut lite nu


H.Hansen

7,067 views

Så har det gått ändå en tur genom Finnskogarna ledd av Jonas och Lennart samt Bjarne.

Denna gång tog jag min Wv transporter upp och hade i stället för att ta 13 bilen bokat passagerar-sätet i Jonsas sin 11a.

 

Turen till upp till jonas gick lite fortare denna gång än senast, men jag som egentligen har all tid i värden var fullbokad av saker och hade en Student av fira av, så jag kom fram halv tolv på natten till Jonas ändå, med allt slarvigt slängt in i bilen.

 

Mackor och små snack samt lite genomgång och koll på kartor hos Jonas sedan var det bingen som gällde.

Som vanligt när man skall i väg på något kul var jag uppe tidigt, och började sortera bort det jag inte behövde ha med mej.

Strax efter 8 på morgonen kikar Jonas ut och in mej till en mastig frukost, stekt potatis bacon och ägg stod på bordet.

En tur till Sunne för proviantering och lastande av 11an var snart avklarade och vi kunde börja rulla tidigare än planerat mot första träff platsen,

Som detta år var Rokkmakkstugan i Gräsmark, Sunne Kommun.

Vi var ju lite tidiga så kaffepannan åkte fram och jag började med kaffe kok, snart rullade Calle med sin vita Land cruser Väldigt lik de FN/UN använder, följd av Janne med sin Sugga.

2013-06-06125238_zpsb4eae603.jpg

Bild nedan :Jonas och Carl 2013-06-06125245_zps7a2d7baa.jpg

Janne med sin Sugga

Finnskogsturen2013001_zps4fe2248b.jpg

En justering av däcktrycket innan färd hade förstört ventilen på Jannes däck och det blev att skifta hjul det första han gjorde.

Finnskogsturen2013002_zps5b4a09de.jpg

Lite spännande då hans reservhjul inte hade ventil på och den som satt på det däcket som skulle av passade inte riktigt, så det var frågan om det skulle bli att leta en däckverkstad eller om uvarna löste det ändå.

Naturligtvis så löstes det hela i skogen :)

Snart hördes det ett välkänt ljud efter vägen. Krondäck som rullade på grus och Bjarne & Lennart var på plats.

2013-06-06131652_zps84ffb8ca.jpg

Ändå en kaffe kanna fylldes och nu vart det en skvätt över till termosen.

Så var då de som skulle vara med från början samlade, Då el bekymmer och lite annat hindrade ett par fordon vart vi fem bilar som bege sej mot för många kända gamla trakter, nämligen Bjurbäcken där det hållits en del träffar genom åren. vi for till gamla kända vägar, som nu börjat växa igen, men var farbara för våra fordon i alla fall.

Ett vad ställe i en myr hägrade. Men det fanns botten så alla bilarna tog sej smärtfritt över.

Finnskogsturen2013007_zpsfba171e5.jpg

Nästan så däckena inte ens blev blöta faktiskt ;)

Finnskogsturen2013009_zpsc2ffb8af.jpg

Detta var en avstickare som vi tog lite så där härligt oplanerat som det kan bli när ett gäng terrängbils tokar samlas i skogarna

Det första målet var egentligen att inspektera lägerplatsen för natten som skulle bli vid sjön trehörningen

Finnskogsturen2013014_zps01f1af98.jpg

Då den var klart godkänd satte vi kurs mot Gylterudsgrottan i Mangskog. Där lämnade vi snällt bilarna och tog fötterna sista biten upp mot grottorna.

Jo det hade varit farbart, men i bland känns det inte rätt att köra trots att det är farbart, detta var ett sådant ställe

2013-06-06160514_zpsd8ae6557.jpg

Jag som var den som drog ner medelåldern på turen tog på mej att ta mej in och kolla lite, stora pannlampan på och in i berget, som var kallt och jag stötte nästan omedelbart på is, Då vi hade uppgifter på att den var mist 50 meter djup, så var jag faktiskt trots bra lampa oförberedd. det grenade sej på flera ställen och att leta sej in var inga bekymmer, först när jag såg att andra lämnat snören antagligen från ingången och tagit med sej på turen in, kom jag underfund med att jag inte hörde gänget längre och fast jag bara gått-klättrat -krupit en liten bit in och kollat på olika gångar, så var det inte helt klart vilken jag skulle ta när jag började gå tillbaka. Så ett rep eller snöre hade nog varit smart att ha med :unsure:

Nåja ut kom jag ganska omedelbart, då jag inte tagit mej så djupt innan jag insåg detta med snöret och framför allt jag börjar nog bli lite stel för att krypa runt i berg, så det hejdade mej snart också ^_^

Efter en del trevliga vägar där Lennart tog av för att tanka Gripen och vi andra fick oss en riktigt fin offroad traktor vägs tur, samlade vi i hop oss och letade vi oss tillbaka till "camp 1" vid trehörningen.

Mat var ju nästa det viktigaste nu

Finnskogsturen2013027_zps8ce26348.jpgOch alla körde med sina specialiteter , Gallret på trefot som Bjarne hade med var väldigt användbart och det är värt att inskaffa eller kopiera för egna turer, Här med frukosten på gång

Finnskogsturen2013031_zpsd57b94b0.jpg

Jag hade med mej en fältsäng som hängde i bårfästena så Jonas bil var ockuperad. Jonas och Lennart sov i var sitt tält, Carl på taket på sin fina bil och Bjarne å Janne i var sin bil.

Då vi skulle få tillökning dagen efter runt 11a snåret, passade vi på att sitta uppe länge vid elden den kvällen vid sjön,

Måste nästa säga att en av de stora höjdpunkterna på turen är att sitta och lyssna och prata med gänget ut över natten

 

Morgon och kaffe är prio ett

Finnskogsturen2013030_zpsacd0f2c3.jpg

Snart kom Hedberg med en fin Unimog och Swärd med en TGB 1314 rullandes och de blev snart insatta i dagen planer, Nu var vi full trupp, de som inte var med nu missade sommaren fina tur.

Vädret hade vi inga problem med som synes

Finnskogsturen2013033_zps7926da0c.jpg

 

Väl insatta så var dagens första mål en väldigt fin tur genom gammalt beteslandskap på körvägar från sekelskiftet för att ta oss till en nerlagd Koppar gruva.

Vägen genom beteshagarna var nästan ej synbar då gräset och buskar nu börjat ta över helt..

Men för inte allt för lång tid sedan hade en tysk börjat sätta upp en gammal timmerstomme på den gamla grunden.

Finnskogsturen2013034_zps86f64b5f.jpgVarför det stannat av vet vi inte, men det är ändå lite kul att någon försökt att återuppbygga en byggnad på de fina markerna.

Ett lämpligt ställe att samla i hop gänget var det i alla fall, Jannes sugga passade fint i i naturen där

Finnskogsturen2013036_zpsabc76e91.jpgJa så är ni kanske lite nyfikna på de som kom på fredags morgonen.

Här Swärd eller om han stavar Svärd med TGB1314 vilket fick mej att sakna min bil lite,

Finnskogsturen2013038_zpsd3287ba4.jpg

Sedan Hedberg bakom för att se till att alla var med, Egentligen skulle nog han kört föst och rensat vägen till oss andra, då Unimogen inte är någon liten skapelse

Lite svårt att se men det går faktiskt en väg här.Finnskogsturen2013039_zpsa4b9f707.jpg

Ok då jag tydligen är oduglig på att få detta klart så kastar jag ut detta så länge och jobbar vidare med resten

 

Så det kommer mera, men jag skriver inget datum

Hasse med skrivkramp och annat i vägen

7 Comments


Recommended Comments

Jo en 30 bil hade fungerat, möjligen att man fått göra som de har gjort några gånger då vissa bilar inte passar på en kortare sträcka, Då kör de en liten annan väg och vi möter upp så fort det är möjligt, hit tills bara frågan om ca 30 min.

Om det fungerar med en M6 multifule 6X6 så är en 30 bil inga bekymmer.

 

Men det är helt upp till de som håller i det hela och planerar att säga vad de tycker om möjligheterna,

Sen är det begränsat med hur många fordon som kan vara med, främst på grund av platsbrist att ställa upp fordonen under natten. om det blir många bilar som skall campa en natt på samma ställe så försvårar det möjligheterna att hitta lämpliga platser, då vi är noga med att städa upp och inte köra sönder och lämna stora spår eller skräp efter oss, väljs platserna med omsorg av de som planerar.

Link to comment

Jo det är ju inga problem att respektera vad som är möjligt eller lämpligt vid varje arrangemang. Kul att höra att en utflykt i den här stilen i alla fall är möjlig med en 30:a  :)

 

Jag hoppas ju också skaffa en 30:a med möjlighet till övernattning så skulle inte behöva övernattningsplats, så länge som det går att parkera någonstans.

 

Fantastiska bilder och härlig natur!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...