Gå till innehåll

PSK

Sergeant
  • Innehålls Antal

    56
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av PSK

  1. Tack för alla tips! Pärlan fick rent papper på besiktningen så det gick vägen utan fungerande spolarpump. Jag ska testa om det kommer ut vätska i kanalen efter pumpen. Igår blåste jag i kanalen men blev inte klokare av det. Så jag testade om det gick att "pumpa" kanalen efter pumpen genom att klämma på den. Då kom det lite bubblor vid spolarna. Så det verkar inte vara tvärstopp i kanalen. Vi får se. Steg två blir att skruva isär och kolla läget. Inte minst för att det verkar vara ett lagom pilljobb och kul om det går vägen. Fungerar det inte så blir det en ny pump, original eller annan eller varför inte begagnad (Hansen, tack för erbjudandet, jag kanske hör av mig). Tack igen på detta eminenta forum och på återhörande / Per
  2. Hejsan på er. Jag upptäckte precis att spolarna inte fungerar. Pumpen (24v) låter men det kommer ingen spolarvätska. Har rensat spolarmunstyckena, kollat alla inkopplingar och finner inget fel. Slutsats är att felet är i pumpen. Kollade i instruktionsboken om det var något man plockar isär och renoverar, men det finns inget sådant med där. Kan tänka mig att den är helt sluten och inget man öppnar. Så frågan är - har någon gett sig på att renovera vindrutespolarpump? Eller är det bara att köpa ny på direkten? Original verkar ligga runt 400 kronor. Men det finns andra modeller för löjliga 150 kronor, vilket är lite lockande. Det trista är att jag har besiktning på pärlan imorgon och jag antar att de kommer att testa spolarna. Jag skulle naturligtvis ha kollat allt i god tid. Inte kul om det blir en 2:a på en sådan skitsak. Tips gärna om pump ni har bytt till. 24-voltare verkar det inte krylla av. Mvh / Per
  3. Jag hittade vad försvaret anser att man ska använda - Tremco Polyroof eller motsvarande. Får väl titta på specen och hitta motsvarande... Denna borde väl funka http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/lim-fog-och-spackel/fog/tak-grundfog-502042/ Hojta gärna till om ni tror att jag är ute och cyklar.
  4. Nu pågår montering av ny (begagnad) bromssköld. Tack Putte. En fråga - det sitter ett tätningsmedel på bromsskölden. Någon som vet vad det är för tätningsmedel? Eller vad man kan eller bör använda istället?
  5. Lysande Putte. Jag skickar pm... I och med att hjulväxeln redan är bortmonterad kan jag åka med den till en verkstad som har bättre verktyg än jag. Det finns hopp att detta ordnar sig på ett bra sätt
  6. Tack för tipset med bricka. Låter som en väldigt smart lösning. Jag är mest orolig för att försöka plocka isär hjulväxeln och misslyckas dels på grund av bristande kompetens, verktyg och plats att arbeta på. På fredag får jag reda på om de har en hjulväxel i Slutarp. Är lite osäker på vad företaget heter numera... Ska också kolla/ringa Tatanka. Och jag håller till i Eskilstuna. Eller rättare sagt metropolen Torshälla, en bit utanför Eskilstuna.
  7. Tack för svar. Jag har garanterat inte rätt verktyg för det jobbet :-). Nej, Tatanka har ingen bromssköld på webbsidan i alla fall. Jag kanske borde lägga ut en förfrågan under "Köpes". Bromsköld eller hjulväxel höger bak. Kanske någon på forumet har grejer över. Men jag vill fundera ut bästa lösningen först.
  8. Hejsan på er alla. Tyvärr har min kära TGB råkat ut för lite problem. Bultar som höll bromsskölden på höger bak gick av eller hade skruvats av. Oavsett vilket så orsakade bulten en låsning på höger bak. Jag körde tyvärr inte själv då fordonet var utlånat till en svensexa. De hade kört ca 12 mil när det plötsligt small till. Tack och lov var det efter avslutad svensexa, så haveriet förstörde inte den i alla fall. Efter vad jag fick berättat körde de i ca 60 km/h då det skedde. Totalstopp på höger bakdäck. TGB ställdes vid sidan av vägen och hämtades senare med lastbil. När vi kollade vad som hade hänt hittade vi i bromstrumman de trasiga bultarna som håller bromssköden. Kraften i låsningen hade dessutom gjort hålen i bromsskölden ovala. Annars skulle det vara enkelt att bara fixa nya bultar, men med ovala hål känns det som en dålig idé att använda samma bromssköld. Vi plockade bort hela hjulväxeln och kom fram till att det kanske är enklast att köpa en ny hjulväxel än att ge sig på att försöka byta enbart bromsskölden. Att byta bromssköld verkade väldigt bökigt och dessutom måste man ju hitta en ny bromssköld. Vad tror ni om det? Är man slö i överkant om man hellre köper en ny hjulväxel? Ett alternativ kanske är att använda samma bromssköld men göra nya hål för bultarna och svetsa igen de förstöra hålen? Det kräver ju dock stor precision när man borrar de nya hålen. Och förresten - är det samma hjulväxel på TGB 11 och TGB 13? De har ju lite olika utväxlingar, men skillnaden påverkar kanske inte hjulväxlarna? Hur skulle ni göra för att komma tillrätta med detta? Till saken hör också att jag inte har något bra ställe att meka på, är inte någon erfaren mek så ju smidigare desto bättre. Tacksam för all hjälp och feedback!
  9. Tackar. Jag ska nog lägga mig på 2.4 kg - en kompromiss som jag tror passar mig bättre än militärens 1.7 kg.
  10. Hejsan på er i detta fina forum. Fick punktering idag och fick meka en del med det på grund av att det även visade sig vara punktering på reservhjulet. Mindre roligt. Men nu är det i alla fall ordnat. När jag hämtade däcket såg det väldigt uppblåst ut, så jag frågade vilket ringtryck han hade fyllt. 2,7 kg. Jag frågade då om det inte är lite väl mycket, eftersom manual säger 1.7. Men han hade själv en 903:a som han på körde 3 kg ringtryck. Det ger bättre vägegenskaper och han menade på att ett tryck på 1.7 är inte bra för däcken. Och han borde ju veta... Vad har ni för kunskap eller erfarenheter på detta område? Vad är ett rimligt tryck om man kör mest väg och lite terräng? Och jag vill inte hålla på och höja och sänka beroende på var man kör.
  11. Var nyss ute och hälsade på TGB:n. Ville testa en del av de tips jag fått. Pratade lite vänligt med den, beundrade färgen, klappade lite på nosen och hoppade sedan upp i hytten. Men det sket sig - biljäveln hoppade igång på under en sekund. Inte minsta tvekan - bara brum så var den igång. Tyvärr hade jag lite starkt i mig, annars hade blivit en belönande åktur också.
  12. Aha, jag antar att det påverkar livslängden. Om inte kan man ju tycka att det borde vara 12-volts startmotor original.
  13. Härligt ämne detta med start av TGB! Jag har redan fått en del idéer som jag måste förverkliga när vädret är lite snällare. Känns som att bränslefilter med backventil är högprioriterat. Men även "startgasledning" till luftburken låter kul. Så det blir nog något eller flera av: 1. Inköp bränslefilter med backventil 2. Kontroll av förgasarmembran 3. Installation av handpump, typ utombordare 4. Genomgång tändningssystem 5. Installation "startgasledning", typ Svana 6. Montera 12-volts startmotor Men varför skulle en 12-volts startmotor få bättre fart på motorn? /Per
  14. Lysande svar! Kör nu med en mycket ful nödlösning som inte ger skönheter som våra TGB:er rättvisa. Ska genast bege mig till närliggande skrot. Tar med mig kylarlocket att jämföra med. Tack för hjälpen!
  15. Kanske hör denna fråga hemma i köp/sälj eller liknande, men jag testar. På något sätt har jag blivit av med locket till spolarvätskan. Troligen klantighet vid påfyllning. Någon som vet om det lagerförs någonstans? Typ att samma lock används på flera fordon eller andra maskiner.
  16. Andreas E - så är min också, men de två senaste gångerna har det tagit längre tid och då har jag avbrutit för att inte tömma batterierna i onödan. Men jag har pumpat lite med gasen (fast man inte ska göra det) för att pumpa fram bränsle, men kanske har jag bara gjort den sur. Jag ska finputsa själva startmetoden och kombinationen av choke, handgas och tändningsnyckeln. Och jag konstaterar att ingen tycks gilla idén med startgas? Men OM man skulle använda det (eller bräkleen), hur gör man enklast? Finns det någon "genväg"?
  17. Tackar. Jag ska kolla effekten i batterierna. Har upplevt dem som rätt fräscha och under min ägo har de aldrig tömts helt. Handgas har jag inte testat att ha på halv. Faktiskt inte heller korta matningar. Ska testas...
  18. Hejsan på er alla. Som hyfsat nybliven TGB-ägare så är detta min första vinter med pärlan. Till vardags rullar jag med annat fordon, men då och då tar jag ut TGB:n på "vädring". Men jag tycker den är seg att starta och eftersom jag bara kör kortare sträckor töms batterierna. Jag har en 24-voltare men bara 12-voltsladdare. Så jag har laddat batterierna separat men det är ju lite onödigt bökigt. Har kollat på en Ctek-laddare för 24-volt. Samtidigt så sitter det ju en två-polig kontakt ovanför batterilådan. Är det vettigt att använda den kontakten för laddning eller är syftet med den kontakten enbart starthjälp eller liknande? Finns det färdig kontakt att köpa för detta ändamål? Vad är en vettig lösning för att ladda batterier på enklast sätt? Vidare så har jag funderingar på grinigheten att starta. Som regel kommer den igång efter kanske 20-30 sekunder men ibland är den mer grinig. Väl igång så går den som en dröm. Men jag funderar på att göra livet enklare med startgas. Frågan är då var man på enklast sätt kan använda startgasen. Vill ju slippa att öppna motorkåpan. Svaret kanske är givet för mekare, men jag är ingen sådan (än). Så tips på att få igång en väldigt kall TGB utan att riskera att tömma batterierna mottages tacksamt.
  19. Biltemalösningen verkar bra. Men när jag utforskade detta område tidigare kom jag fram till detta (citerar mitt eget inlägg): Bränsletanksgivare TGB 11 Har hittat en givare som verkar vara densamma som sitter i TGB 11. Jag har dock inte köpt och monterat den än, men allt verkar stämma (konstruktion, ohm och montering). Tillverkas av UFLEX och kan köpas på: http://www.seasea.se...ArticleNo=14630 Båtgrejer alltså... Och mindre än halva priset mot vad jag hittat på andra ställen. ----- MEN - jag köpte ingen. Istället plockade jag ur mätaren och den var i princip sönderrostad. Men jag testade att återuppliva den genom att lägga den i ett citronsyrabad ett par dagar. Och rosten försvann men lindningen var skadad och hade inte kontakt överallt. Men jag mätte fram var brottet var och satte dit en lödning. Och det fungerade. Den visar förvisso galet (hoppar lite fram och tillbaka) fram till ungefär halv tank varefter den visar korrekt. Jag kommer troligen att ersätta den så småningom, men idag duger den utmärkt. Och som budgetlösning - släng grejerna i citronsyrabad.
  20. Haha, ja jag håller med dig - finns nog bättre saker att koppla på kraftuttaget än ett elverk. Tänkte mest att det vore vansinnigt häftigt på något sätt. Vinsch känns som om det kanske vore bäst med mina behov, men kompressor är klart lockande också. Vi får se om det blir något överhuvudtaget. Tack för hjälpen!
  21. Tack för bra svar. Men om jag tar bort täckplåten på min TGB - vad hittar jag då? Finns det något att fästa en axel i eller är det en axel? Och det där med vakuum begriper jag inte. Kopplar jag in kraftuttaget med vakuum? Och styr man det från hytten? I sådana fall behöver man väl montera någon slags start/stopp. Läste någonstans att man använde växellådan (kanske i neutralläge) och att man styr varvtal med hjälp av vald växel. Min tanke med elverket var att man skulle ha en fristående lösning som man kan ställa bredvid fordonet och driva med kraftuttaget. Lite som jag tror man använder traktorer till att driva elverk. Men jag kan vara ute och cykla rejält på detta område.
  22. Då var det åter dags att vända sig till detta eminenta forum som så utmärkt kompletterar mina egna kunskapsbrister. Denna gång gäller det kraftuttaget. Jag har försökt förstå hur det fungerar, men blir inte riktigt klok på det. 1. Har TGB 11 kraftuttag som standard eller är det något man eftermonterar? Där jag tolkar att kraftuttaget skulle sitta är det bara en bultad plåt (om jag fattar rätt). 2. Om eftermontering måste göras - vad är det för grejer man behöver? 3. Är kraftuttaget enbart för vinsch eller finns det andra spännande lösningar, till exempel driva ett elverk?
  23. Jag ska lägga det på minnet. Funderade faktiskt på det när jag hade den isär, men jag var för smetig om händerna för att ta i telefonen. Men i huvudsak så var det en väldigt enkel konstruktion och de enda ställen som har någon friktion att tala om är i botten (riktad mot kupén) och i topp där fläkten sitter. Om smörjningen bara fungerar tillfälligt så tar jag fin-fina bilder vid nästa isärtagning.
  24. Nej, han hade ingen 24-voltare. Men jag har hunnit plockat isär motorn och den såg rätt fin ut. Smörjde upp där jag ansåg det kunna behövas, skruvade ihop och testade. Och resultatet... trumvirvel... perfekt! Den är lika tyst som en ny. Tänk att lite smörjning kan göra sådan skillnad. Får se om det håller i sig.
  25. Har skickat fråga till 11-an, men jag ska nog pilla isär ändå. Det är nog bra för självkänslan att meka lite själv. I alla fall om det lyckas :-)
×
×
  • Skapa nytt...