Jump to content

Info om felsök bromsklockor. "pinnad på begäran"


Recommended Posts

Angående bromsklockor så kärvar dom inte. Det som kan hända är att fjädern inuti rostar av eller så läcker dom. Om man tar tag i hävarmen och rycker till ordentligt i den så orkar man fytta på dom. Bifogar min egna felsökningsmall direkt ur huvudet och följande punkter är beroende på var man kommer fram till när man med handkraft drar i hävarmen. Bara för att det är en lastbil så behöver det inte vara så avancerat. Släpp givetvis handbromsen innan test.


 


Armen går inte tillbaka - nockaxeln. plocka isär, rengör bussningarna och kör med roterande stålborste på axeln tills den blir blank, kör i nytt fett. Kan även vara bromsbackarna som kärvar men dom måste ju ändå bort för att få ur nockaxeln.


 


Tryckstången från klockan hamnar snett / är jättesladdrig - fjäderbrott i klockan. Byt klocka för det är inga specialprylar och dom kostar inte många kronor. Om man ändå bestämmer sig för att byta fjäder, kontrollera så att du har en bra hemförsäkring med allrisk innan jobbet påbörjas.


 


Nockaxeln glappar radiellt (kontrolleras genom att ta ett brytjärn och bända lite från lämpligt håll eller så tar man handen när man släppt handbromsen) - Bussningarna alternativt sliten nockaxel. Rengör axeln med roterande stålborste och kolla så att det inte är tydligt slitna spår i den. Slå ur dom gamla bussningarna, alla medel är tillåtna. Dom är i mässing så det är bara att knöla ihop dom. Dorn och huggmejsel är att rekommendera. Vid montering behövs ett verktyg som passar perfekt inne i bussningen och med en fläns så att man kan knacka in dom samt att man NOGGRANNT rengjort hålet som bussnigen ska in i. Ett slag med hammare på bussningen eller om den hamnar snett så är det bara att köpa ny bussning sen.


 


Glappar axeln axiellt - Inget problem.


 


Justering av hävarmarna brukar räcka med att justera så att det tar stopp och sedan släppa ett halvt varv bak och ett kvarts varv fram. Har hittills inte kommit över en lastbil där denna taktik inte fungerat.


 


När man kontrollerar slaglängden på hävarmarna så går även det att göra med handkraft. Kan man efter justering och en tids åkande dra en av armarna väldigt långt så är hävarmens justering kass - byt hävarm.


 


Vill man vara seriös när man kontrollerar slaglängder så ber man någon pressa ner pedalen med släppt parkeringsbroms och så mäter man FRÅN KLOCKAN och inte från klockans fäste till CC på gaffelsprinten. Rekommenderad slaglängd finns hos valfri scaniaverkstad. Detta är inget jag personligen lägger någon större vikt på utan det är mer för skojs skull. Är grejerna i ordning så är det bara att justera bromsarna och se glad ut.


 


Just det! Glömde ju gaffelsprinten... 


 


Glapp i gaffelsprinten - Byt gaffel och sprint. Här är det noga att hävarmen är helt tillbaka i "obelastat läge" och att man mäter från klockan till CC på gaffelsprinten. Avlägsnas enklast genom att först kapa av sprinten på ena sidan mellan gaffeln och hävarmen och sen kapar man av gaffeln. Kostar bara någon hundring så det är det värt i tid och kvalitet på jobbet. Om det skulle glappa ändå så går det att byta bussningen som sitter i hävarmen. Verktyget för att byta bussningen är sällsynt så antingen tar man med sig sin bussning och åker till någon med en svarv som gör en tapp med en fläns som passar precis runt kanten på bussningen eller så kan man testa med att smälta ur den med gasbrännare. Det sistnämnda är svårt som bara den att få till. Bussningarna brukar sitta något så fruktansvärt så även här är bra passform på verktyget viktigt. Denna bussningen är i stål och ska inte slitas ut då det är gaffelsprinten som är slitagedelen så den tål lite stryk dvs att vid montering så är det inte jätteviktigt att man har specialverktyg utan det går att slå på den direkt med en hammare.


 


Hoppas att det var till någon hjälp.  :)


Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...