Gå till innehåll

tonkabeaver

Menig
  • Innehålls Antal

    1
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av tonkabeaver

  1. På 2019-09-06 på 23:19, eile säger:

    Sen november 2018 ska dessa regler gälla i grannlandet ev efter utredning får vi samma regler här, vilket helt innebär att bilar hastighetsbegränsad till 60 km/h slipper körkortstvång och endast behöver moppekort. 

    Genom att införa fordonskategori T, lätt bil, vill riksdagen ge speciellt unga i åldern 15 till 17 en ny form av rörelsefrihet.

    Som lätt bil räknas enligt den nya lagen ett sådan från personbil omvandlat fordon som har en hastighetsbegränsning på 60 kilometer i timmen. Viktgränsen för bränsledrivna fordon är 1 500 kg och för batteridrivna fordon 1 800 kg.

    En bil som omvandlas till lätt bil får inte vara äldre än 10 år. När lagen träder i kraft är bakersta gränsen för när bilen får ha tagits i användning 2014.

    För att få köra fordonet ska man ha ett körkort med kategori AM, det vill säga samma som för mopedbilar.

    Riksdagen hoppas bland annat att den nya bilkategorin ska förbättra trafiksäkerheten speciellt för unga som i dagsläget ofta rör sig med moped eller mopedbil.

    Lagen godkändes med rösterna 162-12. De gröna röstade emot lagförslaget med motiveringen att en ny typ av fordon som använder fossila bränslen står i kontrast med de allmänna målsättningarna att få ner utsläppen.

    får den väga hur mycket som helst

×
×
  • Skapa nytt...