Gå till innehåll

abce

Korpral
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Forum Inlägg postade av abce

  1. Jag vet inte vad det är för stödringar du pratar om men jag kan säga att tätningsringarna som tätar mot utgående axlar på fördelningslådan måste vara 39,4x62x10. Dessa finns att köpa hos Tatanka (eller som reservdel på Volvo lastvagnar). Det finns andra som säljer standardtätningsringar som är 40x62x10 och hävdar att det är till detta ändamål men med dessa så håller det inte tätt.

     

    Anders

  2. Nu har jag nog gjort sista delen av servostyrningen. Jag satte dit ett vantstag från nederkant av servopumpen och spände pumpen bakåt för att kompensera de krafter som remdrivningen har på pumpen. Jag tror inte det behövdes men det kändes säkrare.

     

    140223-1.JPG

    Här ser man vantstaget med servopumpen i bakgrunden.

     

    140223-2.JPG

    Två av slangarna har bytts ut och nu sitter 90°-nipplar i båda ändarna.

     

    En ordentlig provkörning idag gjorde att mungiporna stog uppe vid öronen. Allt funkar väldigt bra. Man känner inte ens i ratten om man kör på en större sten med ena hjulet.

    • Like 5
  3. Arbetets gång

     

    Medan jag väntade på att styrventilen och hydraulcylindern skulle komma började jag med att tillverka konsoler för att montera de delar jag hade.

     

    131226-3.JPG

    Nymålade konsoler till kylare och servobehållare.

     

    131229-1.JPG

    Kylaren monterade jag långt ner framför den ordinarie kylaren. Det kan bli problem med för mycket luft i kylaren, men då får jag väl vända på den

     

    131229-3.JPG

    Jag hittade ett par gängade hål balken som håller växelspaken och gasvajrarna. Där fäste jag konsolen till servobehållaren.

     

    131229-2.JPG

    Servobehållaren monterad, lättåtkomlig fån motorluckan.

     

     

     

    Remdrivningen

    När Volvo konstruerade dessa TGBer till svenska försvaret tyckte de att det var bäst med dubbla fläktremmar. Detta för att drivningen av kylfläkten gjorde att det var ganska besvärligt att byta fläktrem i fält och de ville ha ett system som var säkert så man aldrig skulle behöva byta fläktrem mellan serviceintervallen. Så som vi använder bilarna behöver vi inte denna extra säkerhet så vi kan nöja oss med en fläktrem och använda den andra remskivan på vevaxeln till att driva en servopump. När jag skulle sätta dit min servopump upptäckte jag att det var väldigt trångt och att jag skulle få bättre plats om pumpen satt längre fram. Därför beslutade jag mig för att använda mig av en tredje remskiva i ändå. I hyllan med bra att ha grejor hittade jag en remskiva som suttit på en Volvo 164 för drivningen av en servopump. För att den skulle passa på 303an med dubbla remskivor fick jag tillverka en distans på 5 mm.

     

    131228.JPG

    Remskiva med distans

     

    140101.JPG

    Konsol för servopump och spännrulle.

     

    140102.JPG

    Servopumpen monterad. Med hjälp av spännhjulet så har jag samma längd på alla remmar.

     

     

    Hydraulcylinderns fästpunkter

    Eftersom jag fortfarande var lite osäker på att jag valt rätt storlek på hydraulcylindern ville jag göra bolt-on fästen till den så att jag lätt ska kunna byta cylinder om det behövs. Ena sidan fäste jag i samma skruvar som framaxeln sitter upphängd och det andra klämde jag fast i parallellstaget. För slangarnas bästa vände jag hydraulcylindern åt det hållet som innebar minsta möjliga relativa rörelse mellan hydraulcylindern och servoreglerventilen. Dessutom försökte jag få hydraulcylindern att sitta så parallellt som möjligt till parallellstaget. Detta för att överföra så lite sidokrafter som möjligt till parallellstaget.

     

     

    Styrstaget

    Då servoreglerventilen behöver mer plats än vad leden behöver som den ska ersätta så kommer styrstaget att vara för långt. Jag kapade därför bort 35 mm på styrstaget någonstans på mitten och svetsade ihop det igen. Man kommer ändå att vid en nödsituation kunna byta ut servoreglerventilen mot leden för att ha möjligheten att köra vidare.

     

    140212-8.JPG

    Här ser man skillnaden i längd på servoreglerventilen och den led den kommer ersätta. Man ser också att konan i leden har mycket större diameter än den i servoreglerventilen, så en adapter måste tillverkas.

     

    140215-2.jpg

    Jag gjorde två koner av ett kopparrör, la dom i varandra och lödde ihop dom. Där hade jag en adapter mellan de olika konorna.

     

    140215-3.jpg

    Mellanarmen var lite hög för servoreglerventilen. Skruvdelen tittar inte igenom så mycket. För det…..

     

    140215-4.jpg

    ….. svarvade jag ett steg i stället för konan på en hjulmutter och fick en mutter som går ned en bit i mellanarmen och kan skruva fast servoreglerventilen ordentligt.

     

    140216-4.jpg

    Färdiginstallerat

     

     

    140216-6.jpg

    Färdiginstallerat från en annan vinkel

     

    140216-3.jpg

    Men oj då. När högerhjulet var fullt utfjädrat och man svänger höger så krockar mellanarmens led med en hydraulslang. Här får jag hitta någon annan slangkoppling.

    • Like 11
  4. Använda delar

    Servopumpen tog jag ur en Nissan Terrano som jag hade stående och som ändå skulle köras till skroten. Till den finns det även ett litet löphjul som man spänner remmen med. Då kan pumpen sitta fast ordentligt och man kan använda samma längd på remmen som till fläkten. Praktiskt att bara ha en storlek som reserv.
    En annan detalj att tänka på vid valet av servopump var att oljereservoaren ska vara skild från pumpen. Pumpen hamnar väldigt långt ner på motorn. Sitter reservoaren direkt på pumpen så blir det svårt att kolla och fylla på olja. Dessutom är det inte så mycket plats där nere så det blir väldigt trångt om behållaren sitter direkt på pumpen.

     

    131226-1.JPG

    Servopump, behållare och spännrulle från Terranon

     

     

    Servoreglerventilen köpte jag på ebay i USA och är just en ventil för Corvette.

     

    regler.jpg

    Så ser servoreglerventilen ut

     

     

    En Adapter för servoreglerventilen var jag tvungen att ta fram. Jag mätte upp gängan i servoreglerventilen till 1 1/16â€-18 och på ritningen till styrstaget läste jag att det var M20x1,5. Efter det gjorde jag nedanstående skiss för att hitta någon som kunde svarva dessa gängor. M20x1,5 går ju att köpa ett gängsnitt till men det är svårare med den andra gängan. Efter att ha letat en del på nätet utan resultat, efter en mekanisk firma i närheten som var villig att svarva denna åt mig, så kom jag på att grannen hade pratat om en kusin som hade en liten mekanisk firma. Jo mycket riktigt, så var det och där fick jag hjälp.

     

    140114-styradapter.JPG

    Jag lämnade även servoreglerventilen till killen som gjorde denna så jag är inte helt säker på att tumgängan i skissen är helt rätt. Däremot blev det helt rätt det han svarvade till.

     

    140212-1.JPG

    Resultatet blev lyckat och när han ändå var igång så gjorde han två.

     

     

    Hydraulcylindern är lite knepigare att välja rätt. En hydraulcylinder av den typen som det är fråga om här ger mer kraft tryckande än dragande. Kraften är proportionell mot den yta som hydrauloljan trycker på. Åt ena hållet har den hela cylinderns tvärsnittsyta att trycka på. Åt andra hållet så får man räkna bort kolvstångens tvärsnittsyta.
    För att det ska bli så liten skillnad som möjligt mellan kraften för dragande och tryckande cylinder bör det vara så stor skillnad som möjligt mellan cylinderdiametern och kolvstångsdiametern. De minsta hydraulcylindrarna har en kolvstångsdiameter på 16 mm. Nästan alla dessa har en cylinderdiameter på 25 mm men jag hittade en på ebay i Tyskland med 35 mm cylinderdiameter. Den hade lite väl stor slaglängd men det var den enda jag hittade med 35 mm cylinderdiameter. Väljer man för stor diameter är risken att den är för långsam, väljer man för liten diameter är risken att den inte ger den styrhjälp man vill ha. Risken jag tar är att det går för långsamt. Då får jag antingen byta till en mindre cylinder eller köpa en pump med högre kapacitet.

    1.JPG

    Här är hydraulcylindrarna jag köpte. Det blev dubbelpack. Är det någon som vill köpa den andra?

     

     

    Oljekylare behöver man också annars blir oljan lite väl varm. Normalt brukar kylningen bara vara någon extra slinga rör men för våra stora tunga bilar kan det behövas något mer. Dessutom har vi sällan någon kylande fartvind när vi svänger som mest. Det finns motoroljekylare man kan plocka från olika bilar t.ex. Volvo 740 turbo, eller så kan man ta en oljekylare till en automatlåda. Jag hittade en ny på nätet som egentligen var tänkt att kyla motoroljan på något raceingbygge. Dessutom var den till utförsäljningspris.

     

    131226-2.JPG

     

     

     

    Hydraulslangarna gick jag in till en firma i närheten för att få dom tillverkade. De hade lite problem att hitta passande nipplar till servoreglerventilen men efter en dryg vecka så fick jag mina slangar.

     

    140212-7.JPG

    Mina slangar tillsammans med servoreglerventil och hydraulcylinder. I bakgrunden syns också ett antal

    hydraulslangar jag samlat på mig med tiden men som jag inte kunde använda.

    • Like 4
  5. Jag har installerat styrservo på min C303 och tänkte här berätta hur jag gjorde och lite funderingar runt det hela. Principen är densamma som Svana gjorde men jag hade inte tillgång till den maskinpark han hade och har valt att lösa vissa saker annorlunda.

     

    När jag köpte min 303a 1998 delade jag garage med en kille som renoverade en Corvette. Han tipsade mig om hur servostyrningen var löst på corvetten och sedan dess har det legat i bakhuvudet. Många andra lösningar har passerat mitt huvud sedan dess men det har inte varit någon som riktigt tilltalat mig. Fördelarna med denna lösning är att det är väldigt liten inverkan på bilen så det är enkelt att (även ute i skogen) återställa till original och köra vidare om något skulle gå sönder. Det är ju det som är en stor fördel med Volvos TGBer, de är enkelt och robust uppbyggda med få saker som kan gå sönder.

     

    Hur fungerar då servostyrningen i en Corvette?!

    Styrningen är i grunden en normal styrning med styrsnäcka utan servo. På styrstaget sätter man en servoreglerventil som känner av vilket håll man vill svänga och därmed släpper fram hydraulolja i den ena eller andra utgångsporten. Hydrauloljan tar då vägen till ena eller andra sidan av en slavcylinder som är kopplad till parallellstaget. Så när ventilen känner av att du styr åt ena hållet öppnar den för hydrauloljan fram till slavcylindern som hjälper dig att styra åt det hållet.

    • Like 1
  6. Som Svana skrev så berorden långa starttiden på att bränslet i ledningen rinner tillbaka till tanken. Dessutom så avdunstar de lättantändliga delen av bränslet ganska snabbt i flotörhusen så den startar inte på den sörjan som blir kvar. Efter ett tips på detta forumet så monterade jag en handpump, en sådan man har för att pumpa fram bränslet till en utombordsmotor på en båt, strax innan förgasarna. Så nu när bilen stått ett tag och den ska startas så öppnar jag bara främre motorluckan, pumpar fram bränsle och den startar direkt. Det löste alla startproblem.

     

    Anders

    • Like 1
  7. En allmän undran:

     

    Om det absolut inte finns ett svänghjul eller startkrans att tillgå med 8-bult,

    hur pass "bra" lösning skulle det vara att ersätta ett 6-bultat nav med ett 8-bultat?

     

    Med andra ord svetsa fast ett korrekt nav, svarva och balansera det sen, rent hållfasthetsmässigt.

    Kostnaden i det här hypotetiska fallet är inte en faktor.

     

    Nån som vet?

    Är det bra gjort så ska det rent hållfasthetsmässigt inte vara någon skillnad om den är svetsad eller inte.

  8. Nu har jag tagit kort på min installation så då kan jag presentera den också. Det verkar som alla har placerat skälva radion I taket mitten fram, så även jag.

     

    http://www.forumbilder.com/images/qjdKw.jpg

     

    Dom främre högtalarna har jag satt så långt fram som möjligt.

     

    http://www.forumbilder.com/images/T109i.jpg

     

    Dom bakre högtalarna sitter långt bak och bakom madrassen skymtar ni även en bashögtalare på mellanväggen.

     

    http://www.forumbilder.com/images/iXRrZ.jpg

     

    Jag hade nämligen en basförstärkare och ett par högtalare liggande så jag kände mig tvungen att montera in dom i min 303a. Här är installationen sett bakifrån

     

    http://www.forumbilder.com/images/8WK5.jpg

     

    Anders

  9. Som jag förstår det så startar bilen när den är kall och funkar så länge man kör den. Men när den stått stilla en kortare tid och inte hunnit kallna så är den svårstartad. Är det så så får du antagligen ånglås i förgasaren. Restvärmen från motorn får bensinen i förgasaren eller i ledningar att förångas så att flytande bensin inte kommer fram och den blir svår att starta.

  10. Våra generatorer börjar inte ladda förän vid 650 rpm (motorvarv), men redan vid 1000 rpm ger den 20 A. Det innebär att de laddar nästan inget vid tomgång men kommer väldigt snabbt sedan. Jag har samma problem att det lyser svagt på tomgång men betydligt starkare bara man ger lite gas. Kanske Biltemas generator börjas ladda tidigare så man blir av med den effekten. När jag har kylbox på och kör i skogen där det är väldigt mycket tomgång så har jag haft problem med att batterierna har laddats ur.

×
×
  • Skapa nytt...