Gå till innehåll

henkal

Korpral
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av henkal

  1. Trodde att vibrationer i min C303 berodde på främre kardanstång och köpte en ny från Tatanka för 2500 kr för 3 år sedan. Nu satt inte felet där så kardanen har legat på hyllan  i 3 år och nu är bilen såld så jag behöver den inte mer. Den såg helt ny ut när jag fick den och jag har bara satt dit den och kört något  mil på prov, sedan tagit av igen, så den ser lika fin ut nu. Ge ett bud om du är intresserad men den har ju ett hyfsat värde så rena skambud är inte aktuellt. Tel 070-362 58 59 eller PM. Finns i Dala-Järna.

    • Like 1
  2. På 2020-04-05 på 16:16, Gripen säger:

    Du bör starkt överväga att koppla ur systemet som gör att framaxeln kopplas in vid bromsning, den för inget gott med sig. För mig resulterade det i en dikeskörning vid halt väglag. Jag låg med bakhjulsdrift i vinterväglag och smekte bromsen i en nedförsbacke, helt utan förvarning roterar bilen 180 grader och jag åker baklänges ner i diket. Väldigt olustigt.

    Jamen alltså... Här var väl problemet inte att framhjulsdriften gick i?
    Utan tvärt om att du tryckte så löst på bromsen att den inte aktiverades. Men p g a halkan hann bakhjulen låsa sig före framhjulen och du snurrade då runt. Med lite hårdare tryck på bromsen hade klokopplingen gått i och bakhjulen hindrats från att låsa själva.
    Så tolkar jag det du skriver, tänker jag fel?

  3. När jag tittar i instruktionsboken till min civila 12 volts C303 så står det 0,8 kW (1,1 hk) på startmotorn. 800 W / 12 V blir ca 66 A. Tänker man sig att startmotorn i 24 V bilarna har samma effekt så sjunker strömmen till hälften, alltså 33 A. Anta att motorn skulle gå riktigt tungt en kall dag och batteriet är varmt och fräscht så skulle man kunna tänka att den kan ta uppåt 100 A  (50 A för 24 V). Men jag vet inte, kanske har dom monterat betydligt kraftigare startmotor i militärbilarna.

    Sen undrar jag om Gripen tänker lite fel...
    Ja, strömmen dubblas i ett 12 V system för samma effekt som i ett 24 V system. Men strömmen ökar inte när man tjatar på med startmotorn och spänningen sjunker efter hand, då sjunker strömmen också. Tänk som att startmotorn i min bil har ett inre motstånd på 0,18 Ohm. Vid 11V drar den då 61 A och vid 10 V 55 A med samma motstånd från motorn.
    Edit: Eller tänker du att startmotorn tar mer ström bara för att varvtalet går ner?

  4. På 2020-03-29 på 10:43, Frestr6 säger:

    Vad kör ni med för olja i vxl-lådan och fd-lådan? 

    Hur mycket går det i dessa? 

    Har en civil C303 och där kör jag med vad som står i instruktionsboken:
    GL1 85W/90 eller 80W/90. Köpt en 20 L dunk på Granngården och använder samma i portalerna.
    Mängden anges till 1,2 L i vx- och 1,3 L i förd-låda (samt 1,4 L i portaler, totalt 3,9 L för ett byte).
    I axlarna ska det vara
    GL5 SAE 90 eller 80W/90 och där har jag kört med Biltemas (1,5 L i varje axel).

    • Like 1
  5. 1 timme sedan, H.Hansen säger:

    Jo jag ser att civila har rekommenderat GL 5. Ditt tryck är från 1978 så det är nyare än det Militären gav ut 1975. 

    Att MILO verkstäderna har ändrat genom åren är ett faktum,

    En av anledningarna kan vara att det just är Mässings detaljer i axlarna och de sett att det ej blir bra,

    En annan anledning är att reducera antalet oljor man bör ha med i fält, Detta kan nog Milo verkstäderna svara på bättre

    Anledning nr två vet jag att de strävat efter. då jag diskuterat detta med folk som tidigare arbetat på Milo verkstäder

     

    Funderar på varför frågan egentligen tar så stort utrymme då du redan bestämt dej för GL 5, och hittat dokumentation som stödjer detta. Kör på det

     

    Vad militären rekommenderat 1975 vet jag inte men de dokument som dyker upp när man gör sökningen jag skrev om tidigare är bl a från 2002 och 2005 och där gäller GL5 (allt enligt uppgifter i första inlägget i tråden). Så de verkar inte ha gått ifrån GL5, men möjligen till på senare år....?

    När det gäller reducering av antal oljor så handlar det väl om att de kör med samma motorolja i motor, växellådor och portaler. Men i axlarna är det transmissionsolja GL5 som gäller.

    Jag hade TIDIGARE bestämt mig för GL5 men tycker att ditt förslag om samma olja i all transmission vore att föredra om det funkar utan problem. Av det som hittills skrivits i tråden kan JAG inte tolka som belägg för att gå ifrån GL5. Men det kanske kommer mer input........?

  6. Vi vet att Volvo säger GL1 och militären motorolja i hjulväxlarna och det går nog bra med vilket som.
     

    Men diskussionen gäller axlarna/axelväxlarna

    Volvo och militär säger GL5. H Hansen säger låt bli GL5 för säkerhets skull, det går lika bra med GL1. 

    Vem har rätt?

  7. 5 timmar sedan, H.Hansen säger:

    Vart har du hittat att Volvo och Militärens expertis kräver GL 5 i en axel framtagen i slutat av 60 talet ja eller början av 70 talet.

    I instruktionsboken till min civila C303 samt div smörjscheman från FMV för TGB 11, 13 och 20 som dyker upp om man googlar på t ex M7782-005860. pvb301 har också samma info. Är det här obekant för dig?

    Jag skulle gärna strunta i GL5 och köra med GL1 överallt (utom i motorn) om jag vore förvissad om att det inte är till nackdel.

  8. Det där var ett goddagyxskaftsvar som återigen blandar in något annat. Läs vad vi skrivit så ser du att det är inte jag som tvekar om GL5. Tvekar gör jag på om GL1är tillräckligt bra i axlar och det är det jag vill ha klarhet i.

  9. På 2019-05-07 på 19:02, H.Hansen säger:

    Men varför chansa om det går att gå ner i GL tal och få tillräcklig smörjning ändå.


    Vore ju elegant om det går att köra GL1 i rubbet men hur vet jag att det du påstår stämmer?
    VET du att det blir tillräcklig smörjning med GL1? Varför rekommenderas då GL5?

    Jag vet inget om din kompetens men vet att i alla forum skrivs både sånt som stämmer och inte stämmer. Beroende på hur skrivaren motiverar sin åsikt får man bedöma värdet i förhållande till sin egen (i detta fall ringa) kompetens. Volvo och militär säger GL5 och du säger låt bli för säkerhets skull. Detta står mot varann och jag behöver mer motivering för att bedöma.

    eile (och andra) som gärna får kommentera: Det här gäller nu axlarna, inte lådor och portaler. Lådorna ska självklart inte ha GL5.

  10. På 2019-04-29 på 08:41, H.Hansen säger:

    Och akta dej för GL5. det finns mässingsdetaljer i axlarna.


    Menar du att både Volvo och militären har fel som föreskriver GL5 i axlarna? Om båda säger GL5 så tror jag nog mer på det.
    Och så undrar jag hur dom egentligen mår utan? Jag vet inte svaret, men att din bil (ännu) inte gått sönder är inget svar på saken.
    Eller finns mässingsdetaljerna i hjulväxlarna och p g a överrinningen så är det inte bra om GL5 hamnar där? Det låter i så fall logiskt.

    • Like 1
  11. Startade upp bilen igår och körde motorn några minuter. Kröp sedan under och tittade. Då var det snustorrt på den främre förgasaren, men däremot funkade det lite på den bakre. Så det blir i alla fall en ny packning på den. Men varför det droppade ur den främre blir jag inte riktigt klok på. Kan den ha blivit överfull på alla startförsök??

    Tycker du ska läsa igenom den här tråden så ser du hur det var för mig (m fl) och hur det löste sig:

    http://www.terrangbil.net/forum/index.php?/topic/4997-fl%C3%B6dande-f%C3%B6rgasare/?view=findpost&p=114428&hl=%2Bl%C3%A4ckande+%2Bf%C3%B6rgasare

     

    I förhållande till vad du skrivit sätter jag en liten slant på att det är samma sak för dig och inte oringar.

  12. Kan personligen intyga att det är fullt möjligt att lödningen på oljekylaren har en spricka.

    Plockade av och på min oljekylare inkluderat packnings byte flera gånger innan jag insåg att den faktiskt hade en spricka.

    Sprickan var förbryllande svår att se, så titta noga.

    Jag begriper inte hur den kan spricka.

    Men misströsta ej.

    Det går att smälta om lödningen med erfoderlig gaslåga och eventuellt påföra ytterligare lod med gott resultat.

    Peppar, peppar, min håller tätt sedan några år tillbaka.

     

    Kan också intyga detta. Har precis samma erfarenhet. Fram med stark lupp och syna noga!

    • Like 1
  13. Vänta nu, säger du att de som har en "gammal" regbesiktning med 6+1 med automatik får detta ändrat till lägre passagerare utan orsak?

    Jag vet inte om det gäller alla men så var det för mig p g a regeländring (som kan ha varit 2006 eller nåt). Man har tydligen fått åka 8 pers i den tidigare då det finns platser och bälten för det.

    Har ägts av en äldre herre 1989-2012 och jag kan inte tänka mig att den registrerats om under tiden.

  14. Var den reggad först 2006 eller ännu tidigare?

    Har för mig att det finns ett datum, 1998?? och efter det så får man inte med automatik 7 platser för en LB.

     

    Min civila c303 är nu alltså en LB och var först reggad 1976 och jag är tämligen säker på att den sett lika ut med säten och bälten sedan dess. Enligt damen på Trafikverket ändrades det automatiskt vid något tillfälle så att bilar som tidigare fått ha folk i lastutrymmet inte fick det längre. Kan ha varit 2006 hon nämnde men är osäker på det. Så Christers antydan att jag skulle få skjutsa folk per utomatik stämmer alltså inte.

  15. så vi som fått gamla regningar med lb + passagerare i skåpet får vara glad eftersom detta är svårt att uppfylla idag.

    Jag har en civil C303 där det i regbevis står "Antal sittplatser inkl förarplatsen 2" och vid sökning i Transportstyrelsens fordonsuppgifter står det "Antal passagerare, max 1". På båda ställena står det i Övriga uppgifter/tillägsinformation "T20D FÄLLBART SÄTE FÖR 6 PASSAGERARE I LASTUTRYMMET". Alltså samstämmiga uppgifter.

     

    Men..

     

    Jag började fundera vad som egentligen gäller så jag ringde Transportsyrelsen för några månader sedan för att kolla. Killen som svarade sa typ "jo man ska få åka 8 personer i bilen" men jag märkte att han inte verkade helt säker så jag kontrade med: "Om jag stöter på en grinig bilinspektör kommer han att ha samma åsikt också?" Fick då svar att det kunde han inte garantera. Men om jag ville ha ett absolut bestämt svar så kunde jag få ett annat nummer att ringa för besked. Där svarade en dam och när jag presenterat frågeställningen sa hon direkt och bestämt att det är max 2 personer som gäller. Jag började givetvis ifrågasätta hur jag kunde få olika svar men hon vidhöll sin version. Hon sa att det blivit ändrat från någon tidpunkt (som jag inte minns när det var) och att hon även hade en bil själv med liknande uppgifter och därför var väl insatt i frågeställningen. Hon verkade alltså bestämd och säker på sin sak och det var en avdelning på Transportstyrelsen där de skulle veta bestämt enligt första killen. Så jag väljer att tro på hennes version.

  16. På 12 V bilarna är det nog det på CVI-länken. 24 V lär väl ha en specialvariant av det. 
    Swedolreläet är väl bara ett vanligt dragande relä och det funkar inte.

    Spaken ger spänning när man drar i den och man behöver då ett relä som växlar position vid varje dragning och sedan står kvar där efteråt. Varannan gång ut på halvljusstiftet och varannan på helljus alltså. Dessutom en till funktion att det ger spänning ut till helljus så länge spaken är dragen (ljustuta).

    Reläerna är dimensionerade för den last som två standard halogenlampor ger men inte så mycket mer. Med 100 W lampor och/eller extraljus kopplade till samma relä blir gnistbildningen för stor. Det svetsar ihop kontakterna mer och mer efter hand och till sist orkar inte kontakten gå isär utan reläet "hänger sig". Det kan vara den växlande kontakten eller ljustutkontakten som fastnar. Lyser både hel och halvljus när det hänger sig är det ljustutan som inte släpper. Oavsett vilket är det antagligen svårt fall att få nån ordning på det även om man öppnar och putsar kontakterna.

    När jag hämtade min bil 50 mil bort och åkt en liten bit fastnade reläet och var helt omöjligt att få helljuset att släppa. Stod vid vägkanten i duggregn och mörker och bytte plats med trådarna inne i strålkastarna med sockerbitar så att bara halvljuset matades från heljuskontakten. Klippte dessutom bort extraljusen som låg på samma relä. Hemma försökte jag sedan reparera reläet med viss framgång ett par gånger men när det fortfarande inte var stabilt blev det ett nytt från Tatanka. Och Inga extraljus inkopplade på det!!!

    Edit: Kan tillägga att det jag köpte ser lika ut som CVI. Däremot har Tatanka ett fyrkantigt skiftrelä för 24 V nu som jag inte vet hur det funkar. Det kanske har motsvarande funktion i nytt format...

    • Like 2
  17. JDW - Vet inte om du fått nån ordning på detta och har inte läst tråden komplett men kan tillägga följande:
    Magnetventilen har + från säkringen på ena sidan hela tiden. På andra sidan sker manövern - Är den jordad så blir det 2WD och är den inte det så blir det 4WD. Uppenbarligen ligger den jordad när den inte ska det och det är alltså felet. Normalt finns det flera möjligheter att den ska tappa jord och därmed koppla in 4WD. Först går det till kontakten i fördelningslådan, sedan vidare till knappen och till sist tryckkontakten i bromssystemet. När någon av dessa är öppna ska det bli 4WD. Alltså skulle också ett "normalt" fel på något ställe innebära att 4WD inte går ur. Nu är det tvärt om vilket tyder på att jorden ligger på hela tiden av någon anledning. Kablar satta på fel stick kan orsaka detta men det du skriver att lampan blinkar till och magnetventilen rycker till (antagligen när knappen är halvvägs nedtryckt) har jag svårt att få att stämma med det, men det kanske kan bli så. Du får felsöka från magnetventilen och vidare stegvis i kedjan och se var den oönskade jordningen uppstår. Och som sagt kontrollera att rätt kabel går på rätt stick. Växellådskontakten och knappen har båda dubbla kontakter invändigt där den som har med lampindikeringen att göra fungerar tvärt om, alltså att den sluter vid aktivering av 4WD.

  18. Har varit på besiktning idag och nu räcker det inte med skylten längre utan de ska kunna se stansningen i ramen. Vi hittade ingen då och jag hittar ingen nu heller trots ovanstående beskrivningar. Måste antagligen bort färg för att det ska synas men jag kan ju inte skrapa av en massa i onödan. Nån som kan leverera en bild eller en mer precis beskrivning? Stötdämparfästet sitter ju i hjulhuset och syns inte framifrån så det menas kanske stötfångarfästet i inlägget ovan... År det på den breda "hasplåten" upp mot kofångaren det sitter? I så fall var på den? Vill inte skrapa bort mer färg än som behövs.

×
×
  • Skapa nytt...