Gå till innehåll

Stötdämpare


Gäst ErikC304

Rekommendera Poster

Gäst ErikC304

Det förs en MYCEKT intressant diskussion på yahoogroups för ögonblicket, gällande stötar till våra bilar. Jag har ingen egen information i ämnet, jag vet bara att tyngre grejor allmänt KOSTAR PENGAR. En polare bytte stötar bak på sin Cheva pickis och där bellade de 600 kr styck, till en bil som tillverkats i hundratusentals. När serierna krymper, ökar priserna och C300-serien har enligt uppgift tillverkats i 8718 ex. En synnerligen liten serie i bilvärlden, även om den inte är så liten för att vara ett så utstuderat specialfordon tillverkat under bara några år.

 

Enligt informationen som hittills postats på yahoogroups, så ligger pris på original stötdämpare till C300 på mellan 100 och 200 dollar per styck. Lagom muntert när man har sex stycken att byta. Någon på det forumet har nosat upp en dämpare som passar fysiskt och enligt tillverkaren har den liknande egenskaper som originalet. En högst väsentlig prisskillnad gör att även jag (som anser att grejor ska vara utprovade för precis den bilmodell jag sätter dit pryttlarna på) skulle vara intresserad.

 

Stötdämpare och fjädrar är av den egenskapen att de skall vara anpassade för varandras egenskaper, vilket gör att en väldigt bra stötdämpare kan ha fullstädigt kass funktion ihop med en fjäder den inte är avsedd för. Det har med egensvängningar i samarbetet mellan fordonet och vägbanan att göra, där även däckens egenskaper kommer in. Ett par nybytta stötar kan ge mer placeboeffekt än riktig verkan, så ska man inte äventyra säkerheten är det lämpligt att veta vad man sätter dit för nåt.

 

Jag kommer uppdatera den här posten med det som är väsentligt från den diskussionen. Jag tror lostmygun håller en lins riktad åt det där hållet också, han har jagat information om ersättningsdelar förut.
omega24v2006-10-17 09:31:59
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gäst Daniel.L

en original stötdämpare har längd mellan centrum på fästena:

sammanpressad 404mm

utdragen 671mm

 

jag ringde en bekant som jobbar på en bildelsfirma och han sa att man ser inte slaglängd eller kg kapacitet i några utav hans kataloger.

 

men det borde finnas någon firma som är specialiserade på dämpare och kan ta fram info, frågan är bara var? någon som vet en firma?

 

så slaglängd och vikt på fordonet den skall sitta på borde vara det som räknas när man letar
limpa2006-10-17 23:54:27
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Slaglängd och axeltryck, samt om dämparen jobbar med bladfjäder eller spiralfjäder är bra att veta om man letar från andra märken. Eftersom bladfjädrar har större inre dämpning (friktion), samt har olika kraftkurvor på kompression/dekompression så är dämparna kompenserade för detta. Det betyder att en dämpare från en spiralfjädrad bil inte är optimalt på en bladfjädrad axelupphänging.

 

 

 

Det bästa vore om man kunde gräva fram dämpkonstanterna (kompression och retur) på C300 originaldämparna. Då har man något att jämföra med om man kontaktar specialistfirmor på dämpning. Volvo borde ju sitta på lite mer data på stötdämperiet än vad som finns i dokumentationen....

 

 

 

// Klas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

hei

er det noen som har funnet ut hva slags dempere som passer 1111?

 

er det ikke bare å ta en brukt og spørre på tex biltema,volvo?

 

vurderer å gjøre det selv,er nesten sikker på at de kan skaffes av MONROE,SACHS etc.

er det noen som kan det?

 

kanskje vi skulle startet en tråd her, evt kompabilitetsliste til volvoen.

 

så den dagen noe ryker,vet vi hvor ,hva som passer.

 

erik
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gäst ErikC304

Jag har väl en känsla av att de som sysslar med stötdämpare har speciell utrustning för att ställa dem för rätt egenskaper, men är det nån som har erfarenhet av renovering och hur man köper reservdelar till dämpare är vi nog flera som är intresserade av att få sig delgiven kunskap.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

hei.

da har jeg vært i kontakt med importøren av MONROE i norge og sverige.

og de har ingen som passer c-303.men jeg har org nummeret til de som sitter i nå,

BOGE 8T43 1-0200-32-092-0

 

ERIK
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...