Jump to content

54ekstrom

Sergeant
 • Content Count

  64
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

53 Excellent

About 54ekstrom

 • Rank
  Member
 • Birthday September 19

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.grkonsult.se

Profile Information

 • Location
  Vallentuna

Recent Profile Visitors

154 profile views
 1. Hej alla. Jag har en 935 (stabsbilen) från 1959. Under hösten hade jag tänkt gå igenom en del system och är därför lite intresserad av "grejer som är över" hos andra, från den bilmodellen. Exempelvis sånt som kan ha blivit över om man bytt till annan motor eller gjort något annat ändringsprojekt på en sådan eller liknande bil. Även måttligt defekta grejer är intressant (dvs en generator som smält ihop till en slaggklump är inte så intressant, men en som kan snurra men inte funkar är intressant). Motorn i min vagn är original A6. Det jag tänker på är exempelvis: Bromsdelar (huvudcylindrar, hydrovac...) Motoraggregat (vattenpump, fördelare, startmotor, generator) Bränslepump, förgasare, bränslekran Strålkastare/lyktor Bilen ser idag ut "ungefär som original" men jag håller inte på med nån pedantrenovering, jag vill hålla den rullande helt enkelt, helst utan omfattande ombyggnader. Jag antar att meddelandefunktionen på detta forum kan användas för att etablera kontakt med e-post eller telefon. Jag är också intresserad, rent allmänt, av den el-/radioutrustning som fanns i dessa bilar; jag inhandlar gärna sånt om det ska rensas ut Vänlig hälsning /Rickard
 2. Hm... Är det genomgående spricka eller ytlig kolbana, kan man undra. Det skulle kunna vara värt besväret att köra med nån form av slipstift i spåret och se hur djupt det är (försiktigt!). Om det är genomgående kan man göra akutrep genom att borra ett antal hål genom sprickan och fylla med epoxi. Om det är ytligt, kan det räcka att slipa bort kolbanan på nåt skonsamt sätt. Annars är det nog ett nytt lock som behövs.
 3. Nu var det ju länge sedan jag skilde mig från min sugga, men om jag minns rätt var själva tändlåset bara en strömbrytare (till-från) och starten kördes med en startknapp. Då vill jag instämma med föregående; i ett nödläge kan man tjuvkoppla. Med lite lugn och ro kan man montera en vanlig vippströmbrytare, och sedan, när man har tid, köper man ett tändlås från nån tillbehörsfirma. Vill man kan man då troligen lägga över starten på nyckeln också - de flesta lås har startläge.
 4. Hej. Det låter kärvt. Inget ont om Markaryd, men verkstäder där är inte nåt jag känner till. Vilken typ av krångel har du? Om det inte är av typen "skurit ihop" eller inget oljetryck eller liknande, kan det kanske vara värt att göra en felsökning själv? Skruva ur ett tändstift, sätt tillbaka kontakthatten med stiftet liggande på jordad yta (typ motorn) så det syns. Kör startmotorn och se om gnista finns. Lossa bränsleledningen till förgasaren, kör pumpen (med motor eller för hand), se om bränsle kommer fram. Var försiktig med läckande bensin. Om det finns gnista, prova med startgas. Om motorn startar då, måste bränsletillförseln undersökas. Om det finns gnista och bränsle, prova med att köra startmotorn med gasen i botten, ingen choke. Var beredd att släppa gasen om motorn startar. Om gnista saknas behövs felsökning på elsidan. De vanligaste felen är sådana som har att göra med brytarspetsar och kondensator - kolla dessa. Elproblem (tändningen) kan vara endera på lågspänningssidan (tändlås, brytarspetsar, kondensator, jordning) eller högspänningssidan (avbrott/kortis i rotorarm, kortis i fördelarlock). Många moderna verkstäder är frågande inför den äldre tekniken i suggor och andra fordon från samma tid.
 5. Det är en rätt skön känsla... Var har du hittat strålkastarinsatserna? De ser så fräscha ut att de väl nästan måste vara nya. Troligen samma som till min 935:a....
 6. Det där med vad bilprovningen hakar upp sig på är mycket olika, beroende på station/företag/besiktningsman/-kvinna/dagsform/förarattityd... Min egen erfarenhet är att om allt elektriskt funkar (torkare, tuta, lysen, blinkers, bromsljus (inklusive halvljusets höjd och ljusbild)), om bromsarna tar utan att pedalen har för lång väg ner ("bristfällig pedalvägsreserv" tror jag man kallade det förr i världen när man fick broms en centimeter innan golvet) och om motorn startar utan krångel och inte dödar alla närvarande med kolmonoxiden i avgaserna, så är man hemma. Givetvis blir det gnissel om det är rost på bromsrör eller bärande detaljer och numer är man lite petig med läckage av oljor och bränsle. En sak som yngre biltekniker tycks ha dålig förståelse för, är ansättbara hjullager. Många moderna bilar, även tyngre, har s.k. enhetslager, som inte är ansättbara och som inte får glappa. De koniska rullagren är lite mysteriöst för dessa tekniker, och då kan det bli diskussion om att det finns ett glapp i hjullgret. Det måste finnas ett spel i de flesta äldre hjullager, och det är inte detsamma som ett "glapp", som ska bedömas som ett fel. Om dessutom mekaniken i stort, som kardanknutar, kulleder och annat, är i hyfsat skick tror jag att man har goda chanser att komma igenom utan tjafs. Kolla gärna styrväxelns ansättning, så det inte är nåt onödigt glapp i ratten.
 7. Om jag minns rätt från min egen sugga, så är det rätt enkla grejer vad avser fjädrarna. Troligen är det enklaste att försöka gå via en firma som håller på med sådant (typ Oljemarks, om de finns kvar) och lägga in nya, spänstigare blad i fjädrarna. Bak är de negativt böjda i original med last, dvs en båge där axeln är högsta punkten. Ett extra fullångt blad kan påverka höjden väsentligt, men fjädern blir hårdare om man inte vet vad man håller på med och det blir obekvämt om det blir för hårt. Man måste avväga hårdhet, tilläggsbladets ursprungsform och fjädringslängd för att få en fjäder som man kan åka omkring med, liksom. Fram vet jag att jag tog bort fjäderstoppen (gummikilar med hållare) för att låta framaxeln fjädra ut mer; troligen hade det varit bra att få in ett blad till i fjädern, men man vill inte ha för styv fjäder heller. Modernt utformade bladfjädrar har ju ofta få blad och en konstruktion som ger mjuk fjädring i "normalläge", medan de kan ta emot hård last genom att ha gummikuddar etc på strategiska platser. Hur du än väljer att göra, så tänk på om du faktiskt vill kunna åka omkring i bilen utan njurbälte, hur mycket last som kan tänkas bli aktuellt och vilken typ av körning som blir aktuell. I övrigt vill jag gärna nämna att det ser himla fint ut det du gör och hoppas du får kul med bilen framöver!
 8. Hej. Undrar bara om det finns någon erfarenhet av drift med E85 av motor A6. Den är ju ingen högtemperamentsmotor, precis, utan en klassisk lågvarvig lågkompmotor som går ganska fett redan som förgasaren är standardbestyckad. Nån som provat "skarpt", dvs kört lite sträckor och testat kallstarter etc?
 9. Det här är ju inte nåt jag kan kommentera som om jag visste nåt om din setup... men man undrar lite om hur det är uppbyggt. Om det är en Nissan Patrol som fått donera ramen, är det då inte en Nissan drivlina? Är det en "Sugga-drivlina"? Det verkar ju i så fall rätt konstigt... att ta en antikverad drivlina på en halvmodern ram och sedan lägga på en gammal kaross. Om du beskrev lite mer i detalj vad du har och vad du vill att det ska bli kan du säkert få en hel del konstruktiva förslag!
 10. Hej! Nej, jag har inte fått några andra tips, så detta tas tacksamt emot. Lager går nog att trixa fram, men just packboxen är lite mer speciell. Det var ju inte så dyrt heller... :)
 11. Jag kör inte så långa sträckor precis, och inte ut i blöt terräng, så info handlar om vägar och enklare "offroad". I korthet tycker jag att det funkar mycket bra. Ljudnivå och vibrationer på asfalt minskade märkbart. Styrningen kanske blev en aning mer precis, så det känns inte heller fel. Det finns en viss obalans på framaxeln och den däckverkstad jag vanligen anlitar är inte pigga på att föröka balansera. Det är ju inte nåt problem som har med mönstret att göra och jag ska höra med nån annan "däckare" om det inte går att årminstone försöka balansera. Kör man lite mer i oländiga förhållanden så tror jag man vill ha mer "mönster". Problemet (tyckte jag) var ju att det inte tycktes finnas 16" däck i den här dimensionen hos någon av de större handlarna. Det närmaste man kom verkade vara framdäck till traktorer... Rätt storlek i och för sig, men till och med den här bilen kör ifrån deras hastighetsklassning. Om det gick att hitta 17" fälgar att sätta på skulle man ha mer urval, verkar det, men bultmönster och offset är väl lite special på de här vagnarna. /54E
 12. Assuming some sort of modification of the bellhousing -to match a new engine to the gearbox- will have to be done even with a B36, it might be just as interesting to look at american sixes... the AMC straight-six 4.2 litre engine is powerful, simple, and shouldn't be hard to find. Might be a bit long for the sugga engine bay, perhaps.
 13. Tack för era kommentarer! Känns inte helt fel, direkt; man går ju igenom åkdonet ändå, liksom, när man ska ut och fara.
 14. Hej alla! Har jag fattat nåt fel, eller är det faktiskt så, att min 935 från 1959 ("fordonsår" enligt instrumentet) inte mera kommer att behöva tas in för besiktning? Jag var inne och fick godkännande i nån sommarmånad 2017 och min tolkning är att det faktiskt var sista gången jag behövde dra undervisning om osynkade växellådor för ungdomliga besiktningsförrättare. Kan det vara så väl?
×
×
 • Create New...