Gå till innehåll

Finnsebbe

Korpral
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Finnsebbe

  1. Suggorna byggdes det visst 726 stycken av. Det visste man redan på åttiotalet. Så egentligen finns det nog inga ursäkter. Kommer ihåg en läsarfråga i Wheels från 80-talet, där en kille frågade hur man skulle bygga om en gammal USA Ford till epa. Redaktionen svarade att sök upp en Duett och bygg om den istället. Lustigt svar med tanke på att Duetter tillverkades det mycket mindre av än vilken som helst Ford...
  2. Gratulerar! Detta är nog ett årtiondets fynd! Sköt om den väl, rent musealt och kulturhistoriskt är denna nog bland de värdefullare Suggorna.
  3. Amen! Och till att bygga om uppmuntrade tidningen 4 wheel drive. Tyckte det var vansinnigt redan för 25 år sedan.
  4. Jag har skruvat ut nedredelen med en stor huggmejsel vilken jag vridit med skiftnyckel. På sådana delbara leder brukar det vara två stora spår i kors i bottnet i vilka man kan sätta mejseln och vrida. Delen som vrids är alltså nummer 25.
  5. Råkade hitta denna annons. Bilen är ju bedrövlig och priset är helt utopistiskt. Men det intressanta är den sista bilden. På pappret står det att fordonets registernummer har varit SA-3395, vilket är finska försvarsmaktens reg. nummer. Chassinummer L12041-78. Årsmodell 1956. http://www.nettikone.com/volvo/tl12-4x4/1488403 Jag har aldrig hört att Finland skulle ha haft volvo startjeepar. Kan det vara ett exemplar som skaffats för provning?
  6. Jag har haft en Dillon svets i över 20 år. Tycker att den är mycket mångsidig. Pistolgreppen suger, men jag brukar hålla i vid slangarna, blir mera som X11 så.
  7. Har två fordon med A6 motorn, en Brage lastbil och en 912:a. Bragen är 160 000 km medkörd och konsumerar en hel del olja. Just nu använder ja 15W-40, men fyller på med 20W-50. Det går nog åt ca. 2 liter/100 km. 912:an körs inte så mycket att man skulle märka oljeförbrukningen. Vad är normalt? Vad använder ni för oljor? I min förra 912:a använde jag en gång 20W-50, men det gjorde motorn omöjlig att starta på vintern.
  8. Jteck: Tackar för tipset, vp slangen är nog denna: http://www.vp-autoparts.com/main.aspx?page=article_large_img&artno=13569 Ringde dem och killen sade att slangen är en kvalitetsprodukt, tillverkad i Sverige. Jag skall beställa ett par meter. Jag har inte röret från värmepaketet till motorns nedre framända på högra sidan. Hos mig sitter där en lång gummislang. Måste kolla på min reservmotor om där skulle finnas ett rör. Contango, thanks for the pictures, probably your old hoses have looked as the vp hoses when they were new.
  9. Min 912:a har fått alla de mindre vattenslangarna ubytta av någon ägare. Nu är de fulla med sprickor och vatten sipprar ut på ett par ställen. Hur ser originalslangarna ut? Har för mig att de var röda. Tips på var jag hittar så original liknande slangar som möjligt? Har någon en bild på motorrummet där originalslangarna syns?
  10. Grävmaskin http://www.blocket.se/orebro/Gravmaskin_ABS_56667165.htm?ca=6&w=3 Kan det vara ett TLV chassi? Framskärmarna ser så ut. Edit: näe, på en bild ser man att framaxeln inte är driven.
  11. Brage L370, hade A6 från början. Det fanns en ekonomivariant en tid med ED motorn, vet inte hur vanlig den var. På 50-talet hade de osynkade fyrväxlade, femväxlade synkade lådan kom på 60-talet. Tror inte femväxlade lådan passar ED motorn. Och fast den skulle passa så är den nog för lång för att rymmas mellan motorn och fördelningslådan. Dessutom är den nästan lika trögväxlad som en osynkad. Att modifiera ett kopplingsvep är inte så invecklad, jag hade kikat på en M400 låda, dessa satt på 164:an, och är mycket starka, pallar 4-500 hästkrafter på strippen bakom turbomotorer. Spakstället från M40 passar rakt, så man kan ha spaken rakt in i lådan.
  12. Jaha, problemet berodde troligen på regulatorn, men det gick plötsligt bort av sig själv. Kanske kärvade nått då motorn stått stilla ett tag. Nu verkar det lovande, har inte ännu prövat annat än på gården dock. Motorn verkar kräva choke för att orka dock. Skruvade lite till ut blandningsskruven, nu är den två varv utskruvad, vilket hjälpte lite. Motorn tycks få för lite soppa alltså. Hur mycket utskruvade är era blandningsskruvar? Del 2 säger att grundinställningen är 1,5 varv. Johan: menar du kallare eller varmare stift? Stiften som rekommenderas är ju rätt kalla, kallare än på b20 i.a.f. Kanske de sotar sig snabbt ifall man inte kör på landsväg (större belastning)
  13. Har mixtrat en del med min 912:as motor. Problemet är att få till gången. Förgasaren plockade jag helt isär, bytte packningar, tvättade rent, bytte accpump, satte en kula som någon monterat fel på rätt ställe. Förgasaren borde vara i skick. Mixtrade med tändkablarna, testade olika kablar, tycks inte ha nån större inverkan. Testat med olika spolar, nu sitter det en för brytarlös, så gnistan borde räcka. Bytte brytarspetsar och kondensator, ställde in brytargapet. Motorn går igång, varvav upp till kanske 1500, håller det ett tag för att sedan sjunka ned till ett par hundra varv så att den nästan dör. Sedan varvar den upp igen, sedan sjunker varven. Såhär håller den på ett par-tre gånger tills varven sjunker så lågt att den stannar. Då varven sjunker hjälper det inte att trycka på gaspedalen. Hann inte igår titta på det noggrannare när det slog mig att varvtalsregulatorn kanske kunde orsaka ett sådant beteende. Upp- och nedgående gång borde inte kunna orsakas av förgasaren eller tändningen, eller hur?
  14. Om det är rost i cylinderloppen så är det nog bäst att leta reda på en ersättande motor. Brukar emellanåt finnas a6:or till salu. Kanske någon som diesel konverterat har en liggande. Nog skall det vara a6 i en 912!
  15. Impressive work you've done! Very good documentation too! Thank you very much for this topic.
  16. Petersonrally och H.Hansen: Kanske ni borde fundera på att byta bilar? Det låter ju som H.Hansens bil är ett i ganska dåligt skick varande objekt. Synd ifall en bättre plockas isär medan en sämre renoveras.
  17. Var det alltså någondera bakaxelns kardan son var för "kort"? Kapade du och förlängde kardanen? 5 cm låter ganska mycket i dessa sammanhang. Är bilen höjd?
  18. Tändstift till 912, A6 motorn, enligt Beskrivning del II: Bosch W 225 T 1 AC 44 Com. Auto Lite A 7 Champion J 6 el. motsv. Elektrodavstånd 0.7-0.8 mm
  19. Jag skall kolla accpumpen, hade inte dess fjäder o kula loss, men blåste tryckluft och det verkade funka. Nålventilen är den som flottören stänger. Munstycket sitter på foten som suger från flottörhuset. Kan nog vara tjuvluft. Skall testa med startspray.
  20. Höger framring tar i viren vid fullt utslag. Speciellt då man backar. Det förklarar varför viren inte vill hållas i den lilla hängaren på högra rambenet. Har ni någon smart lösning på detta? Fästa viren med buntband i ramen?
  21. Testade (i misstag) min självsvarvade brytpinne på lördagen. Jag hade precis dragit omkull ett träd som lutade i fel riktning, tryckte ned kopplingen och släckte motorn. Vinshens spak glömde jag naturligtvis i "IN" läget. Rullade in viren och satt kroken i fästet på kofångaren. Startade motorn och det smällde till under bilen. Brytpinnen hade gått och viren var spänd som en gitarrsträng. Orsaken var naturligtvis att jag glömde spaken i indragningsläget, men ett sådant misstag händer lätt. Rekommenderar definitivt att använda en korrekt brytpinne. Inte t.ex. M8 bult. I mitt fall skulle något annat (dyrare och farligare) pajat.
  22. Är inte nöjd med gången på min A6:a. Plockade isär och rengjorde förgasaren, vilken faktiskt hade tillskottsmunstyckets kula och fjäder på fel ställe. Kollade flottörens inställning. Nålventilen ser bra ut. Monterade en ny accpump och lite nya packningar. Efter rengöring av tändstiften gick motorn på mycket högre varv än tidigare. Mixtrade med tomgången och blandningsskruven, men motorn vill fortfarande dö då man ger gas. Man måste choka för att motorn skall orka gå. Chokandet sotar stiftena. Trixade lite med tändningen. Motorn verkar gå lite bättre med höjd tändning, men då man startar sätter det emellanåt emot, troligen är tändningen för tidig i starten. Övre fördelaraxeln rör sig. Renoverar som bäst en annan fördelare, men saknar lite delar till den. Problemet kan ju vara att centrifugalinställningen av tändpunkten inte fungerar. Hur går era A6:or? Hur brukar ni ställa in blandningsskruven? Hur mycket kan man behöva vrida på skruven? Enligt handboken skall man skruva ut 1.5 varv och sedan justera tills bästa gång erhålls.
  23. Jteck: En annan förgasare skulle naturligtvis vara en möjlighet, men jag vill behålla bilen så original som möjligt. Fimbulvetr: Tack för bilden, skall jämföra med 912:ans motsvarande sprängskiss.
×
×
  • Skapa nytt...