Jump to content

Johannes

Major
 • Content Count

  1,021
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  67

Everything posted by Johannes

 1. Häftigt! Är nyfiken på att se hur det går, du skulle väl klara dig "off grid" om du värmer huset med ved? Håll oss uppdaterade!
 2. Backade in 11:an hemma och precis när jag la ur växeln hördes ett rejält metalliskt skrammel..... blev lite nervös och försökte provocera fram ljudet igen men allt var tyst. När jag sedan klev ur märkte jag att jag backat på och vält min trappstege..... borde kanske felsöka mina glasögon istället för bilen ha ha ha....
 3. Otrevligt med vältning... Tror du inte det är kontakten vid pedalen? Den får man dra upp med fingrarna för att återställa. Den fastnar intryckt så snart man trampat i botten en gång...
 4. Grattis till vapenägarna i landet, trots motstånd från den röd/gröna sektionen så klubbades förbättringar för oss jägare. Återstår att se när det träder i kraft. Är sugen på en till bössa.....
 5. igår hade vi traditionsenligt Nationaldagafirande på O2fort.se klippet visar Håkan och Palli som puttrar runt och myser på västerberget i solskenet. Vi hade även förmånen att få träffa en trevlig forumkamrat, Nisse från Linköping. Tack till Martin från fortet!
 6. Varna era vegankompisar.... de riskerar numera att bli slaktade och flådda för att bli råvara till bilsäten.
 7. Bra med vinsch ibland. Det gick bra att lyfta av tältet från bilen men balkongräcket böjdes betänkligt när jag drog upp det på tgb:n eftersom tältet fastnade lite på takräcket. Får nog snickra ihop en trägrunka så man kan får en bättre vinkel på linan. Det finns ju många smarta "boat loaders" som funkar bra.
 8. Jo det vill jag gärna har redan en lämplig maskin men den drar lite mer kräm, räcker inte med 1000w inverter..... får bli nästa grej... 1500w inverter hade varit perfekt.
 9. Det är lyxigt med växelström i bilen. Nu sitter ovan nämnda omvaldare fast och funkar kalasbra, mutterknack, borrmaskin, tigersåg, vinkelslip mm funkar på en 1000w omvandlare. Denna är ju ”ren sinus” eller påstås åtminstone vara det men jag har inget oscilloskop så det blir svårt att veta hur snygg sinuskurva den gör. Vet inte riktigt vilken pryl jag skall testa med. Batteriet är AGM på 170 ah. Hälften av dessa går att nyttja om man skall vara snäll mot batteriet, alltså 85 ah. Har testat lite..... har inte tagit hänsyn till förluster.... 900 watt vattenkokare, kokar upp 1 liter vatten på 9 minuter = 11,25 ah eller 1,25 ah / deciliter. 750 watt kaffebryggare (Jula 199kr) kokar 1,25 liter kaffe på 13 minuter = 13,5 ah eller 1,08 ah / deciliter. Kaffe kan man alltså koka 6,5 gånger innan det behövs solenergi eller start av motor. Konstigt nog drar kaffebryggare mindre energi än vattenkokaren men det kan ju vara så att tillverkaren av vattenkokaren överdriver sin effekt litegrann, kineserna är ju bra på att salta sina specar. Hushållsmixern drar ynka 300 watt så grädde kan man vispa i nästan 3,5 timmar... undrar när man behöver vispa grädde i skogen... har inte råkar ut för det ännu...
 10. Cruising i Kungälv idag, ganska bra utsikt 2.4 meter över asfalten.
 11. Man vet att man har ungarna på världens bästa dagis när de har militärfordonstema en hel dag och man får köra in till sandlådan och agera lekstuga till småttingarna. Kan meddela att det får plats minst 15 illbattingar samtidigt....
 12. Klubbkörning med Kungälvs Jeepklubbidag. Hade en Hummer på besök som satte sig fast i värsta kletiga gyttjan. En jeep försökte rycka lite men lyckades knäcka drivaxeln.... sedan blev den uppvinschad bakåt med hjälp av två vinschar och några kastblock.
 13. Det verkar tyvärr vara 80 dollar styck + frakter å grejor så jag kan tänka mig att det blir minst 1200 spänn styck. Fick nåt konstigt svar från kineserna, tror jag lägger ner just denna kompressor.
 14. Tja allting pajar nu...... ena 12 v kompressorn har lagt av och nu brann även 12-> 230 invertern upp. Startade den och det kom en gnistrande ljud och sedan sa det PANG.... nu går den inte igång. Öppnade och kollade och alla säkringar är hela och jag kan inte se nåt svart på kretskortet men gissningsvis så exploderade någon komponent och det var en begagnad fyrkantsvåg ingen idé att lägga nån energi på. Den är nog 10 år gammal oavsett. Hittade denna på nätet som faktiskt har "REN SINUS" för en spottstyver, det verkar lite för bra för att vara sant men jag skall testa den utförligt. Den är på väg från tyskland just nu. Funkar denna 1000w bra så skulle jag nog vilja köpa en 1500 w istället (restad till juli/augusti) då blir denna till salu. 1500w ger möjlighet till "off grid" nespresso, mikrovågsugn samt nästan alla tänkbara kaffebryggare, verktyg och andra helt onödiga grunkor. https://www.expondo.se/msw-spaenningsomvandlare-ren-sinus-1000-w-10060767
 15. Skall testa år göra rent eländet men här hittade jag en som verkar vara en Viair kompr. fast utan Viair-loggan... kanske kommer den från samma fabriks nattskift? Det står till och med Viair i beskrivningstexten.... 100% dutycycle i 100 PSI (7 bar) gissar jag att denna har isåfall. Minsta order är två stycken..... nån mer som vill dela på ett par isåfall? https://www.alibaba.com/product-detail/200-Psi-Air-Suspension-Pump-444_60797607410.html?spm=a2700.7724857.normalList.177.31581200cWGuZT https://www.viaircorp.com/dual-packs/dual444c
 16. Näe ingen garanti tyvärr. Jag har en liten tank 7 liter och dubbla 12v kompressorer (en billig å en dyr) men nu är den dyra kass.... hade den utlånad och jag kan tänka mig att det är en bidragande orsak till att den havererat. Nu klurar jag på att köpa ytterligare en billig kompressor istället för en tokdyr. De har en liknande Viair på Tatanka för 2900kr men finns det nån billigare som man vet är bra kan man lika gärna köpa nåt för halva priset. Får utforska swecon om den går att hitta.
 17. Oj oj elände, är det en god utsikt att bli återställd även i högerhanden? Krya på dig, håller tummarna å ber en bön att du skall återgå till topptrim igen.
 18. Idag har jag skruvat isär min Viair 440P. Den funkar men bränner säkringen efter ca 1 minut. Vad jag kan se verkar motor och motorkol vara i toppskick, hittar inga elektriska fel.... den har ju inte gått många minuter så allt annat vore ju konstigt. Däremot verkar det som gummipackningen runt kolven har brunnit upp, så nu är det metall mot metall i cylindern. Cylinderloppet är fullt av svart klet och kolv & topplocket. Frågan till expertisen här på forumet om det är sannolikt att en överhettad packning på kolven kan ha orsakat såpass mycket högre friktion att säkringen brinner? Spontant tänkte jag tvärtom att utan tätning bli kompressionen lägre och därav borde den inte jobba lika hårt..
 19. Vacker, inte helt vanlig nuförtiden antar jag?
 20. Gamla vs nya batterier. Biltema 1749 riksdaler styck. 4 år garanti avgjorde saken.
 21. Jo det min tur att köpa Batterier. De gamla har hållit bra trots att de är minst 7-8 år gamla, nu krävs det en bön och tålamod för att den skall orka dra igång. Överväger Biltema AGM, det blir ju tokdyrt att köpa dem i par dock.......
 22. Då har man kommit ut vinterdvalan och vapenskåpet sitter äntligen fast. Nu skall det bara vadderas lite och fixas nåt stöd till luckan så man slipper ha med sig ett vattenpass ... man sitter faktiskt bättre nu eftersom ryggstödet är i linje med sätena. Så vitt jag kan bedöma är det dessutom säkrare, lite mjukare att slå huvudet i nu än tidigare framförallt för ungarna som ändå inte når upp till kudden. Luckan sitter med haspar och bandet blir en extra säkerhet. Skall skaffa någon annan färg på det bandet, röd passar inge vidare... Glad påsk kamrater!
 23. Har fått lös den nu med massa varmluftspistol och mutterknack så piniontätningen är nu bytt (det var syftet). Nu skall den dras ca 300 nm, hårdare än vad min momentnyckel tillåter.... man får nog åka å köpa en riktig momentnyckel.
 24. Jag får inte lös medbringaren! Har förstås inget specialverktyg men det borde väl räcka med mitt hemmagjorda mothåll? Har värmt med varmluftspistol men muttern sitter som berget. Några tips? Mer värme? Längre skaft?
×
×
 • Create New...