Gå till innehåll

Migsvets


broten

Rekommendera Poster

Nu är jag absolut ingen svets expert, men kan dela med mej av den lilla erfarenhet lag har 

Vet fler som kör på runt 140 -160 A en fasare. de fungerar från pilplåt och upp till de dimentionerna du efterfrågar, vill man svetsa grövre så slipar man ett "dike" och lägger fler strängar och fyller det. 

Min förra svets var en bimax 105 automatic, den var lite skum då trådmatningen stäldes själv efter om man valde styrka ett eller två på svetsen, vill egentligen inte rekomendera den. den jag har nu har två knappar i ställer för vred för att ställa styrkan  typ 1 allt 1 max eller 2 allt 2 max och sedan en ratt för trådmatningshastigheten. funklar faktiskt riktig bra för att vara en lågpris svets, kostade på rea 1990 kr på jula en Meec 160 A eller vad de heter, som dock gärna vill ha en 16 amp säkring när man bränner och matar för fullt. nu ligger priset på den på ca 2990 kr, en fördel är att det faktiskt går att köpa reservdelar på Jula till dem. tex ett nytt slang paket för 550 kr mm.

Vet att Obelix som svetsar så mycket kör med en biltema 140 A svets och är nöjd med den, där finns ratt både för ström styrka och trådmatning.

Vi båda använder fluss fylld rör tråd. 

Obelix dels för att slippa både släpa med sej tuben och hålla koll på att det finns gas hemma, Jag för att jag inte äger någon tub. en fördel är att man inte är beroende av väder och vind med rör tråden, du kan svetsa hur mycket det än blåser, Nackdelen är att den "sprätter" en hel del mer än vanlig tråd.

Dock så slipar man ju ofta efter svetsning så de små lopporna är snart bort tagna..

Naturligtvis så finns det olika fluss tråd, Biltema kör med en utan beläggning, som det finns risk att den rostar på rullen enligt Obelix, Jag har kört med en annan som säljs på tex Swedol eller Jula som är koppar belagd och då inte rostar. då jag inte använder lika mycket tråd som Obelix och den sitter kanske i svetsen en längre tid, , sen är den koppar belagda billigare. om man gämför pris per kilo tråd. 

Det finns även olika tycken om dessa trådar som det brukar när det finns två eller fler produkter till samma sak.

 

Skall du satsa på en större ja eller dyrare "märkes svets " får du nog vänta till de riktiga svets kungarna svarar, för där är inte jag rätt person att tala om vad du skall ha eller inte ur djungeln  :) 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag och Bror har använt en Esab smachweld 180 i ungeär 25 år och den funkar fint, fast en bekant som servar svetsutrusning på proffsnivå anser dem vara benägna att krångla ( tyder ju på att de funkar för hobby och mindre intensiv yrkesmässig svetsning) lätt att ställa in styrkan och matningen.

Den är trefas och på 180A och jag har för mig att den sägs klara 4mm kontinuerlig svetsning. i så fall behöver man lite mera kräm för 6-8mm, jag skulle nog överväga pinnsvets istället om man kommer upp i 8-10mm.

Vi kör med gas och solid tråd, har inte provat flusstråd

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag använder mig av en Esab 160ah mig svets som är ca 6år nu, och den funkar bra till det mesta jag gör. Allt från rostlagning till lite grövre med burbyggande, och diverse konstruktionsbyggande. Kör med 0.6mm tråd på tunnare (bilplåt) och 0.8mm tråd på grövre material. Använder själv skyddsgas och har inte testat flussfylld tråd men det kan säkert funka fint.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kör med en Kemmpi 180  3-fasare  som måste var minst 20 år gammal ...men still going strong    :wub:

Har hitintills bara svetsat med Misongas och kör med 0.8 mm tråd , tänkte prova att köra med Kolsyra som "skyddsgas" 

Ha kolsyran som grundgas när man svetsar lite tjockare matriel och sen ha Mison till när man svetsar lite tunnare plåt detaljer.

Det sägs att kolsyran har bättre genombränning men sprätter lite mera....men är inte lika känslig som mison vid lite

rostig och inte 100% rengjord plåt ... man får testa och se...  det kan ju inte mer än gå fel...   :P

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Både ESAB och Migatronic gör riktigt bra svetsar, likaså Kemppi kan va värt att titta på.   Skönt om det finns reservdelar några år efter man köpt svetsen.

Själv har jag en LUNA 220, 3 FAS Mison som fungerar fint, men det är inte helt lätt att finna slitdelar till LUNA av min modell vilket gjort att handtag och slangpaket är moddade

delar av andra fabrikat...inte helt optimalt......även om jag haft tur och fått ihop det.

Jag tycker det är bra om slangpaketet är hyfsat långt. Speciellt om man skall svetsa under en bil. Tyvärr är det så att:  lång slang= måste ha bra matarverk= dyr svets.

Lång slang på dålig svets är öken.

 

 

Till 6-8 mm plåt hade jag nog hellre använt en 180A pinnsvets med OK48.00 för bra hållfasthet och fint svetsresultat (i synnerhet utomhus där som tidigare sagts gas fungerar dåligt om det blåser).  

Det går att fylla ett fog-dike med flera svetsar från en mindre maskin fast det tar längre tid och mer sliparbete.

//L-G

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 6 months later...
  • 2 weeks later...

Jag måste nog hålla med Pebl, om man bara ska svetsa lite för husbehov 6mm och uppåt så är pinnsvetsen att föredra. Det krävs en ganska stor mig-maskin med lite grövre tråd om man ska svetsa 8mm och få god genombränning och inte bara lite fågelskit på ytan. Du har ju nära till Collet svetsmaskinservice i Arninge, åk dit och lyssna med dem, de vet vad de talar om.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

..........

 Du har ju nära till Collet svetsmaskinservice i Arninge, åk dit och lyssna med dem, de vet vad de talar om.

Kanske du känner Håkan där? Jäkla trevlig kille, vi brukade munrunka rätt mycket när han kom till mitt förra jobb på besök :P

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Beror ju på hur mycket du vill spendera... Men jag kan varmt rekommendera migatronic. Använder själv sådan.

Om man svetsar med endast co2 som skyddsgas så är migatronics 273 en av dom bästa har jag hört. Själv använder jag riktig blandgas. Blir snyggast så...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...