Gå till innehåll

Nybygget i nya Smedjan


Rekommendera Poster

Då jag tyvärr inte hittar nånting på detta forum och jag känner mej totalt vilse på det nya forumet så blir mina besök här inte speciellt frekventa. Men jag ska i alla fall försöka visa vad som händer i vårat nya garage- även den kallad Smedjan.

 

Jag vet att jag har en påbörjad post här nånstans som handlar om just det här bygget- men jag hittar den inte.

 

Efter åtta sorger och nio bedrövelser så har vi kommit igång så smått i våran nya verkstad, även den kallad Smedjan då den ligger på samma gård som föregående varkstad.

Jag lägger in några bilder på valpen i fråga som kommer att utgöra grunden för bygget.

Här ser ni Valpen som Uffe och jag var och köpte av "Svana" uppe i Sörmland:

dsc_0048.jpg

Den "rostfria" ramen jag köpte på Gotland för dyra pengar:

nybygge2.jpg

Så här ser en original valp-ram ut i nosen:

nybygge.jpg

Och så här ser den ut när jag kortat av den för att passa till en willyskaross:

NB2.jpg

Nu är den blå valpen rensad från tokrostig kaross och bara chassiet står i Smedjan:

Foto0019.jpg

Foto0018.jpg

När vi fått bort karossen så kollade jag ramen på den och det visade sej att den var helt frisk sånär som på ett ställe- så nu kommer jag att kapa bort min ombyggda front på den andra ramen och svetsa dit på denna ram istället- då slipper jag oroa mej för identitetsbyte också.

 

Motorn går som ett skott och är konverterad för blyfri bensin enligt en skylt på instrumentbrädan.

 

När vi hämtade den så fick vi beskedet om att backväxeln var trasig på den, men det var växelföraren som nästan rostat av så när man la i backen så orkade inte röret att peta i växeln helt och hållet. Kändes skönt att det bara var det.

 

TO BE CONTINUED..........

 

SKREV OBLEIX

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Synd att du inte känner dig riktigt hemma än men jag hoppas det kommer med lite vana.

 

Jag gjorde i alla fall en liten snabbsökning på "smedjan" och fick tag på dessa tre trådar bla:

 

http://www.terrangbi...ge__hl__smedjan

 

http://www.terrangbi...__fromsearch__1

 

http://www.terrangbi...__fromsearch__1

 

Eftersom du har skrivit med ljus text ser dina poster tomma ut men den "kommer fram" om du markerar texten. Bilderna är ju tråkigt nog borta.

 

mvh Åke

 

Edit: Tre trådar till (från garageforumet):

 

http://www.terrangbil.com/forum/index.php?/topic/3978-byggtrad/page__hl__smedjan

 

http://www.terrangbil.com/forum/index.php?/topic/4958-byggtrad-eller-ej/page__p__57345__hl__smedjan__fromsearch__1&do=findComment&comment=57345

 

http://www.terrangbil.com/forum/index.php?/topic/7565-nybygget/page__p__87019__hl__smedjan__fromsearch__1&do=findComment&comment=87019

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Så nu är framaxeln och motoren bortplockade från ramen. I morgon kommer draget, tanken, och bakaxeln plockas bort- och den rensade ramen kommer arkiveras för framtida behov.

 

Tanken är den modellen som har sin högsta punkt i linje med underkanten av ramen, således den varianten som sitter på valpar med kraftuttag baktill för t.ex. drivkärra. Den är tät och tankskyddet ser helt okej ut också. Om någon är i behov av denna rätt ovanliga tank så är det bara att hojta till.

 

Arbetet i Smedjan är lite "moment 22 aktigt" just nu. Allt ligger på golvet i formation chock-exponering, och då menar vi verktyg, reservdelar, förbrukningsvaror och allt annat man behöver. För att vi ska kunna få allt på plats så måste vi först skrota ner donatorbilen inne i smedjan. Och för att lyckas med det så måste vi hitta alla verktyg vi behöver till det! Så vi river lite- städar lite- hittar rätt hylsa för att få bort dom stora skruvarna som håller bladisarna i ramen, skruvar bort dom, och städar vidare för att hitta nåt annat vi behöver osv osv osv. Men det blir rätt bra till framöver!

 

Har idag även sparkat liv i Brand-Valpen och så drog Uffe och Hansen och jag ut en sväng och rastade av unghundarna en stund. Så nu har väl framhjulslagren rullat en mil i alla fall......

 

Bilder kommer vartefterhand som det blir klart.

 

Sören, om du läser detta- kan du ha vänlighetet att förklara hur i h-e man kommer in i dom fina strålkastarna för att byta från 24 till 12 V:s lampor? Hansen, Uffe och jag stod som fåniga fjortisbrudar och kliade oss i hövvet utan att lösa problemet.....

 

SKREV OBELIX

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Sören, om du läser detta- kan du ha vänlighetet att förklara hur i h-e man kommer in i dom fina strålkastarna för att byta från 24 till 12 V:s lampor? Hansen, Uffe och jag stod som fåniga fjortisbrudar och kliade oss i hövvet utan att lösa problemet.....

 

SKREV OBELIX

 

Framlyserna eller? ?

 

Man skall nog inte sitta här och läsa då man är trött/sjuk..man läser saker så konstigt då..

Funderat idag om det var något lokal skämt med " fåniga fjortisbrudar och kliade oss i rövvet utan att lösa problemet "

Stod visste inte så såg jag nu.. :rodnar: :rodnar:

Dax å sova en stund utan att ha Ronny å Ragge på tv nu tror jag. .;)

 

Lycka till med skruvandet !

/R

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Snyggt jobbat Obelix. Om du kollar på den gråa ringen så är de ett litet uttag för en mejsel längst ner, bryt lite försiktigt så sprätter ringen ut och blottar 4 st skruvar.

Jag håller med dig att dom är knepigt byggda men snygga :lol:

 

Good luck.

'

jo jag såg det utaget, men ville inte börja bryta på de fina lamporna om det inte var där man öppnade dem och jag bröt sönder något, Nåja då vet vi hur vi gör, så kan vi byta glödlampor, och jag lägga beslag på 24 v. då obelix inte har någon nytta av dem, men jag har :P

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Sören, tack för infon, vi var faktiskt och pillade lite på den där öppningen- men kom rätt snart fram till att det var bättre att fråga experten på dessa ljus. Då ska det i 12 V i dom så får den gode Hansen lägga beslag på lamporna som sitter i dom nu!

 

Wild_Devil, Jo det har man varit med om också- att man läst åt h-e fel och fått ihop det på nåt konstigt sätt. Men det var väl ungefär så vi kände oss när vi stod och tittade på strålkastarna. Det är arbetsljus som ska sitta på skogsmaskiner det handlar om.

 

Hasse, Jag tar med dom till Olerum så finns dom där sen.

 

Humlegaard, jo det blev en stund där med lite fika tillsammans med tjejerna när dom skulle stänga syltan. Klart vi ses en annan gång.

 

Liten ändring angående faktan kring tanken- När vi fått ner den såg vi att det inte fanns nåt "tankskydd" på den som på vanliga valpar. Det var helt enkelt tanken som verkar vara byggd i nån tjockare plåt än det som brukligt används till valptankar. Den är komplett med påfyllningsröret av gummi.

 

SKREV OBELIX

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hoppas verkligen inte att din känsla av att vara främmande i forumet inte delas av allt för många andra av de frekventa postarna, då kommer detta att gå till pipan är jag rädd.

 

Jag tycker mig ha märkt en dramatisk nedgång i aktiviteten bland de med skrivklåda, men jag hoppades att det hade med årstiden att göra. Nu bordet det väl vara mitt i den årstid då de ivrigaste bygger och knåpar, och följaktligen skriver en massa kul, men det är ganska dött...

 

även om jag har en annan bil än de som du verkar brinna för, finner jag dina inlägg både underhållande och lärorika. Stå på bli hemtam igen Obelix, och fortsätt med dina dokumenterande och ifrågasättande inlägg!!! Det kommer snart att känns som om inget har hänt! (Synd bara att så många "gamla" super-trådar mist sina linkade bilder och därmed blivit i stort sätt värdelösa)

 

Jag hoppas att jag snart kan bidra med lite material som kan vara intressant för någon annan. Skall bara komma igäng med kameran när det blivit lite varmare och ljusare här uppe.

 

å förresten, var är våra AmfBat smileys, någon som vet???

 

 

 

///M

Redigerad av Marc-X
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det skulle man kunna tro Hasse, Men skälet är av en helt annan art faktiskt.

 

Skäl #1, Utrymmet. Vi har inte samma plats som förut.

 

Skäl #2, Jag gillar att köra- men skulle avlida om jag inte får bygga och konstruera. Och att bygga och konstruera kostar pengar.

 

Skäl #3, Jag har ju planer på att köpa en JEEP och använda som daily driver, och den är inte helt gratis heller.

 

Men men, den är inte såld än- och köparna står inte på kö heller. Så har jag otur så blir jag åkandes i sommar också!

 

Sen är det lite fel att kalla den för hybrid tycker jag. Om du inte med det menar en hybrid mellan Volvo Valp och Smedjan Offroad Produktion. För karosseriet kommer att bli 100% hembyggt. det enda som kan komma att bli från nåt annat märke än volvo är bromsskivorna......

 

Angående 4x4 siten så är den ett bra forum för dom som åker Zusuki, det får anses som deras "märkesforum" Alla andra märken har sina egna forum där de mer initierade häckar. Och som Hasse skrev så är det forumet inte ens i närheten av detta forum för såna som gillar svenska, gröna bilar.

 

SKREV OBELIX

 

SKREV OBELIX

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Lugn..lugn..inga bråk nu små barn.. ;)

 

Så Obelix..vilket av forumena skall man hålla koll på då för att se din blivande skapelse? ? Den är ju inte äkta grönis så då "passar" den inte här..och för mycket "grönis" och lite Zukkijakki för det andra forumet så inte där heller..

 

Du får starta ett nytt forum för dom mitt i mellan vet jag.. Spika och snickra lite på websidor skulle nog passa dig åxå.. ;):rolleyes:

 

Ser spännt fram imot dina nya "varelse"..

/Robban

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är en Volvo, Så den platsar här- ombyggd eller inte. Det finns olika människor på detta forum också. Originalfantasterna vs Ombyggarna, men det finns en ömsesidig respekt för den andra gruppens arbete är min bestämda uppfattning.

 

Jag kommer nog att lägga upp lite bilder och info både här och där.

 

SKREV OBELIX

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är en Volvo, Så den platsar här- ombyggd eller inte. Det finns olika människor på detta forum också. Originalfantasterna vs Ombyggarna, men det finns en ömsesidig respekt för den andra gruppens arbete är min bestämda uppfattning.

 

Jag kommer nog att lägga upp lite bilder och info både här och där.

 

SKREV OBELIX

 

Sorry..inte van med smilisarna här..försökte skämta lite med dig bara..

övertygad om att det är som du säger..

Lycka till nu med nya skapandet,kommer följa detta noga..

/R

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...