Gå till innehåll

Vad har ni gjort idag då?


Fredrik L

Rekommendera Poster

Varit i garaget och tagit reda på lite trasiga grejor efter vinterns mödor:

post-9023-0-23037500-1455373380_thumb.jpg

Fäljarna från pirran som gav upp när jag skulle köra in pellets. Manometern på lufthandtaget var trasigt så det blev nog en 7-8kg i däcken. Däcken höll men fäljarna gick åt fanders båda två ( vem hade kunnat tro det om kvalitetsprodukter från JULA B) )

post-9023-0-10950300-1455373665_thumb.jpg

Sedan var det bakre ljuddämparn på Samurajen. Något fel med bränsletillförseln (som jag försökte gasa bort -_- ) fick dämparen att inta en ny form :huh: och nu måste jag nog sätta dit något annat. Tur att man har tillgång till svets och lite bra att ha grejor B) 

  • Like 6
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Letar efter en bra bil som rymmer 4 barn + hunda som också duger på kilsbergens grusvägar. Var o titta på en defender men blev besviken på många sätt, då kör jag hellre 11an. Dagens projekt blev att titta på en Nissan pathfinder som gått 18000 mil. Juryn dvs hustrun är inte helt avog, finns det råd att få från forumet? Skall man slå till på en pathfinder i hyfsat skick för 120Kkr?

Hur är det med reservdelar till dem, de slog väl inte försäljnings rekord i sverige, annars säkert en ok bil som en narvana fast bättre.

Diesel bilarna verkar vara ok 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delar viktiga delar med Navara så reservdelar skall väl inte vara helt kört trots den synnerligen! blygsamma försäljningen, storleksordningen 4 bilar 2014 och inte så mkt mer åren innan (20 totalt? enl någon källa) Men designen är tilltalande och storleken inte ohanterlig. 

Är öppen för andra bra förslag, behöver en tålig och kapabel bil men som inte drar hel hiskligt med bränsle, min 11a är lite dum, jag får den inte under 2 liter milen och det är mer än vad jag kan acceptera för daglig drift för att inte tala om de antika bromsarna och knäskålskrockzonen.

Nissan patrol lockar men den drar mer soppa och är dyrare. Land Cruiser är fina men smärtsamt dyra. De flesta SUV är låtsas terrängbilar och jag vill ha en med riktiga terrängegenskaper för att ta sig fram till tex hunddagiset som ligger rejält på vischan. Det är vad jag vill ha, vad jag egentligen behöver är väl något annat (tråkigt), har ju faktiskt tagit mig fram de senaste vintrarna med en bakhjulsdriven BMW med för många kusar under huven men den drar faktiskt mer soppa än suvarna jag tittat på inklusive defendern  :rolleyes: reservdelarna ger smärtsamma kramper i plånboken också och bäst före börjar gå ut på den.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har en kompis som har haft en Pathfinder, innan dess en Navara, bra och robusta bilar är hans omdöme. En släkting till min fru har en Landcruiser och han är väldigt nöjd. Har själv två äldre Range Rover, är nöjd, men i ditt fall skulle det då vara betydligt nyare som gäller och då blir de dyra. Det finns en annan Land Rover du borde titta på, Discovery, en sen Disco-2 eller en Disco-3 skulle kanske passa.

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I dag har det varit omgruppering i fordonsflottan.

 

post-9138-0-03277600-1455471046.jpg

Liten traktor drar ofta stort lass.... eller hur de nu var? :rolleyes:

 

Efter detta var jag å grabbarna hos grannen å hämtade hem de senaste fyndet!

 

post-9138-0-87975400-1455471046.jpg

 

Detta ska bli nytt flak till min 13-bil, hittades av en slump i ett buskage när jag för en tid sedan var å lånade lite andra grejor av honom. Det behöver lite ny plyfa, men ska för övrigt passa som hansken. Blir förhoppningsvis smidigare än att bygga om mitt gamla flak.

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja ni.. vet inte hur jag ska uttrycka mig. Ledsen är bara förnamnet.

 

Winch bygget på min tgb13 blev väl klart.

Men idag.. skulle bli första riktiga hårdwinchningen som sluttest, och ens innan winchen började belastas.. hände något.

 Ser ut som en kortis i motorn. Den brann iaf.

Skitkul.. byggt på bilen i tre månader nu.. och resultatet:

 

Ingenting!!

 

Less på att se bilfan nu.

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det där fixar du Svana, köp dig ur situationen.

1) Slå på en kanna kaffe.

2) surfa in på rindab.se

3) Lägg en fet j-vla Warn-vinsch i kundkorgen, skit i vad den kostar, du är värd den.

4) Bli som ett barn som väntar på julafton.

5j I väntan på ersättaren plockar du bort den gamla och kör över den med lastmaskinen/eldar upp den/sågar sönder den etc...

 

/Gripen

  • Like 4
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Bakgrund

Den 9 april 1940 drabbades den svenska försvarsplaneringen av ett allvarligt bakslag. Det tyska blixtanfallet mot Danmark och Norge medförde att de planer som fanns för ett krig i väster fick omarbetas helt.

​

I 1906 års försvarsplan ansågs Ryssland som den enda stormakt som hade intresse av att föra krig mot Sverige. Även 1927 års allmänna försvarsplan visade att Ryssland utgjorde det enda hotet mot Sverige. När den nya krigsplaneringen togs 1934 var för första gången Tyskland med som ett tänkbart hot mot Sverige. Ett eventuellt anfall skulle då komma i södra Sverige, främst i Skåne.

​

De första dagarna efter anfallet den 9 april ansågs ett anfall mot Skåne vara det mest troliga scenariot, men i takt med att Tyskland förstärkte sina styrkor i Norge och framförallt i Olsoområdet, framstod så småningom gränsen mot Värmland som den troligaste inmarschriktningen. Vid ett anfall här riskerade landet att klyvas i två delar och viktiga kommunikationscentra skulle hamna i fiendens händer.

​

Varken i 1937 års kringsplanläggning eller i 1939 års försvarsplan hade man förutsett den allvarliga situationen och uppmarschen mot västgränsen fick från början helt improviseras.

​

Under hösten 1940 och våren 1941 byggdes i snabb takt befästningar i Värmland, främst vid riksgränsen där fienden om möjligt skulle stoppas av starkast möjliga krafter. I händelse av bakslag vid gränsen tänkte man ta upp försvaret i höjd med Arvika längs den s k Vaggelinjen. 

Om även den försvarslinjen gav vika skulle man stödja sig på en sammanhängande bakre försvarslinje, byggd i svårfamkomliga sjö-och skogsområden, i höjd med Borgvik - Vikene - Torsby.

 

http://www.uppleveda.se/eda-skans__30   eller  motståndaren: http://www.dodisarna.se/kongsvinger.htm 

 

http://www.uppleveda.se/edaskansmuseum

 

http://uppleveda.se/hultet

 

http://uppleveda.se/beredskapsara

 

http://www.fort118.se/

 

http://www.borgvik.info/Borgvik-under-beredskapstiden.htm

 

http://www.zakrisdal.com/nyheter.php?id=5

 

och inte minst:

 

http://www.brigadmuseum.se/

 

 

Det  gick (delvis går) 3 linjer genom värmland, som nyttjar berg o sjöar och är kompletterat med draktänder varav många är kvar.

 

http://www.bildtextform.com/skansar.htm

  • Like 5
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Idag dök de första studenterna upp för att kolla studentflaket :wub:. Läste från utskickad data (i mobilen) och jämförde med bilen Det var samma krav som tidigare år men det är ju en nyhet för varje årskull studenter ^_^. Med riktigt många körningar kanske det blir pengar över till nya MAN CAT hjul -_- 

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja ni.. vet inte hur jag ska uttrycka mig. Ledsen är bara förnamnet.

 

Winch bygget på min tgb13 blev väl klart.

Men idag.. skulle bli första riktiga hårdwinchningen som sluttest, och ens innan winchen började belastas.. hände något.

 Ser ut som en kortis i motorn. Den brann iaf.

Skitkul.. byggt på bilen i tre månader nu.. och resultatet:

 

Ingenting!!

 

Less på att se bilfan nu.

 

 

Luften går ur en när det blir såna motgångar ...

 

Bara att bryta ihop och låta den stå och skämmas ett tag och sen nya tag igen.... man vet  ju att man inte kan låta bli ..   :P

 

Sen är det bara börja fråga sej  varför  hände det... ?

 

Dålig kvalite på winchen ?

Felkonstruerad ?

Skada på winchen ?

Dåligt underhållen ?

Dränkt för många gånger ?

Ärgade kablar ?

Murphy som varit framme... ?   :huh:

 

 

Kan det vara att det inte varit helt tätt och kommit in vatten eller något i motorn och börjat ärgat / högt motstånd  eller något åt det hållet tro... ?

 

Frågorna hopar sej ... men bara att beta av en i taget  tills man tror sej hittat en logisk förklaring som man tror på själv,,,,,, 

 

 

Tack för senast Svana .. hoppas du blev nöjd med med servopumpen ..   :) 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack. Servopumpen är putsad och verkar okej. Bra att ha i reserv..

 Nä du Peeter.. denna winch är sprillans ny i kartong. Därimot blev det kortis i reläboxen.. men varför vet jag inte än eftersom jag blev så less och vägrade stanna kvar i garaget och kolla.

 Har iaf redan köpt en bättre box från Mogge FMV4x4, så det inte kommer hända igen.

 

 Jo..det tog fram till lunch med deppandet.. sen piggnade jag till , och loggade ut arbetstiden och drog iväg till en firma i Södertälje som jobbar med omlindningar av motorer.  Hade med mig skrotet så dem fick kolla.

 Tyvärr ringde dem senare och sa att dem inte fixar detta.. men jag fick ett nummer till en kille i Kävlinge i Skåne, som är grym på just såna här winchmotorer.

 

Nu funderar jag mest..

..om jag ska köpa en ny winch som jag inte har pengar till,

eller reparera denna, som jag inte har pengar till.. :lol: :lol:.

 

Det lutar åt att renovera min nu. Eftersom den troligen blir bättre än ny, och för att en ev. annan winch kan sätta käppar i hjulet för utrymmet nu när den är nedsänkt i golvet inne i bilen.

 

Jaja.. jag är på banan igen.

Men detta innebär ännu mer väntan tills jag blir klar, och kan börja på nästa projekt.. :P

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gäst sven pa landet

Stämmer till 100%, jag har lämnat in de olika elverk jag haft under åren, var en kille som hette Ludde, som fixade till grejorna varje gång jag lämnade, och som WF skriver: snabbt och enligt mig : skäligt pris.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Så har jag landat först på Arlanda, Sedan även hemma.

Har haft en bra tur på öarna, funderat på livet i det hela och kört igenom 4 klimat zoner på en dag. 

Upplevt snö på Gran Canaria, inte vanligt om jag fattat det rätt. sten ras samt annat skräp ja så snön då gjorde att "mina" vägar var avspärrade och stängda.

Lite lustigt var att jag trots enbart en wv polo som färdmedel, lyckades komma från fel håll flera gånger till avspärrningarna. 

Funderade flera gånger hur fan skall jag komma ner från bergen, men sen insåg jag att avspärrningarna gällde vägen jag kommit ner från. och att det var förbjudet att åka upp där.

 

Helt underbar livs syn hos de lokala öborna ute i byarna och uppe i bergen utanför turist stråken, ja om man kan göra det på den ön.

Otroligt trevliga trotts språk förhinder. Fick följa med andra som bodde där och hittade på vägarna andra inte ens vågade sej in på. Mitt i ingenstans stannar de och vinkar glatt då de möter halva släkten, själv har jag nybakt bröd fortfarande varmt och annat i bilen innan de släpper en vidare. de tyckte nog jag skulle hyrt en vettigare bil eller köpt en där om jag skulle köra på de ställen de hittade på mej  :)

 

Väl hemma har jag tagit tjuren vid hornen och tjatat på om mitt arbete mm här. och hur jag och andra skall förfoga över min tid. 

Fick till svar att jag har ju ändrat mitt liv och börjat jobba, klivit in i skuldsanerings processen och kan inte hålla på och leka längre, 

Så att skruva i hop mina fordon och hålla de hela, samt åka ut och umgås med vänner och likasinnade, är att leka.

Vad tusan det kallas för när de drar i väg på resor och annat samt har besök och inte har tid att sköta sin gård , ja det vet jag inte, 

Att jag ständigt går på överdos av smärt stillande för att klara av allt utom att "leka" och nätt å jämt hålla mej uppe tills dottern skall gå och sova, ja det verkar normalt.

 

Så ok jag har varit borta 8 dagar ändå har jag timmar så det täcker denna månad. så i dag fredag stannar jag hemma och börjar inte jobba innan tisdag igen.

Något stämmer inte. Att jag i bland går till jobbet 3 gånger varje dag. inte tar en ända timme obekväm arbets tid eller helg till lägg. Ja så skall det tydligen vara enligt muntlig överenskommelse.

 

När jag lyfter fram att jag ej kommer kunna jobba kvällar och helger när jag har min dotter,, så kommer det , ja men hur skall jag få tag i någon som kan och vill komma och jobba helger å kvällar när det är sol och fint väder, och enbart då du har din dotter, det är ju omöjligt  :ph34r:

 

Kanske anställa en som går heltid och tar betalt för helger och kvällar är lösningen och ha mej som reserv och back upp vore lösningen, inte ha mej som huvud arbetare. Mej har han ju ändå lönebidrag för och kostar han nästan inget.

 

Behövde ett nytt hyres kontrakt att ge till utredarna på skuldsanerings enheten, innan månadens slut. det gamla har mit ex sagt upp i höstas, så jag är egentligen utan hyreskontrakt, nu har jag tjatat i några månader om det, på måndag, ja eller kanske till och med i dag går tidsfristen ut för inlämnandet av det så de kan gå vidare med min utredning. 

På tisdag slutar den som sköter min utredning och ville ha den klar och inlämnad så jag inte bara hamnade i en pappers hög i flera år igen.

Kört med andra ord.

 

Så vad fan skall man göra ??

 

Kanske dags att dra vidare. sätta stopp för galenskaperna, skaffa ett nytt boende där jag har hyreskontrakt, och sluta slita ont så jag kan gå ner till normal medicin nivå, ha ork att ha min dotter och fixa vardagen. 

Gör inte jag det, så sätter sjukvården stopp snart igen för vilken gång i ordningen, ja jag börjar tappa räkningen. 

 

Livat på landet går vidare hur som under tiden.

 

Nu skall jag ut och ägna mej åt att leka i hop min 13on till att börja med.

 

Fridens Folks  ;)

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skönt att du fick miljöombyte en stund i alla fall Hasse :)

 

Hoppas att det reder ut sig, låter tråkigt som fan med arbetsgivarens attityd :(

 

 

*************

 

 

Annars tänkte jag bara annonsera låg närvaro här på sajten kanske fram till sommarn.

Jag rycker hårdast möjliga mig i kragen nu för att fixa vårens kurser, vilket innebär ingen tillgång till egen dator hemma och pratar framöver i min gamla c702 till telefon utan wi-fi (som när jesus gick i körskolan).

Skriver på skolans dator nu. Så rackarns tråkigt allt blev helt plötsligt :P

 

I brist på underhållning började jag göra utb-moment i mitt "elektro-studie-kit" jag köpte för 8 år sedan men aldrig rört, än så länge känns det inte värt de 800 pengarna det kostade då...

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kom då ut och grejade lite i går, kanske inte rätt prio men jag började med skåpet, plockade i nya batterin i batteribanken. och provade dra i gång webasto värmaren, men jag misstänker att det saknas vatten i systemet så den vill nog ha påfyllning från bilen innan den startar som den skall.

Så det blev att sätta in provisorisk värme för att dra ur lite fukt. allt måste ju skötas om. inte för jag har varken mögel eller vattenskador, men jag har tänkt att fixa lite som lös isolering på takluckan och annat. dra om lite el och ja bara kolla över att alt är ok.

 

I dag kastar jag mej över 13on. stötfångare och vinschen på igen, är nästan glad att ingen stulit den när den legat lös helt öppet bak på ramen, 

Sen börja koppla in alla reglage igen, bygga tillbaka choken och handgas till värmereglagena som det var på plåtisen. gillar inte att den sitter på tunneln som de gör på aluzik hytterna och hand gas ja det är bra att ha.

 

Har ju inhandlat rephandboken i papper, så delen med el skall med ut, tur att varenda sida är inplastad så man kan bläddra med skitiga fingrar. lättare att se hur det skall vara i den än genom tex telefonen och pdf filer.

 

Tusan hade jag inte lovat min dotter min Samsung galaxy s4 redan hade du kunnat ta den vinkon. den var bra, dock lite för litet med 16 gb intern minne för mej

men ger jag bort den nu får jag en ledsen unge här en tid framöver  ;)

Fridens folks  :)

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fick en del gjort i dag.

Plockade tillbaka "röret" som skickar värmen mellan fötterna genom kylartunneln. blåste på lite svart färg på grillen och skruvade den på plats.

Sen lyckades jag bråka på stötfångaren med vinschen monterad och bultade fast den igen, Tunga grejer att lyfta och lyckas få i bultarna och gäng på den själv, men det gick. samt fixerade el styrningen lite högre, så jag kan köra med sladdkontrollen, Även om jag står i djupt vatten.

 

Tyvärr har jag lyckats få win 10 på datorn och nu hittar den inte ett ända foto, eller synkar med min dropbox, tar ej emot blåtanden , så jag får kolla lite på det.

 

Började rota i elsystemet och har nog funnit en bra lösning på att sammanfoga de två systemen, behöver bara en vattentät plint till sådan som sitter på ramen. och skarva kablarna från den befintliga och de som kommer från de uppflyttade i aluzink hytten, så skall lysen samt nato drags uttaget bak fungera igen.

 

Har även befriat mej från 2 Pajeros, sparde 2 st extraljus, Måste nästan lägga de i kassaskåpet för det är banne mej de dyrast extralysen jag köpt  :P

Men lite skönt att få bort bilarna så slipper jag ha de hängande på samvetet och då blir även eventuellt beslut om flytt lättare att genomföra med 2 bilar mindre att släpa på, så allt gott ändå.

 

Passade på att åka till en vän och fick en rephandbok för LR och hjälp med att snoka igenom nätet och leta rätt på de delar jag behöver till den, 

Inte så farligt typ 1500 kr för delarna så är det både fungerande motor och broms på den igen när jag väl får hem dem och på bilen igen. 

Tror jag kan klara av att plocka i hop eländet på en dag eller så  B)

 

Så morgondagen skall ägnas åt att fortsätta skruva i hop 13on, bara att passa på nu när det är lite kyla så jag slipper ligga i den värsta leran som blivit runt om och utanför allt här när de grävt upp nästan hela gårdarna. och utanför "bryggeriet"

 

Lite mer färg måste inskaffas, matt svart för detaljer och gul färg till text, Mer grön får jag vänta på tills "loppisen" öppnar igen så jag kan köpa en eller två kannor till av den gröna jag börjat med.

 

Fridens Folks  :)

 

 

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Beställning lagt på LR delarna, Skall tydligen komma redan i veckan.

Tar en liten tur och hämtar upp ett större akvarium till min ja eller dotterns snabb växande Sköldpadda. 

Den fan äter mer räkor och kräftor än vad jag sätter i mej

250 liter skall väl räcka ett tag.

Det var billigt så bara att åka, haken är att jag får en sköldpadda till att dras med, som följde med, "Krav från säljaren" 

Jaja går de inte i hop får det väl bli en fin skål att ha skruvar och grejer i av den nya sköldpaddan, OBS Skämt

Passar på att inhandla färg mm när jag ändå passerar tema

Sen ut och skruva.  :)

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...